Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Pondělí 9. září 2024  |  Svátek má Daniela
Bez reklam

Policisté řeší další internetové podvody, důvěřivého muže a ženu obrali podvodníci o celkem 160 tisíc

Jihočeští policisté nyní řeší hned dva nové případy spojené s internetovými podvody. V jednom z nich obral falešný bankéř důvěřivého muže o 150 tisíc, v tom druhém rozeslala žena na neznámé účty přes 10 tisíc. Podobných případů v poslední době stále přibývá, policie proto apeluje na veřejnost, aby v podobných situacích jednala s největší obezřetností.

Hned dva případy podvodného jednání nyní řeší jihočeští policisté. V prvním z nich byl opět v akci neexistující bankéř, který pod touto záminkou volal poškozenému muži s tím, že si údajně u své banky zažádal o úvěr, a proto ho kontaktuje.

„Když poškozený bankéři sdělil, že o žádný úvěr nežádal, bankéř reagoval tak, že tuto informaci předá jiné bance s tím, že ho kontaktují a vytvoří nový, bezpečný účet, kam své peníze přepošle, protože se za něj asi někdo vydával a teď musí jeho peníze ochránit. Dle instrukcí falešného bankéře pak poškozený muž své peníze přeposlal na bankéřem určený účet. Přišel tak o bezmála 150 tisíc korun,“ přiblížila okolnosti podvodu policejní mluvčí Lenka Krausová.

Falešní bankéři, podvodné investice i romantičtí lékaři z Jemenu, trestná činnost na internetu stále stoupá

Trestná činnost na internetu stoupá. Falešní bankéři, podvodné investice i romantičtí lékaři z Jemenu – podobných případů musí policisté nejen v Jihočeském kraji řešit desítky měsíčně. Nárůst kyberkriminality je natolik vysoký, že jeho řešení si...

V druhém případě kontaktoval poškozenou ženu neznámý pachatel. Učinil tak rovnou pod třemi různými jmény a na třech různých aplikacích. „Pachatel ženě nabídl výhodné investice s možností rychle vydělaných peněz. Žena nabídce uvěřila a podle instrukcí neznámého pachatele rozeslala na různé účty přes 10 tisíc,“ popsala Krausová.

Přestože policie o podobných případech nepřetržitě informuje a zavedla i preventivní program Kyber rádce, poškozených, kteří uvěří vidině snadného zbohatnutí nebo se naopak vyděsí, že by o své peníze mohli přijít a tak je přepošlou rovnou na jim neznámý účet, stále přibývá.

„Nesdělujte nikomu cizímu svá osobní data ani přístupová hesla k internetovému bankovnictví. Ověřujte si telefonické informace osobně v institucích či volejte osobním bankéřům, které fyzicky znáte a jejich služby využíváte. Podvodníci hrají na to, že vás mnohdy vyděsí natolik, že není prostor pro zamyšlení se nad celou situací a jednáte okamžitě, čehož oni využívají,“ varuje policejní mluvčí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky internet, podvody, jižní čechy, jihočeský kraj, pocit, peníze, prevence

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policisté řeší další internetové podvody, důvěřivého muže a ženu obrali podvodníci o celkem 160 tisíc  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.