Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Při koupání se letos v létě v jižních Čechách utopilo šest lidí

V letních měsících se při koupání v Jihočeském kraji letos utopilo šest lidí, což je o dva více než ve stejném období minulého roku. Další čtyři osoby skončily na anesteziologicko - resuscitačních odděleních v nemocnicích. Celkem záchranná služba od června do konce srpna zasahovala u 16 případů tonutí.

V porovnání s minulými roky se letos žádná tragická událost nestala při splouvání řek. „Bylo to dáno tím, že dlouhotrvající sucho způsobilo na většině řek nízký stav vody,“ řekla mluvčí jihočeských záchranářů Petra Kafková. Připomněla, že v minulosti právě ve Vltavě nebo v Lužnici zemřela řada lidí.

Nejtragičtější byl na jihu Čech rok 2013, kdy se utopilo 15 lidí. Například při koupání se pod jezem v Loučovicích tehdy utopili dva muži. Ve stejném roce se rovněž na Vltavě na jezu u Herbertova převrátil raft s pěti mladíky. Na vodu vyrazili krátce po podvodních, i když je policisté ve Vyšším Brodě odrazovali od splouvání řeky při vysokém průtoku. O pár kilometrů níže se raft převrhnul a na místě se utopili dva muži, zbylé vodáky se podařilo zachránit. „K žádné takové tragédii letos nedošlo,“ uvedla mluvčí.

Od června do konce srpna, kdy se lidé nejvíce koupou, se utopilo pět mužů ve věku od 34 do 51 roků. U šestého utonulého se zatím nepodařilo stáří zjistit. Tragédie v několika případech způsobil špatný zdravotní stav osob, které pak ve vodě zkolabovaly. „Někdy však sehrál roli i alkohol a přecenění sil,“ přidala mluvčí.

Záchranáři letos také zasahovali u čtyř topících se dětí předškolního věku. „Ve všech případech byl příčinou pád do nezakrytého bazénu či zahradního jezírka a všechny děti se tentokrát podařilo zachránit,“ dodala Kafková.

Zdroj: ČTK

Štítky koupání, Jihočeský kraj, Vltava, Česko, Lužnice, Loučovice, Vyšší Brod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Při koupání se letos v létě v jižních Čechách utopilo šest lidí  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.