Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Jsem spojka mezi trenéry. Snažím se klukům předat své zkušenosti, říká Jiří Novotný

Hráčskou kariéru končil v dubnu na Spartě v play-off, trenérskou dráhu započal na stejném místě. Nový asistent trenéra Jiří Novotný si odbyl premiéru na lavičce Motoru. Bohužel ale nebyla vítězná, byť hráči dle něj nechali na ledě vše. Kdy se zrodily první spekulace o jeho roli trenéra? A jak hodnotí utkání v pražské O2 aréně?

Jirko, vaše premiéra na lavičce coby asistenta trenéra byla smolná…
Byl to smolný konec. Klukům nemůžeme nic vytknout. Kromě toho začátku, který byl ospalý. Kluci s tím mají problémy. Spartě jsme byli vyrovnaným soupeřem, známe její kvalitu. Je to škoda, protože si myslím, že jsme si nějaký bod zasloužili. To je hokej, hraje se 60 minut a tyto věci se stávají.

Jihočeši trápili favorita, nakonec v Praze padli

Hokejisté českobudějovického Motoru trápili ve 34. kole pražskou Spartu. Na ledě O2 Arény drželi Jihočeši vyrovnaný stav do poslední minuty základní hrací doby, kdy o výhře Pražanů rozhodl Erik Thorell. Jihočeši se i pod dohledem nového člena...

Dominik Hrachovina je známý odvážným zacházením s pukem v předbrankovém prostoru. U rozhodujícího gólu se mu to trochu vymstilo.
Sice to předcházelo gólu, ale my jsme si vzali trenérskou výzvu. Hrášek nás v zápase mnohokrát při jejich přesilovkách podržel. Je ohromná škoda, že nebereme ani jeden bod. Kluci ze sebe dostali všechno. Hráli jsme proti kvalitnímu týmu, sahali jsme po bodech a bohužel nemáme nic. Tak to někdy chodí, my se od toho musíme odrazit. Musíme to hodit za hlavu, protože nás v pátek čeká další zápas s Vítkovicemi. Zápasy půjdou v rychlém sledu. Podíváme se na video a řekneme si chyby, které jsme udělali.

Proti Spartě jsme hráli se šesti obránci. Jak moc velká komplikace to byla?
Je to problém, ale kluci to zvládli. Máme tady zkušené borce, pak kluky, kteří se to učí. Není to jen o becích, je to centrech, o celé lajně. Máme systém, a pokud ho budeme dodržovat jako dnes, můžeme uhrát body proti každému.

Dařilo se nám úspěšně bránit sparťanské přesilovky. Zaměřujete se na trénink oslabení?
Zaměřili jsme se na ně. Sparta má extrémně šikovné hráče na puku. Z jejich strany tam bylo mnoho křižných přihrávek, na což si musíme dávat pozor. Myslím, že jsme to celkově zvládli.

Jak moc velkou roli hrála příprava na toto utkání, když jste věděli, že Sparta vybojovala druhé místo na Spenglerově poháru?
Připravovali jsme se na ni jako na každého. Ale i kdyby ten úspěch neměla, už předtím měla skvělé zápasy. Myslím, že se to odvíjelo spíše od toho, jak hráli v lize než na turnaji.

O vás je známé, že působíte klidně a vyrovnaně, ale přeci jen, nebyl jste na té lavičce trochu nervózní? Je to jiná role.
Malinko ano. V této pozici jsem poprvé v životě a hned proti takovému soupeři. Snažíme se na kluky mluvit, aby dělali detaily hlavně v obranném pásmu a oslabení, což se nám dařilo. Bohužel ale nebereme ani bod, což je obrovská škoda na to, jak byl zápas rozehraný.

Kdy se začalo spekulovat o tom, že se stanete asistentem trenéra?
Začalo se o tom mluvit až po vánočním utkání s Litvínovem, den před Štědrým dnem, kdy mi volal Standa Bednařík a pozici mi nabídl.

Motor odvolal trenéra Modrého. Tým převezme David Čermák

Vedení extraligových Českých Budějovic odvolalo hlavního trenéra Jaroslava Modrého, hokejisty Motoru nově povede dosavadní asistent David Čermák. Členem realizačního týmu se stal Jiří Novotný, který na jihu Čech ještě v minulé sezoně hrál....

Říká se, že jedním z důvodů, proč jste byl angažovaný, bylo, že jste klidný a dokážete do týmu přinést nový impuls a pohodu.
Jsem spojka mezi trenéry. To, že jste byl dobrým hráčem, neznamená, že budete dobrým trenérem, ale mám zkušenosti, které se snažím klukům předat. Vím, že se mám co učit. Je to přeci jenom jiné, když jste hráč a trenér.

V zápise o utkání bylo vaše jméno uvedeno v kolonce „funkcionář“. Znamená to, že si plánujete udělat trenérskou licenci?
Už je to v procesu, jen mi chybí si vyřídit některé papíry. V pátek už by to mělo být hotové.

Vy jste ale ještě v této sezoně nastoupil za Samson České Budějovice.
První zápasy jsem odehrál, a to bylo v plánu.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto hcmotor.cz | Zdroj hcmotor.cz

Štítky hokej, Motor, Jiří Novotný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jsem spojka mezi trenéry. Snažím se klukům předat své zkušenosti, říká Jiří Novotný  |  Hokej  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.