Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Více než 3600 běžců se v sobotu vydá ze Šumavy podél Vltavy do Prahy, závod byl vyprodaný do minuty

Více než 3600 běžců se v sobotu vydá na běžecký závod Vltava Run, při němž účastníci překonají vzdálenost 360 kilometrů z šumavského Churáňova na Prachaticku do pražského Braníku. Trať by měla kopírovat řeku Vltavu. Běžci jsou v šesti až dvanáctičlenných týmech a po předem daných úsecích se střídají. Nejrychlejší by se měli dostat do cíle v neděli odpoledne.

"První týmy vyběhnou na trať v sobotu ve 4:00 a další budou následně startovat v odstupech až do odpoledních hodin. Seřadili jsme je podle předpokládané rychlosti, aby všichni do cíle doběhli přibližně ve stejnou dobu," uvedla za pořadatele Jaroslava Mužíková.

Trať vede Jihočeským a Středočeským krajem a sedmi okresy. Už v úterý vyběhlo pět závodníků, kteří chtějí zdolat trasu sami. "Denně to představuje úsek přibližně 60 kilometrů," řekla Mužíková. Týmy se pak střídají na trati v pravidelných intervalech, kdy organizátoři rozdělili závod na 36 úseků. Kromě toho si musí zajišťovat přepravu zbylých členů. "Logisticky to není také snadné, protože každý tým má dvě až tři auta, která převáží běžce, kteří zrovna nejsou na trati," doplnila Mužíková.

Závod vyprodali za méně než minutu

Letos se do 11. ročníku závodu přihlásilo 304 týmů. Na trať vyrazí běžci z 24 zemí. O závod byl velký zájem, kapacita určená pořadateli se naplnila 54 vteřin od otevření registrace. "Proč je Vltava Run mezi běžci tak oblíbený? Asi nejčastější odpověď, kterou slýcháme, je právě zážitek týmovosti. Když strávíte víkend s partou stejně upocených, ale endorfinem nabitých lidí, máte zaručeně na co vzpomínat," řekla další pořadatelka závodu Květa Látalová.

Soutěžící při závodu poběží napříč dvěma kraji, sedmi okresy, hlavním městem a desítkami obcí. Pro spoustu z nich je dnes už Vltava Run každoroční společenskou událostí. „Abychom běžcům zprostředkovali co možná nejsilnější zážitek z běhu přírodou, chceme, aby trasa co nejméně vedla po silnicích. Někde se jim samozřejmě nevyhneme, ale snažíme se to minimalizovat. Právě kvůli větší bezpečnosti při výběhu na silnici musejí být běžci vybaveni reflexními prvky, které v nočních hodinách ještě posílí o čelovku, svítící cestu nebo blikátko,“ popsala Látalová..

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři , | Foto Vltava run

Štítky ČR, kondice, zábava, běh, Jihočeský, Středočeský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Více než 3600 běžců se v sobotu vydá ze Šumavy podél Vltavy do Prahy, závod byl vyprodaný do minuty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.