Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Profesionální sport v Česku stále "stojí". Jde o symbol, píše na Twitteru ministr Plaga

Profesionální sport v Česku, jako v jedné z mála zemí v Evropě, stále „stojí“ a to i přes žádosti o udělení výjimky směřované vládě kluby i samotnými sportovci. Koncem minulého týden se na premiéra Andreje Babiše (ANO) obrátili například kapitáni a další hráči prvoligových fotbalových klubů, kteří zaslali vládě otevřený dopis. Společně s dalšími je pod ním podepsán také kapitán budějckého Dynama Jaroslav Drobný.

„Zatímco ostatní profesionální soutěže v Evropě pokračují alespoň v omezeném režimu, nám umožněno vykonávat soutěžní činnost bohužel není, což má negativní dopad nejen na sportovní výkonnost jednotlivých hráčů a narušení sportovního rozvoje mladých hráčů, ale také na reprezentaci České republiky v pohárové Evropě, taktéž s návazností na utkání české fotbalové reprezentace,“ píše se v otevřeném dopise prvoligových klubů. Pod ním je podepsán také kapitán Dynama Jaroslav Drobný.

Prvoligové fotbalové kluby dopisem žádají o udělení výjimky, která by jim dovolila odehrát utkání alespoň bez diváků. Zároveň žádají o povolení k plnohodnotným tréninkům.

V Česku se mohou obnovit profesionální sportovní soutěže, pokud splní přísné hygienické podmínky. Povolený je také trénink profesionálních sportovců na vnitřních sportovištích, která pro ně byla v rámci vládních opatření proti šíření koronaviru...

Drobný: Opatření se projeví na mezinárodní úrovni

„Za celou kabinu mohu říct, že plně souhlasím s dopisem, který poslali tři kapitáni prvoligových mužstev premiérovi. Jsme testovaní před každým zápasem a do utkání tak jdou pouze zdraví hráči. Všechny kluby udělaly maximum, aby se liga hrála a pokračovala i nadále. Na fotbal nechodí žádní fanoušci, takže riziko přenosu je opravdu minimální,“ říká.

Přerušení soutěže má podle Drobného vliv i na všechny reprezentační týmy. „Samozřejmě pro A-tým, ale také jde o jednadvacítku, kterou čeká klíčový kvalifikační duel v Řecku. Tím, že plno hráčů dlouhou dobu nehrálo, tak se celé mužstvo dostává do velké nevýhody. Pro mladé hráče je to obzvlášť těžké, protože potřebují zápasovou praxi,“ popisuje Jaroslav Drobný a dodává: „Po začátku pandemie se nastavila pravidla pro obnovení ligové soutěže, které se týkaly především testování hráčů. Všechny kluby to dodržovaly a investovaly do toho velké peníze. Přišla druhá vlna, o které se vědělo, že přijde, ale liga se zastavila. Přitom všude v Evropě se hraje, jenom u nás ne. To se projeví na mezinárodní úrovni.“

Stopka do 20. listopadu

V ten samý den, kdy Ligová fotbalová asociace zveřejnila otevřený dopis, prodloužila vláda omezení pro sport do 20. listopadu, kdy nově končí nouzový stav. Zatím tak zůstávají zastavené veškeré soutěže, včetně těch profesionálních. Další mezinárodní akce v Česku budou muset žádat o výjimku. Týká se to například mistrovství Evropy v judu, fotbalových klubových i reprezentačních zápasů nebo Světového poháru v cyklokrosu.

Symbol Roberta Plagy

Nepříliš šťastně se k možnému spuštění profesionálních soutěží vyjádřil během neděle ministr školství, mládeže a tělovýchovy Robert Plaga (ANO). Ten na Twitteru označil zastavení soutěží za symbol. „Pravda, v Evropě se hraje, ale taky jsou otevřené aspoň první stupně škol. Ač jsem možná větší sportovní fanda jako Vy, tady jde o symbol. Tak se snažme, ať máme co nejrychleji zpět děti ve školách a sportovce v telce,“ napsal.

Sport je v Česku kvůli šíření koronaviru ochromený od 12. října. Na rozdíl od jiných evropských zemí, kde se rovněž přijímají restrikce kvůli druhé vlně epidemie, je zastavený i ten profesionální. Před nuceným odchodem ministra zdravotnictví Romana Prymuly byl podle zástupců fotbalu a hokeje blízko restart nejvyšších soutěží v těchto sportech, ale nový ministr Jan Blatný se k tomu zatím konkrétně nevyjádřil. Předseda Národní sportovní agentury Milan Hnilička se snaží vyjednat povolení tréninků profesionálů v halách a na dalších vnitřních sportovištích, ale i to je zatím marné. Zda dostanou profesionální sportovci výjimku v nejbližších dnech, není jasné.

Ohodnoť článek

Foto Petr Tibitanzl

Štítky fotbal, SK Dynamo České Budějovice, Fortuna liga, opatření, vláda, Jaroslav Drobný, Česko, sport, Robert Plaga, Evropa, Twitter, soutěž, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Profesionální sport v Česku stále "stojí". Jde o symbol, píše na Twitteru ministr Plaga  |  Fotbal  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.