Počasí dnes14 °C, zítra13 °C
Pátek 25. října 2024  |  Svátek má Beáta
Bez reklam

Smírčí kameny na Vodňansku nebyly ukradeny, šlo o omyl silničářů

Zmizení smírčích kamenů u obce Blanice na Vodňansku mezi 10. a 16. říjnem nebylo krádeží. Podle policie šlo o omyl, kdy zaměstnanci správy a údržby silnic pamětní kameny zaměnili za pamětní desky, které připomínají investice z evropských fondů. Pracovníci je měli přemístit na jiné místo.

Jak informovala policejní mluvčí Jaromíra Nováková, smírčí kameny budou po domluvě s památkovým úřadem České Budějovice, u kterého jsou kameny vedeny jako chráněná kulturní památka, vráceny na původní místo.

„Publicitní kameny jsou po celou dobu udržitelnosti monitorovány a udržovány, občas s výměnou nebo doplněním chybějící pamětní desky. Po uplynutí doby udržitelnosti v rámci údržby silnic dostali pověření pracovníci za úkol odstranit v okrese Strakonice tyto publicitní kameny s pamětními deskami, které ovšem již na některých chyběly. Pracovníci je dle seznamu a mapy s umístěním postupně odstraňovali,“ uvedla Správa a údržba silnic Jihočeského kraje, závod Strakonice.

„Na základě informace zveřejněné o krádeži na veřejných sítích pracovník, který tyto smírčí kameny nedopatřením odstranil, situaci řešil ihned se svým nadřízeným, pak se starostou a posléze s policií,“ dodala Nováková. Smírčí kameny jsou nepoškozené a prozatím uskladněné v areálu pod kamerovým systémem a na pokyn památkového úřadu budou vráceny.

Tyto smírčí kameny jsou chráněnou kulturní památkou starou 500 let. Měla připomínat přepadení, pobití a okradení kupců rejtary, jízdními vojáky. Vztyčení smírčího kříže či kamene bývalo součástí soudního vyrovnání pachatele s pozůstalými a jeho význam spočíval především v tom, že byla uchována vzpomínka na tragickou událost.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením Policie ČR

Štítky policie, památky, krádež

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Smírčí kameny na Vodňansku nebyly ukradeny, šlo o omyl silničářů  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.