Počasí dnes25 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

GLOSA: Sportovec je jenom jeden, s hendikepem, nebo bez. Na jihu to pořád nechápeme

Dlouho jsem přemýšlel, než jsem se do této glosy pustil, ale nakonec mi to nedalo. S končícím rokem se u nás vyhlašují nejrůznější ankety a ani na jihu Čech tomu nebylo jinak. Patrně nejvíce se jich vyhlašuje u sportovců a u nás tentokrát uspěl talentovaný krasobruslař Martin Bidař. Úspěch, který je zcela zasloužený. Je za ním jedno velké ALE...

Anketa, kterou vyhlašuje Jihočeský kraj ve spolupráci s Deníkem, má dlouholetou tradici a stále patří ke společenským událostem s velkou váhou. Proto beru její výsledky za relevantní a předpokládám, že nejsem sám. Přesto za tím letošním rozhodnutím cítím divnou pachuť.

Jako společnost se neustále snažíme mazat rozdíly mezi zdravými a hendikepovanými sportovci. Osobně si dokonce myslím, že sportovat s určitým hendikepem je daleko fyzicky náročnější. Sám jsem si letos vyzkoušel, jak složité je hrát třeba florbal na vozíku. Zapotřebí je vynaložit nesmírné úsilí a já byl schopen při jednom z tréninků s budějckými Štíry snad jen čekat s hokejkou před brankou na dobrou přihrávku. Na víc jsem neměl. Ostatně to o pár týdnů později přiznali i profesionální sportovci jako Roman Turek, Karel Poborský nebo Radek Mach, kteří si to vyzkoušeli také.

„Mojí motivací bylo vyzkoušet si další sport s hráči na nejvyšší úrovni tohoto sportu. A byl to opravdu velký zážitek. Musel bych hodně trénovat, abych se jejich úrovni přiblížil,“ řekl v květnu Poborský. Jeho slova mohu do puntíku podepsat. Proto mě velmi mrzí dělení kategorií v anketě Sportovce Jihočeského kraje. Neustále se zde totiž odlišují zdraví a hendikepovaní borci.

Tím samozřejmě nechci snižovat výkony krasobruslaře Bidaře. Neberu teď v potaz, kdo jakých úspěchů dosáhl. Mrzí mě však, že do hlasování nebyli vzati i ti ostatní. Konkrétně myslím třeba Arnošta Petráčka, Bělu Třebínovou nebo Davida Drahonínského. Nebo je snad organizátorům ankety málo, že Jihočeši získali v Rio de Janeiru paralympijské medaile? Kdy se něco takového může ještě podařit? Lukáš Krpálek je olympijským vítězem v judu a ve výsledcích Sportovce roku se to jasně projevilo. 

Ostatně anketa Sportovec roku České republiky na Arnošta Petráčka pamatovala (anketa Sportovec roku Jihočeského kraje vlastně také, ale v kategorii hendikepovaných sportovců). Ano, sice skončil pětadvacátý, ale pointou není to, zda měl, nebo neměl vyhrát, či zda měl být výše, nebo níže. Pointou je, že byl brán jako normální sportovec, podobně jako Lukáš Krpálek, Gabriela Koukalová nebo Josef Dostál. Neměli bychom se tak u nás na jihu zamyslet, jestli už nenastal čas přestat dělat rozdíly v tom, jaký kdo je? Podstatou totiž mají být jenom výkony. Nic jiného. 

Foto Jana Kroneislová

Štítky anketa, Česko, Martin Bidař, Jihočeský kraj, Sportovec roku, Karel Poborský, Lukáš Krpálek, Arnošt Petráček, paralympijské hry, Gabriela Soukalová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

GLOSA: Sportovec je jenom jeden, s hendikepem, nebo bez. Na jihu to pořád nechápeme  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.