Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

Jihočeští hasiči řešili během prodlouženého víkendu desítky požárů

Uplynulý horký víkend přinesl velké starosti i jihočeským hasičům. Jak profesionální, tak ti dobrovolní vyjeli v součtu k více než čtyřicítce požárů. Některé vážnější případy se Budějcká Drbna pokusila přiblížit.

Požár lesa u obce Senožaty (3. 7. - 15:02)

Dvě cisterny profesionálních hasičů vyrazily k lesu, který hořel ve směru na Radětice. K požáru rovněž přijeli i dobrovolní hasiči obcí Bechyně, Opařany a Radětice. Zasažena byla lesní hrabanka, dubové nálety a dvacítka borovic na ploše 1200 m2. Všechna ohniska se podařila dostat pod kontrolu za více než dvě hodiny. Škoda byla 10 tisíc korun, uchráněná hodnota desetinásobně vyšší. Příčinou vzniku byla nedbalost.

Požár lisu v obci Rapšach (3. 7. - 16:07)

Škodu skoro za čtvrt druhého milionu způsobila technická závada na ložisku lisu, jež zapříčinila požár, který museli uhasit profesionální hasiči ze stanice Třeboň a dobrovolné jednotky obcí Suchdol nad Lužnicí a Rapšach. Štěstím bylo, že se požár nikam nerozšířil.

Požár hrabanky a suchých stromů u Bechyně (4. 7. - 8:32)

Profesionální hasiči z Týna nad Vltavou a dobrovolní hasiči z Bechyně likvidovali požár hrabanky a suchých stromů právě u lázeňského města. Zasažen byl porost ve skalní stěně na obtížně dostupném místě. Dostat se k němu se podařilo až po desáté hodině. Akce si tak vyžádala člun a čerpadlo na dodání vody na požářiště. Hašení trvalo asi hodinu.

Požár stodoly v obci Kovářov (5. 7. - 16:26)

Až druhý stupeň poplachu si vyžádal požár stodoly, ke kterému museli vyjet profesionální hasiči ze stanice Milevsko. Na místo vyrazily i dobrovolné jednotky z okolních obcí, což nakonec znamenalo více než deset požárních automobilů u hořící stodoly. Plameny zničily především střechu. Likvidace trvala několik hodin, až okolo jedenácté večerní poslal velitel zásahu některé jednotky zpět na základnu. I v pondělí ráno zásah pokračoval, některá ohniska nebyla stále uhašena. Škoda vyšla na čtvrt milionu a příčinou by měl být atmosférický výboj.

Požár vozu u obce Mirochov (5. 7. - 17:10)

Automobilem značky Fiat Stilo už se jeho majitel neprojede. Po technické závadě na elektroinstalaci vozu byli ke vzniklému požáru vysláni hasiči ze stanice Třeboň a dobrovolní hasiči z Chlumu u Třeboně. Přestože se vše povedlo zlikvidovat po několika minutách, vůz shořel kompletně.

Požár karavanu v obci Rejta (6. 7. - 3:28)

Obytný karavan shořel v pondělí nad ránem v obci Rejta. K požáru vyrazily tři osádky profesionálních a dobrovolných hasičů z Trhových Svinů. Když k němu přijely, byl už plně zasažen požárem. Příčina jeho vzniku je v šetření.

Požár polního porostu u obce Heřmaň (6. 7. - 17:21)

Nejprve profesionální hasiči z Písku a jednotka dobrovolných z obce Kestřany museli vyrazit k Heřmani, kde byl u lesa ohlášen nespecifikovaný kouř. Šlo o požár polního porostu o rozloze 5000 m2. Na místo tak vyrazili i dobrovolní hasiči z Protivína a Štětic. Plameny se povedlo dostat pod kontrolu přibližně za hodinu. Příčina vzniku i výše škody je prozatím v šetření.

Foto: HZS Jihočeského kraje

Štítky požár, hasič, dobrovolní hasiči, Bechyně, Drbna.cz, Rapšach, Třeboň, Opařany, Senožaty, Suchdol nad Lužnicí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeští hasiči řešili během prodlouženého víkendu desítky požárů  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.