Počasí dnes14 °C, zítra11 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Falešní bankéři to stále zkouší. Jedna žena podvod odhalila včas, druhá přišla o 200 tisíc

V minulém týdnu se jihočeští policisté zabývali dalšími internetovými podvody. Obětmi se tentokrát staly dvě ženy z Českokrumlovska. Jedna z nich dokázala podvodníka včas odhalit, ta druhá přišla o bezmála 200 tisíc korun.

Dalším z případů podvodu ze strany falešného bankéře se aktuálně zabývají policisté z obvodního oddělení v Českém Krumlově. Podvodník si tentokrát jako svou oběť vybral pětapadesátiletou ženu. Té se v úterý 18. června pomocí telefonního hovoru představil jako pracovník banky a pokusil se z ní vylákat peníze.

„I v tomto případě se pachateli podařilo ženu přesvědčit, že má napadený bankovní účet. Mělo na něm totiž docházet k podezřelým transakcím. Žena tedy následovala instrukce „bankéře“ a aby svůj účet zachránila, poslala mu bezmála 200 tisíc korun,“ popsal okolnosti případu policejní mluvčí Miroslav Šupík.

Falešní bankéři, podvodné investice i romantičtí lékaři z Jemenu, trestná činnost na internetu stále stoupá

Trestná činnost na internetu stoupá. Falešní bankéři, podvodné investice i romantičtí lékaři z Jemenu – podobných případů musí policisté nejen v Jihočeském kraji řešit desítky měsíčně. Nárůst kyberkriminality je natolik vysoký, že jeho řešení si...

Doplnil pak, že krumlovští policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu podvod. V případě dopadení a prokázání viny tak pachateli hrozí u soudu trest odnětí svobody od jednoho roku do pěti let nebo peněžitý trest.

Druhá žena podvodníka odhalila

Ne vždy se však podvodníkům podaří jejich podlý plán dotáhnout do úspěšného konce. K jednomu z případů se šťastným koncem došlo téhož dne. Pachatel to tentokrát zkusil pod záminkou, že má žena již dva roky založený účet na AnyDesk, na kterém má uloženou částku ve výši nejméně 10 tisíc amerických dolarů.

„Aby jí mohla být částka vyplacena, musela si poškozená v první fázi zmíněnou aplikaci nainstalovat do svého notebooku a přihlásit se do svého internetového bankovnictví. V průběhu další komunikace s pachatelem však začalo být jednaosmdesátileté ženě něco podezřelého. Notebook tak vypnula a hovor s podvodníkem ukončila,“ popsal Šupík s tím, že seniorka si svým obezřetným jednáním zachránila své úspory.

Dodal, že seniorka se i přesto obrátila na českokrumlovské policisty a o všem je informovala. Policisté tak v této věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu podvod ve stádiu pokusu. V tomto případě hrozí pachateli u soudu až dvouletý trest odnětí svobody, zákaz činnosti nebo propadnutí věci.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com

Štítky podvod, falešný bankéř, policie, internet, kriminalita

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Falešní bankéři to stále zkouší. Jedna žena podvod odhalila včas, druhá přišla o 200 tisíc  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.