Počasí dnes19 °C, zítra13 °C
Středa 11. září 2024  |  Svátek má Denisa
Bez reklam

Trestný čin v nákupu ilustrací pro krumlovské kláštery se podle policie nestal

Policie ČR ukončila vyšetřování kolem nákupu sbírky ilustrací pro děti, kterou město Český Krumlov zakoupilo v roce 2021 do klášterního areálu za milion eur, (v přepočtu asi 24,5 milionu Kč). Vyšetřování na základě anonymního udání nepotvrdilo žádné trestné činy. Město tak bude pokračovat ve splácení sbírky podle plánu, letos je to 6,5 milionu Kč, informovala novináře mluvčí města Petra Nestávalová. Cílem nákupu bývalého vedení města bylo zvýšení návštěvnosti klášterů.

Policie vyšetřovala podezření ze spáchání zločinu podvodu a křivé výpovědi, jehož se údajně dopustili původní majitel sbírky a bývalý nakladatel Otakar Božejovský a Miroslav Zíka, znalec v oboru ekonomiky a výtvarného umění, který sbírku oceňoval. Podle obvinění měli vytvořit nepravdivý znalecký posudek. Posudek údajně stanovoval cenu kolekce ilustrací na základě subjektivního vnímání majitele, nikoliv podle obvyklé tržní hodnoty. Na základě tohoto posudku bývalé vedení města uzavřelo kupní smlouvu na milion eur s tím, že sbírku nesmí prodat 50 let.

„Po důkladném šetření a shromáždění výpovědí zúčastněných osob a expertů, včetně odborníků z Karlovy univerzity policie dospěla k závěru, že nedošlo k naplnění skutkové podstaty trestného činu podvodu nebo křivé výpovědi. Vyšetřování ukázalo, že posudek Miroslava Zíky, přestože vykazoval formální nedostatky, nebyl sestaven s úmyslem podvést město,“ uvedla Nestávalová.

Revizní posudek na 583 ilustrací stanovil cenu 934.000 eur. Podle policie tato odchylka od původního posudku nemá dopad na konečné právní rozhodnutí a policie případ uzavřela s tím, že nejde o podezření z trestného činu a není důvod pro další právní kroky.

„Policejní šetření prokázalo, že předchozí vedení města nebylo oklamáno a pořídilo sbírku ilustrací, která dohodnutou hodnotu víceméně má. Rozdíl v odhadech 66.000 eur nám dává možnost jednat o snížení kupní ceny, případně se bavit o jiných možnostech prezentace prokazatelně hodnotné sbírky. Stále však trvám na tom, že městu nepřísluší pořizovat z veřejných prostředků určených pro občany města umělecké předměty,“ uvedl starosta Alexandr Nogrády (ANO).

Obnova klášterů minoritů a svaté Kláry z poloviny 14. století trvala pět let a stála téměř 327 milionů korun. Areál funguje od listopadu 2015. Je v něm 260 místností, zahrnuje i téměř 9000 metrů čtverečních zahrad.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Kláštery ČK

Štítky ČR, kriminalita, výtvarné, správa, Český Krumlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Trestný čin v nákupu ilustrací pro krumlovské kláštery se podle policie nestal  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.