Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Za důležitými třemi body táhli Motor bekové

Utkání 18. kola mezi Motorem a Berany ze Zlína připomínalo láhev archivního vína. Zpočátku nevýrazné, vyzrávající časem a s velmi chutným buketem na závěr. Jihočeši se dvakrát dostali pod výsledkový tlak, ale z nejhoršího spoluhráče dostali svými trefami obránci Kristofers Bindulis a Stuart Percy. Důležitou výhru na stranu Motoru vystřelil Miroslav Holec, tři body jistil při power-play soupeře Lukáš Pech!

Zápas se zlínskými Berany byl pro hokejisty Motoru důležitým testem. Těsný nezdar s Třincem zásadní ránu do plánů Jihočechů asi neznamenal, s body z chomutovského klání s Kladnem ale počítali a případný neúspěch s dalším celkem ze spodku tabulky by znamenal, že Motor by se spíš než špičce začal blížit dolní polovině tabulky. Bezesporu pozitivní zprávou byl návrat Michala Vondrky do sestavy.

Vědomí důležitosti zápasu a s tím spojená nervozita však domácím borcům svazovaly v úvodním dějství ruce. Na začátku si sice vypracovali několik slibných příležitostí, postupem času ale hra zabředla do průměru. Snaha se oběma stranám nedala upřít, dění na ledě však bylo prošpikováno nepřesnostmi a ztrátami. Ve výsledku Budvar Aréna mnoho vzruchu v prvním dějství neviděla. Nával naděje přinesla 15. minuta, v níž se po dvojím hákování Flynna a Gazdy Motoru naskytla 39 vteřin dlouhá dvojnásobná přesilovka. V ní ovšem domácí borci naplno demonstrovali zmar, když ani jednou nevystřelili a dvakrát se nepřesnou kombinací sami vyhnali z pásma. Nicméně posledních pár minut první třetiny přece jen patřilo Motoru, jenž několikrát nebezpečně ohrozil Hufovu svatyni. Přesto nakonec mohli jít do kabin s vedením v kapse Zlínští – pár vteřin před sirénou od mantinelu nahodil na Hrachovinu Ondřej Němec, jemuž touš projel pod výstrojí a napříč brankovištěm se prošoural mimo nebezpečí.

Zdálo se, že druhá dvacetiminutovka začíná pro Jihočechy nadějně. Agilní Lukáš Pech si vynutil další zlínský faul a domácí si mohli zkusit další přesilovku. Jenže ani ta se budějovickým nevydařila a aby toho nebylo málo, těsně po návratu vyloučeného Hejcmana ve 24. minutě po chybě obrany Motoru otevřel skóre Tomáš Mikúš – 0:1. Od počínající křeče svým spoluhráčům pomohl Kristofers Bindulis, který ve 29. minutě ostrou bombou krásně vymetl horní růžek Hufovy branky a vyrovnal na 1:1. Budějovickým tolik toužený gólový elixír pomohl a ovládli kluziště. Hra se začala čím dál tím víc stěhovat k brance Daniela Hufa, a když už hrál Motor oslabení, i to zvládl znamenitě. Valský s Vondrkou několikrát nebezpečně vystřelili, zatímco Berani se během přesilové dvouminutovky pořádně nedostali do útočného pásma. Na straně Motoru v tuto chvíli chybělo jediné – vstřelená branka. Trest si Zlínští nechali na samotný závěr druhé třetiny. Po ojedinělé, ale krásné individuální akci se prosadil Antonín Honejsek – 1:2.

Motorákům v hledišti by o druhé pauze pivo chutnalo hořce, i kdyby místo zelených mohli mít mok v kelímcích červených. Nervózní očekávání, jestli Motor dokáže zápas zlomit, naplňovalo jihočeská srdce. Fanoušci nakonec byli asi spokojení ještě víc než doufali. Protože třetí třetina nabídla nejlepší hokej a především konečně větší příděl branek ve zlínské kleci. Ale pěkně po pořádku. Snahu o obrat Motor demonstroval hned od úvodního buly a ovoce se začalo brzy rodit. Po necelých dvou minutách přesilovka, v níž Gulaš zblízka už už překonával Hufa, zlínský gólman možná sám nevěděl, jak puk vyrazil. Domácí to ale nemuselo mrzet, těsně po návratu vyloučeného Veselého krásně z levého kruhu trefil Stuart Percy a ve 44. minutě vyrovnal na 2:2. Brzké vyrovnání bylo to, co těžce zkoušená psychika Jihočechů potřebovala.

Motor zvyšoval aktivitu a dostal hosty pod velký tlak. Povedený výkon zúročil ve svůj první kanadský bod v kariéře Tomáš Chlubna, který jeden ze zámků završil střelou z pravého kruhu, Hufovi puk vypadl pod nohy, kde se nejrychleji orientoval Miroslav Holec a pohotovou dorážkou trefil Motoru vedení 3:2. S hosty výsledkový zvrat zatřásl, dění na ledě nadále udával Motor. Až do 53. minuty, kdy se hosté utrhli do ojedinělého brejku. Byla z toho nejen velká šance, ale hlavně faul a přesilovka po faulu Šenkeříka. Když v čase 54:15 vyfasoval dvě trestné minuty i Lukáš Pech, měli Berani k dispozici 39 vteřin dlouhou přesilovku 5 na 3 a nejeden fanoušek se divil, že zlínští v tu chvíli nezvýraznili převahu odvoláním Hufa z branky. Tak jako tak, Jihočechům bylo na ledě zle nedobře, Zlín byl několikrát velmi blízko vyrovnání! Motor se ale ubránil a utkání dospělo do koncovky.

Tu opepřili šarvátkou David Štich s Tomášem Mikúšem, oba zamířili na trestnou lavici a díky odvolání Hufa na střídačku hosté měli výhodu pěti bruslařů proti čtyřem budějovickým. Dvakrát se zaskvěl Hrachovina, jednou po jeho zákroku zvonila tyč. Hokejová nebesa tentokrát byla nakloněna Motoru, drama ukončil v čase 59:27 Lukáš Pech, jenž ze středního pásma trefil prázdnou branku a upravil skóre zápasu na konečných 4:2. Motor tak dokázal na svou stranu zlomit přetěžký zápas, vyhrál nejen nad sokem, ale i nad svými hlavami. Do tabulky zapisuje cenné tři body!

HC Motor České Budějovice - PSG Berani Zlín 4:2 (0:0, 1:2, 3:0)

Branky a nahrávky: 29. Bindulis (Gulaš, L. Pech), 44. Percy (Štencel, Vondrka), 47. Holec (Chlubna, D. Voženílek), 60. Pech (J. Novotný, Gulaš) – 24. T. Mikúš (Vopelka, Mamčics), 40. Honejsek (T. Mikúš, Gazda). Rozhodčí: Lacina, Micka – Gerát, Hynek. Vyloučení: 5:6. Bez využitíDiváci: 5 302. Střely na branku: . Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 4:2.

Motor: Hrachovina (Strmeň) – Bindulis, Percy, Piskáček (A), Šenkeřík, Štencel, Vráblík, Štich – J. Ondráček, L. Pech (A), Gulaš (C) – Vondrka, J. Novotný, Chlubna – Abdul, D. Voženílek, Valský – Holec, M. Hanzl, Karabáček.

Zlín: Huf (Kořének) – Suhrada, O. Němec (A), Trška, Ferenc, Mamčics, Gazda, Dluhoš – T. Mikúš, Hejcman, Vopelka – Köhler (C), Honejsek, R. Veselý – Karafiát, A. Zbořil, O. Flynn – Frömel, P. Sedláček, Sebera.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto hcmotor.cz

Štítky hokej, Motor, Zlín, extraliga, Madeta Motor České Budějovice, Lukáš Pech, PSG Zlín, Stuart Percy, Miroslav Holec, Kristofers Bindulis, Tomáš Mikúš, Michal Vondrka, Antonín Honejsek, Tomáš Chlubna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za důležitými třemi body táhli Motor bekové  |  Hokej  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.