Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Další domácí výhra, Dynamo složilo Olomouc

Už potřetí v letošní sezoně změřilo Dynamo síly s týmem Sigmy Olomouc. Nejprve se zrodila divoká ligová remíza, pak Hanáci vyřadili Budějovické z MOL Cupu. Co třetí vzájemný souboj? Do toho vlétly oba týmy v rámci 18. kola FORTUNA:LIGY se stejným počtem bodů a podle toho také utkání vypadalo. Cennou výhru 2:1 a posun v tabulce nakonec zajistil Dynamu z penalty Benjamin Čolić. Střelecký ostrov tak nepoznal chuť ligové porážky přesně 3 měsíce.

Gólové hody a remíza 3:3 na půdě Olomouce, na jihu Čech pohárové utkání v režii hostů. Dynamo mělo ve třetím vzájemném souboji s Hanáky o motivaci postaráno, ještě navíc, když měly oba týmy před zápasem v tabulce shodný počet bodů. Podle toho vypadal také opatrný start do zápasu, kdy se míč pohyboval spíše okolo půlící čáry. Do první výraznější šance se přihnali domácí Jihočeši, druhý nejlepší střelec ligy Fortune Bassey ale zatím mušku seřízenou neměl. Stejně jako on nebyl v úvodních dvaceti minutách úspěšný žádný jiný hráč na place.

Více než šance v úvodu nutili diváky vstávat ze sedaček rozhodčí. Nejprve přerušili zápas kvůli dýmu, pak potvrzovali, že se bude nedělní zápas 18. kola zápas nést v duchu zastavené hry kvůli každé maličkosti. Fotbalisty ale jejich práce naštěstí nijak nerozhodila. Ba naopak, ve 29. minutě byla blízko ke gólu hostující Olomouc. To by ale musel útočník Antonín Růsek z malého vápna vypálit o něco přesněji.

Sigma byla při chuti, k úvodní brance se ale protlačit nedokázala. A tak ve 35. minutě zaúřadovalo Dynamo. Balon vybojoval navrátilec do základní sestavy Michal Škoda, posunul na Fortuna Basseyho a ten jasně potvrdil, proč se ho v současné době bojí celá liga. Nigérijský snajpr poslal České Budějovice svým devátým gólem v sezoně do vedení 1:0. To Dynamo udrželo až do konce poločasu.

Domácím vlilo vedení krev do žil, vstup do druhé půle se mu tak povedl o něco lépe. Zpoza vápna pálil bezprostředně po restartu Matej Mršić, jeho tvrdá střela se ale bohužel mezi tři tyče nevešla. Nebezpečný útok zakončoval o pár minut později také Mick Van Buren, pokus útočníka Českých Budějovic ale nakonec resultoval jen v kop od rohového praporku. Na druhé straně se ale skóre v 57. minutě měnilo. Napoprvé obrana Dynama hrozbu odvrátila, ke skákajícímu balonu se ale znovu dostal Pablo González a akrobatickým způsobem srovnal gólový účet zápasu.

Jihočeši najednou působili jako opaření. Nechávali Olomouci stále více prostoru, dovolovali jí zakončovat. Gólem ale zaváněla také situace před brankou hostů. Rychlá akce ze 65. minuty vedla k zakončení Patrika Čavoše, změna skóre se ale nekonala. Pro fotbal na Střeleckém ostrově však byly šance k užitku, zápas totiž začal mít pořádný náboj. Příležitost Sigmy, otočka, příležitost Dynama. V tomto duchu se nesly další minuty druhého dějství. Za rozhodující trefou se hnaly oba týmy, domácí ale od 75. minuty mohli hrát o něco uklidněněji. Olomoucký střelec Pablo González na svůj zákrok viděl druhou žlutou kartu a zamířil předčasně pod sprchy.

K nádherné ráně ze druhé vlny se v 83. minutě po rohovém kopu odhodlal střídající Patrik Hellebrand. Gól sice nedal, naznačil ale, jakým směrem se bude hra jeho Dynama v posledních minutách odebírat. Aktivita se Českým Budějovicím vyplácela a těsně před koncem zápasu byla za svou snahu odměněna. Ve vápně zahrál rukou olomoucký Látal a rozhodčí po konzultaci s videem nařídil penaltu. Té se zhostil na výbornou Benjamin Čolić a Dynamo se podruhé v zápase ujalo vedení.

A to do konce zápasu odmítlo pustit. Na Střeleckém ostrově zvítězilo těsně 2:1, vrátilo Olomouci vyřazení z MOL Cupu a potvrdilo, že doma to zkrátka umí. Jihočeši na domácím pažitu padli naposledy 12. září s Hradcem Králové. Od té doby, přesně 3 měsíce, chuť ligové porážky nepoznalo.

Ohlasy trenérů

David Horejš (trenér Dynama): „Jsem strašně rád, že jsme to zvládli za tři body a konečně Olomouc porazili. První poločas byl z naší strany dobrý, vytvořili jsme si vedení. Z ojedinělé střely jsme dostali ve druhé půli na 1:1. Po červené kartě se hrálo na jednu branku a těší nás, že jsme to zvládli."

Václav Jílek (trenér Olomouce): „Nebyli jsme daleko od zisku bodů. Možná jsme si alespoň jeden zasloužili. V první půli jsme nedokázali proměnit své šanci, Dynamo se naopak trefilo díky Basseymu. Reagovali jsme na nepříznivý vývoj změnou rozestavení a ve druhé půli jsme byli jasně lepším týmem. Zaslouženě jsme vyrovnali, soupeř hrozil jenom z brejků. Rozhodla červená karta Pabla Gonzáleze a následné nešťastné penaltě.


 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Petr Tibitanzl

Štítky Dynamo, fotbal, olomouc, budějovice, HC Dynamo Pardubice, HC Olomouc, SK Sigma Olomouc, SK Dynamo České Budějovice, MOL Cup, Střelecký ostrov, Benjamin Čolić, 1. česká fotbalová liga, Pablo González, trenér

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Další domácí výhra, Dynamo složilo Olomouc  |  Fotbal  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.