Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Všechno jinak. Amatérský sport se v pondělí neotevře, ministr znovu omezil setkávání

Amatérský sport se v pondělí neotevře, jak se do soboty čekalo po schváleném uvolnění na dvacet osob venku a deset uvnitř. To mělo umožnit rekreační sportování i organizované tréninky amatérů včetně dětí a mládeže na venkovních sportovištích v maximálně dvacetičlenných skupinách. Ministr zdravotnictví Petr Arenberger vydal nařízení, které ponechává od pondělka v platnosti současné omezení na dvě osoby uvnitř i venku. Bude ho v pondělí potvrzovat vláda. Česká unie sportu (ČUS) v reakci na dnešní rozhodnutí vyzývá ministerstvo zdravotnictví a vládu, aby umožnila alespoň tréninky dětí a mládeže venku v plánovaném režimu do dvaceti osob.

Arenberger navrhne, aby se venku a uvnitř mohli sejít jen dva lidé

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) navrhne v pondělí vládě, aby se venku a uvnitř mohli nadále setkávat jen dva lidé. Uvedla to dnes Česká televize. Od pondělí, kdy už v zemi nebude platit nouzový stav, má začít platit, že se pod...

Amatérský sport včetně toho mládežnického už více než rok skomírá. Na delší dobu byl uvolněn jen loni přes léto, ale 12. října se veškeré aktivity znovu uzavřely. Mělo to být na dva týdny, ale s výjimkou krátkého uvolnění před Vánoci to v pondělí potrvá půlrok. Sportovní organizace i odborníci varují, že především u dětí a mládeže je situace alarmující a není možné dál otálet.

Blatný míní, Arenbeger mění

Uvolnění schválila vláda v úterý, kdy byl ještě v úřadu bývalý ministr zdravotnictví Jan Blatný. Ve středu ho vystřídal Arenbeger a ještě v pátek brzy odpoledne na tiskové konferenci potvrdil, že se bude moci shromažďovat více lidí a bude v těchto skupinách povolený sport venku. Vyjádřil se, že se mu to z lékařského hlediska nepozdává a o pět hodin později v pátek vpodvečer řekl, že zvažuje zpřísnění.

V sobotu potvrdil, že bude žádat vládu o omezení na dva lidi uvnitř i venku, které platí nyní za nejtvrdšího lockdownu. Chce tak učinit, přestože v neděli skončí nouzový stav a od pondělka se bude Česko řídit pandemickým zákonem. Ten neumožňuje do takové míry omezit setkávání lidí a to si uvědomuje i ministr. "Nejde to. Lidé ale musí naše mimořádné opatření respektovat, dokud ho nezruší soud. On ho zrušit může," řekl v pátek.

Jaká opatření budou platit od pondělí? Skončí kontroly na hranicích okresů, otevřou se některé obchody

S koncem nouzového stavu se změní také řada mimořádných opatření. V noci z neděle na pondělí skončí zákazy pohybu a dojde k dílčím změnám v pravidlech pro maloobchody a služby. Zároveň se do školských zařízení budou moci vrátit mimo jiné dětí s...

Rozhodli právníci

Po sobotním jednání s právníky zjistil, že by se mohlo opatření opřít o jinou právní normu. "My jsme to konzultovali nejen se skupinou MeSES, ale samozřejmě i s jejich právníky, našimi právníky, a dokonce i externími právníky. Nakonec jsme dospěli k názoru, že je to možno omezit nikoliv podle pandemického zákona, ale podle jiných zákonů, kterými se řídí ministerstvo zdravotnictví," řekl Radiožurnálu. Jeho opatření bude platné od pondělního rána, přestalo by platit, kdyby ho vláda nepotvrdila.

Sportovcům se Arenberger omluvil a doufal, že pochopí, že je to v zájmu udržení dětí ve školách. "Sportování je možné v menších skupinkách. Můžete si zahrát tenis jeden na jednoho. Týmový sport, kdy by si všichni zahráli se všemi, ještě nejde," řekl České televizi. O dalším uvolnění by se podle něj mohlo jednat zhruba za dva týdny.

Podpásovka pro amatérské sportovce

Sportovní organizace jsou rychlým obratem nemile zaskočené. ČUS apeluje na vládu, aby dopad omezení shromažďování na děti a mládež zmírnila. "Vyzýváme ministerstvo zdravotnictví a vládu, aby alespoň ponechalo tréninky dětí a mládeže na venkovních sportovištích v režimu do dvaceti osob. Už teď stejně probíhají živelné aktivity na sportovištích nebo se stačí podívat, jak to vypadá v parcích či na hřištích, kde jsou namačkaní rodiče s dětmi," uvedl předseda ČUS Miroslav Jansta.

"Mohou nám epidemiologové vysvětlit, jakou hrozbu představují venkovní organizované tréninky dětí, když se budou dodržovat veškerá opatření? Navíc budeme mít přehled o tom, kdo se jich účastní. Děti už nutně potřebují mít jiný program než školu! Chceme kontrolované a organizované tréninky namísto živelného pobíhání po hřištích a shlukování dětí v ulicích," dodal.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky sport, sporty, vláda, koronavirus, opatření, trénink, Česká unie sportu, z.s., Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Petr Arenberger, Jan Blatný, Miroslav Jansta, Česká televize, pandemický zákon

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Všechno jinak. Amatérský sport se v pondělí neotevře, ministr znovu omezil setkávání  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.