Počasí dnes14 °C, zítra12 °C
Středa 2. října 2024  |  Svátek má Olívie / Oliver
Bez reklam

Jihočeši neuspěli na ledě vedoucího Litvínova

Černá série českobudějovických hokejistů trvá i po střetnutí na půdě lídra tabulky. Svěřenci Ladislava Čiháka sice měli na ledě Litvínova střeleckou převahu, překonat Šimona Zajíčka se jim ale povedlo jen jednou zásluhou Ondřeje Kovařčíka. Motor tak na vítězství čeká již čtyři zápasy.

Českobudějovický trenérský štáb pro utkání v Litvínově nasadil do branky Jana Strmeně. Lodivodi hostující střídačky tak i nadále pokračují v točení gólmanů po dvou odehraných zápasech. Kamen na kameni pak nezůstal v jednotlivých útočných i obranných formacích. Výjimku nakonec netvořila ani první ofenzivní trojka. Oproti zápisu na místo centra naskočil místo Přikryla Jáchym Kondelík.

Verva, posilněna předchozími úspěchy, nastoupila do střetnutí velmi aktivně. Už v první minutě čelil Strmeň nepříjemné střele Kristapse Zileho. Plány Chemiků na úvodní nápor vzaly za své o chvíli později, Matěj Pekař zasáhl holí do tváře Pavla Pýchu a krvavý šrám v obličeji budějovického obránce znamenal čtyřminutovou přesilovku pro Jihočechy. Ti sevřeli litvínovskou čtveřici před brankářem Zajíčkem. K zajímavé dorážce se po skrumáži dostal Gulaš, jeho pokus domácí gólman vyrazil, a za pomoci Czuczmana uhasil i nebezpečí při následné dorážce. Budějovičtí už v dalším pokračování výrazněji nezahrozili, velkou příležitost k otevření skóre tak nevyužili. A to ani Martin Beránek, který už v rovnovážném počtu hráčů zaměstnal Zajíčka střelou z levé strany, litvínovský brankář pokus hostujícího mladíka neudržel, puk ale proskočil mimo tři tyče. Motor byl i nadále nebezpečný, v signalizované výhodě zavezl kapitán Gulaš puk na střed útočného pásma, jeho pokus Zajíček vyrazil jen na hůl Nicka Olesena, dánský útočník ale v obrovské příležitosti poslal puk jen do výstroje maskovaného muže v domácí brance. Ve 12. minutě se připomněli i Severočeši, Koblasa při první početní převaze Vervy orazítkoval horní konstrukci Strmeňovy branky. Přesilovka ale pokračovala, Nicolas Hlava přihrál Matúši Sukeĺovi, kapitán domácích sice střílel z úhlu, mířil ale přesně a ležícího Strmeně překonal. Jihočeši toužili po vyrovnání, zajímavě se před domácí klec tlačil obránce Reilly, odvážný výlet kanadského beka ale skončil pouze posunutou brankou. V závěru třetiny se ještě po Kovařčíkově nahrávce ocitl sám před Zajíčkem navrátilec Matěj Toman, po zásahu litvínovského brankáře puk v síti sice skončil, bohužel pro Jihočechy v té ochranné.

Ihned na začátku druhého dějství ale Motor zaslouženě vyrovnal. Výbornou práci odvedl za brankou Milan Gulaš, budějovická sedmasedmdesátka se zbavila hned dvou bránících protihráčů, puku se následně ujal Ondřej Kovařčík a střelou z úhlu pod betony překvapil Šimona Zajíčka. Vrátit Severočechům vedení mohl Sukeľ, slovenský útočník ve službách Vervy dostal mezi kruhy krásnou přihrávku od Sandberga, Strmeň jeho střelu neudržel, v následném závaru v jeho brankovišti se ale mohl spolehnout na pomoc svých spoluhráčů. Hra se poté přelévala ze strany na stranu, z nebezpečné pozice střílel Kubíček, domácí gólman se ale tentokrát zaskočit nenechal. V polovině střetnutí vzal puk na hůl Adam Kubík, obtočil se kolem Zajíčkovy branky, závorou v cestě kotouče do branky však byla tyčka a k ní přiložený levý beton litvínovského gólmana. Ve 32. minutě si na pravém kruhu přichystal puk pro zakončení Beránek, trajektorii jeho střely ale změnil skvělým obranným zásahem Sandberg. I nadále byl Zajíček vytěžovanějším brankářem, po chybě jednoho z litvínovských obránců se Budějovičtí ocitli v přečíslení, Přikryl už ale střílel z úhlu a strhnout vedení na stranu hostů nedokázal. Cheza kontrovala o několik vteřin později. Strmeň byl chvíli mimo svou pozici, do prázdné branky ale žádný z domácích puk nedostal. A tak litvínovské tribuny trnuly. V početní převaze Vervy ujel Martin Beránek, budějovický útočník se snažil puk zvednout nad Zajíčkovy betony, i tentokrát byl domácí gólman úspěšný. Pavel Pýcha ale domácím nabídl další přesilovku a tu už domácí využili. McIsaac střílel do modré, letící kotouč šikovně tečoval Nicolas Hlava a Litvínov tak byl opět o krok napřed. Uběhlo jen osmnáct vteřin a bylo už o dvě branky. Kevin Czuczman od levého mantinelu nevystřelil úplně prudce, kotouč přesto dolétl až za Strmeňova záda - 3:1.

Před závěrečnou třetinou nahradil v brance Českých Budějovic Jana Strmeně Milan Klouček. Blízko ke snížení domácího náskoku byl Milan Gulaš, jenž přijal přesnou přihrávku od Filipa Přikryla, přízemní zakončení ale litvínovskému brankáři problémy nenadělalo. Verva se na delší čas usadila před Kloučkem až ve 44. minutě, domácí aktivita vedla až k Přikrylově hákování a další přesilovce domácích. Chemici se v předchozím průběhu přesvědčili, že střílet ze všech pozic je úspěšný recept. V krátkém časovém horizontu tak Kloučkovu pozornost zkoušel Zile s Davidem Kašem, bez úspěchu. Jihočeši se ubránili a sami měli možnost si zahrát další početní převahu po Koblasově sekání. Byl to ale domácí Jícha, který měl na holi největší příležitost, jeho únik ale Klouček vyrazil. Budějovice toho ani v této přesilovce moc nevymyslely a byly rády, že Litvínov neodskočil. Sandberg našel před hostujícím brankářem volného Sukeľa, jehož však gólman Motoru fantasticky vychytal. Honbu za snižující trefou zpomalil zbytečným krosčekem Kubíček a na dvě minuty tak oslabil Jihočechy. Ve vynikající příležitosti se před Kloučkem ocitl Michal Gut, svým bekhendem ale do téměř odkryté klece nezamířil. Blízko kontaktní brance byl po krásné Pýchově přihrávce Jakub Valský, útočníka Motoru ale při úprku a následném zakončení lehce rozhodil Adam Polášek, Zajíček přesto musel zasahovat betony. Tři minuty před koncem si vzal budějovický kouč Čihák oddechový čas, po němž už ponechal Kloučka na střídačce. Motor to tedy zkusil se šesti hráči v poli. Milan Gulaš vybídl k zakončení Kondelíka, ten byl ale tísněn a jeho střela byla příliš slabá na to, aby mohla Zajíčka vystrašit. Pečeť na čtvrtou porážku Motoru v řadě dal střelou do prázdné branky Petr Koblasa. Českobudějovická branka zůstala i nadále opuštěná. I následující risk v šesti Motoru nevyšel. Výsledek na konečných 5:1 upravil Ondřej Jurčík. Jihočeši tak ani ze třetího venkovního zápasu body nepřivezli, stoprocentnímu Litvínovu podlehli 5:1.

HC Verva Litvínov – Banes Motor České Budějovice 5:1 (1:0, 2:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 13. Sukeľ (Hlava, D. Kaše), 39. Hlava (McIsaac), 39. Czuczman (Koblasa, Sandberg), 59. Koblasa (Sandberg), 59. Jurčík (Jícha, Zeman) – 21. Kovařčík (Gulaš, Přikryl). Rozhodčí: Šír, Cabák – Hlavatý, Hynek. Vyloučení: 7:7. Využití: 2:0. V oslabení: . Diváci: 4250. Střely na branku: 23:30. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 5:1.

Litvínov: Zajíček (Kubík) – Baláž, Zile (A), McIsaac, Polášek, Zeman, Czuczman, Beran – Sandberg, Sukeľ (C), Koblasa – Pekař, D. Kaše (A), Hlava – Jícha, Gut, Jurčík – Havelka, Vopelka, Zygmunt.

Motor: Strmeň (Klouček) – Kubíček, Štencel, Kachyňa, Pýcha, Reilly, Doudera (A), Cibulka – Gulaš (C), Přikryl, Kovařčík – Olesen, Kondelík, Kubík – M. Beránek, Pech (A), Kašlík – Valský, Toman, Koláček.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto hcmotor.cz

Štítky hokej, extraliga, Motor, Litvínov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeši neuspěli na ledě vedoucího Litvínova  |  Hokej  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.