Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Sobota 14. září 2024  |  Svátek má Radka
Bez reklam

Trojice umlátila bezdomovce kvůli penězům, alkoholu a tabáku. Mužům hrozí až výjimečné tresty

Výjimečné tresty hrozí Františkovi Jirkovi, Alexandrovi Lebedovi a Tomáši Koňarikovi, kteří dnes stanuli před Krajským soudem v Českých Budějovicích. Podle obžaloby měli na konci ledna letošního roku v Českém Krumlově zavraždit osmapadesátiletého muže, kterého nejprve mlátili a následně zapálili.

Před soudem dnes stanuli obviněný osmatřicetiletý František Jirka, třiatřicetiletý Alexandr Lebeda a sedmadvacetiletý Tomáš Koňárik.

Podle obžaloby měla trojice 24. ledna ve squatu pod pivovarskou lávkou v Českém Krumlově zavraždit osmapadesátiletého muže. Důvodem měl být fakt, že se s nimi nechtěl dělit o peníze, alkohol a tabák.

Muže měla trojice bít zhruba hodinu a půl. Měli ho fackovat, kopat kolenem do obličeje i hrudníku, bít ho pěstmi, dupat mu na hrudník. V momentě, kdy si obžalovaní mysleli, že je mrtvý, měl mu jeden z obžalovaných rány posypat solí a polít vodkou. Následně měl podle státního zástupce Petra Pokorného Jirka za pomoci Lebedy založit požár, který měl vše zakrýt.

Zavražděný muž měl ale zemřít až při požáru. Podle Pokorného šlo o usmrcení zvlášť trýznivým způsobem a pachatelům hrozí odnětí svobody 15 až 20 let nebo výjimečný trest.

První obžalovaný, osmatřicetiletý Jirka, před soudem ve středu prohlásil vinu. „Prohlášení činím dobrovolně, bez nátlaku a jsem poučen o svých právech. Jinak se odkazuji na svá předchozí vyjádření a popis své role během vyšetřovacího pokusu na místě,“ řekl s tím, že ho mrzí, co se stalo. Podle obžaloby měl být právě Jirka tím, který byl během útoku nejagresivnější. 

To tvrdil i další obžalovaný Lebeda. U soudu řekl, že se Jirka „choval jako magor“. I Lebeda měl ale zavražděného bít a on měl být tím, kdo mu měl lít do obličeje vodku a sypat sůl. „Vadil mi ten jeho škleb, když jsem mu dával rady. Trefil jsem mu hlavu, ale bylo to minimální silou, ne s cílem mu ublížit,“ řekl před soudem s pláčem Lebeda.

Nejmladší obžalovaný Koňarik měl dát zavražděnému facku a pěstí, a to kvůli tomu, že mu odmítl dát tabák se slovy, že nemá. Později si ale měl cigaretu „ubalit“. Před soudem se přiznal k alkoholismu, uvedl také, že osudný den se mělo ve squatu pít víno a vodka.

Lebeda s Koňarikem měli podle svých slov během útoku uvažovat, že zavolají záchrannou službu, ani jeden tak ale neučinil. Po incidentu měla trojice odejít na chatu a druhý den s vymyšlenou historkou vše oznámit na policii.

Soud pokračuje v dalších dnech výslechy znalců, svědků a čtením písemných důkazů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Elmira Talířová

Štítky soud, krimi, vražda, policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Schonbrun

V tomhle bych byl asi velice nekompromisní, doživotí bez možnosti podmíněného propuštění.

Čtvrtek, 29. srpna 2024, 07:01Odpovědět

Trojice umlátila bezdomovce kvůli penězům, alkoholu a tabáku. Mužům hrozí až výjimečné tresty  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.