Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Sobota 11. května 2024  |  Svátek má Svatava
Bez reklam

Zapomeňte na ovace. Prvoligová sezona Dynama začíná!

Bujaré oslavy jsou u konce, dovolená už jim taky skončila. Teď je čeká jen tvrdá dřina a boj o místo v sestavě. Hráči Dynama České Budějovice, vítězové uplynulého ročníku Fotbalové národní ligy, kteří se dokázali po roce vrátit mezi tuzemskou elitu, se právě dnes sešli na zahájení letní přípravy.

Kvůli probíhající rekonstrukci klubového zázemí v hlavní tribuně na Střeleckém ostrově se v provizorní šatně v úterý ráno usídlilo 24 fotbalistů.

Chyběl pouze Roman Lengyel, který se vrací z prodloužené dovolené a k týmu se připojí ve středu, rekonvalescent Pavel Hašek všechno sledoval v civilu.

O místo v kádru pro Synot ligu se poperou čtyři nováčci, kteří jsou na jihu Čech zatím pouze na zkoušku - bývalý gólman Táborska Tomáš Fryšták (Slovácko), obránci Aleksandar Dalceski (Metalurg Skopje, Makedonie), Matej Podstavek (Banská Bystrica, Slovensko) a Radek Buchta (Znojmo).

„Budeme vycházet ze stávajícího kádru. Byli jsme spokojeni s tím, jak kabina v minulé sezoně fungovala, jak kluci táhli za jeden provaz, což tady v minulosti chybělo,“ uvedl dnes ráno generální manažer Dynama České Budějovice Karel Poborský.

Ač se o tom veřejně příliš nemluví, Jihočeši intenzivně pracují na vhodném doplnění mužstva o dva až tři zkušené ligové hráče. Zajímají se například o Jakuba Horu, který na jihu Čech hostoval v sezoně 2012/2013 z Plzně, jednání probíhají rovněž s odchovancem Jiřím Kladrubským.

Ten je v současné době po operaci kolene a soustředí se především na rehabilitaci. „S Kladrubským jsem denně v kontaktu. Pokud bychom se domluvili, do hry by zasáhl nejdříve v říjnu. Jeho přítomnost v kabině už by sama o sobě byla přínosem. Znovu o něj ale usiluje Slovan Bratislava, který zřejmě nepřetlačíme,“ uvažuje realisticky sportovní manažer Martin Vozábal.

Na přípravu před startem Synot ligy má Dynamo necelých pět týdnů. Dnes byl na programu kromě výběhu po břehu Vltavy a do Stromovky také kondiční trénink i neúprosné vážení. První ostrá prověrka čeká svěřence trenéra Luboše Urbana už ve čtvrtek, kdy nastoupí proti Spartě Praha.

„Postoupili jsme do první ligy a dosáhli jsme tak toho, co jsme chtěli. Teď už se ale na loňskou sezonu ohlížet nemůžeme. Čeká nás nejvyšší soutěž a musíme se na ni co nejlépe připravit,“ řekl rozhodným hlasem lodivod Dynama, ještě než vstoupil poprvé do kabiny.

Testovaní hráči budou mít možnost se ukázat právě už proti úřadujícímu českému mistrovi. Do té doby se možná v týmu objeví ještě další nové jméno. Dvě rozdílné sestavy však s největší pravděpodobností Dynamo na Strahově dohromady nedá.

„Zatím jsem o tom příliš neuvažoval, ale dát dohromady dvě jedenáctky, ve kterých bude pět dorostenců... Sparta na nás vyběhne a možná z toho bude tak akorát trapas. Každopádně to bereme jako přípravu, která nás po vítězné sérii ve druhé lize může vrátit do reality,“ má jasno Martin Vozábal.

Přehled hráčů Dynama na začátku letní přípravy

Brankáři: Zdeněk Křížek, Kamil Hajdušek, Tomáš Fryšták (zkouška Slovácko).

Obránci: Aleš Dvořák, Pavel Novák, Roman Lengyel (do tréninku se zapojí ve středu), Aleksandar Dalceski, Matej Podstavek (zkouška Banská Bystrica), David Tomášek, Jaroslav Machovec, Aleš Hanzlík.

Záložníci: Michal Klesa, Michal Řezáč (přeřazení z dorostu), Jindřich Kadula, Jiří Funda, Roman Wermke, Jan Hála, Petr Benát, Ondřej Herzán, Radek Buchta (zkouška Znojmo).

Útočníci: Richard Kalod, Zdeněk Linhart, Martin Held, Rastislav Chmelo.

Program přípravných zápasů

  • 26. června: AC Sparta Praha - SK Dynamo (12:00, TC Strahov)
  • 29. června: FC Admira Wacker - SK Dynamo (18:00, Grein an der Donau)
  • 3. července: SK Dynamo - ŠK SFM Senec (11:00, SCM Složiště)
  • 5. července: Turnaj Nová Včelnice (Dynamo, Most, Táborsko)
  • 9. července: SK Dynamo - FC Zbrojovka Brno (17:00, Kamenice nad Lipou)
  • 13. července: SK Dynamo - FC Vysočina Jihlava (11:00, SCM Složiště)
  • 18. července: SK Dynamo - SSV Jahn Regensburg (18:00, Střelecký ostrov)
  • 26. července: Začátek Synot ligy (los bude zveřejněn ve středu 25. června)

Štítky fotbal, SK Dynamo České Budějovice, začátek letní přípravy, Synot liga, 2. česká fotbalová liga, AC Sparta Praha, Roman Lengyel, 1. FC Slovácko, Tomáš Fryšťák, 1. SC Znojmo, Česko, Matej Podstavek, Radek Buchta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zapomeňte na ovace. Prvoligová sezona Dynama začíná!  |  Fotbal  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.