Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Čeští sportovci budou mít medaile z příští olympiády ze smetiště

S nadsázkou se dá říci, že získají-li čeští sportovci na příštích olympijských a paralympijských hrách medaile, budou je mít ze skládky. Pořadatelé příštích her se je totiž rozhodli vyrábět z vyřazených telefonů.

Ani si to neuvědomujeme, ale naše mobily, tablety a jiná elektronika obsahují velmi malé kousky cenných kovů. Japonští pořadatelé příštího sportovního svátku chtějí využít skutečnosti, že elektroodpad je nejrychleji rostoucím světovým typem odpadu. Požádali své spoluobčany, ať jim darují nepoužívanou elektroniku, která jim leží ve skříni.

Od dubna, kdy organizační olympijský výbor přijímá elektronické dary od Japonců, se mu podařilo získat 16,5 kilogramu zlata (54,5 procenta z cílových 30,3 kilogramu) a 1 800 kilogramů stříbra (43,9 procenta cílových 4 100 kilogramů). 2 700 kilo bronzu potřebných pro výrobu placek třetím sportovcům v pořadí už má. Pořadatelé olympiády chtějí 100 procent kovů pouze z elektroodpadků japonských domácností.

Zlaté olympijské medaile jsou ve skutečnosti vyráběny ze stříbra. Olympijský výbor vyžaduje minimálně šest gramů zlata pro jednu zlatou medaili. Ty se dají získat ze 200 až 250 mobilů.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky sport, olympiáda, paralympiáda, medaile, olympijské hry, paralympijské hry, zlatá medaile, zlatá olympijská medaile

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čeští sportovci budou mít medaile z příští olympiády ze smetiště  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.