Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Mládežnický hokej se může dostat do existenčních problémů

Během dnešního odpoledne se v redakčním e-mailu Budějcké Drbny objevilo aktuální tiskové prohlášení vydané občanským sdružením HC České Budějovice, které zastřešuje hokejovou mládež čítající na 350 dětí a juniorů v jihočeské krajské metropoli.

Dosavadní generální partner, akciová společnost ČEZ, od roku 2009 v rámci desetileté smlouvy o rozvoji sportu a kultury v Jihočeském kraji podporuje vrcholový mládežnický sport (fotbal, hokej, volejbal) částkou přibližně 20 milionů korun ročně. V případě HC České Budějovice o.s. se jednalo o částku v průměru 5,5 milionu korun.

Bohužel v minulých dnech se, po dohodě s jihočeským hejtmanem (jak sám prohlásil v tisku), rozhodla ČEZ a.s. tuto částku, která byla původně určena hokejové mládeži, věnovat společnosti CBH2013 a.s. (HC Motor České Budějovice). Podpora fotbalové a volejbalové mládeži přitom zůstala zachována (podle našich informací se letos jedná o částku asi 7 milionů korun fotbalu a 2 miliony volejbalu).

Částka 5,6 milionu tvoří téměř polovinu našeho rozpočtu, a proto její absence pro nás znamená existenční problémy.

Občanské sdružení HC České Budějovice se v těchto dnech obrací se žádostí o mimořádnou finanční výpomoc na Statutární město České Budějovice, aby se zamezilo tomu, že po extralize dospělých zmizí z krajského města i extraligová mládež.

Chápeme a souhlasíme s podporou CBH2013 a.s (HC Motor) v jeho současné kritické sportovní a finanční situaci (potřeba nákupu nových hráčů, úhradu jejich platů apod.), i my s klubem spolupracujeme formou bezplatného působení talentovaných juniorů Roba, Švece, Paška a Prokeše, ale pro mládež, pokud se nenajde adekvátní řešení, je ztráta dotace téměř likvidační.

V první řadě bychom chtěli požádat všechny případné sponzory (firmy), fanoušky i širokou veřejnost o jakoukoliv finanční či jinou pomoc, která by pomohla důstojně dohrát letošní hokejovou sezonu.

Pro další setrvání českobudějovické hokejové mládeže v nejvyšších soutěžích ČR, mládeže, která vychovala hráče hrající v nejlepších světových soutěžích, budou v příštích dnech podniknuty takové kroky, abychom se do této situace už nedostali.

Jako první krok jsme zvýšili členské příspěvky od roku 2014 na 3000 Kč ročně, původně jako ochrana proti takzvaným černým duším, v současné době nutnost a výzva pro všechny, kterým není osud českobudějovické mládeže lhostejný, vstup do občanského sdružení a zaplacení členského příspěvku je momentálně velkou pomocí mladým hokejistům. Asi úplně poslední možností by snad mohlo být zvýšení i rodičovských příspěvků na výchovu jejich dětí, které jsou pro některé rodiče již takto citelné.

Jako reakci na některé nepodložené útoky v tisku (zejména Karel Pražák) podal člen správní rady Stanislav Rataj trestní oznámení na neznámého pachatele v souvislosti s přijetím nových členů občanského sdružení před valnou hromadou v roce 2010, které přijala předchozí správní rada, a na návrh zastupujícího prezidenta si správní rada sama vyžádala nezávislé posouzení hospodaření občanského sdružení od roku 2011 firmou vybranou náměstkem primátora Miroslavem Jochem.

Správní rada se také snaží o získání finančních prostředků na chod mládežnického oddílu, absolvovala již několik jednání s HC Mountfield a.s. o úhradě dlužných částek za přestupy hráčů Gulaše a Novotného, což při současných vztazích s tímto subjektem není zrovna jednoduché.

Vedení občanského sdružení chce samozřejmě úzce spolupracovat s ČEZ Motor České Budějovice a je pro sportovní propojení se seniorským hokejem (nikoliv však pro propojení finanční, protože to jediné zabránilo odchodu mládeže spolu s HC Mountfield) a za tímto účelem byla v minulých dnech obnovena jednání s představiteli ČEZ Motor České Budějovice.

Předem bychom chtěli poděkovat všem, kteří se chtějí podílet na záchraně mládežnické hokejové sezóny 2013/2014 jakoukoli pomocí. Děkujeme také za jednomyslnou podporu všech našich mládežnických trenérů vyjádřenou manažerovi i původním členům správní rady, kterou dnes - ve čtvrtek 12. prosince 2013 - vyjádřili na zasedání městského zastupitelstva.

HC České Budějovice o.s.

Člen správní rady Stanislav Rataj se distancuje

„Zcela se distancuji od tiskového prohlášení mládeže - HC České Budějovice o.s. a odmítám nátlak původních členů správní rady (jak se sami nazvali) na Statutární město České Budějovice v podobě poskytnutí finanční výpomoci.“

Ing. Stanislav Rataj, člen správní rady HC České Budějovice o.s.

Mládeži chceme naopak pomoct, říká Bednařík

Negativní reakce vůči A týmu ČEZ Motor České Budějovice od některých rodičů a trenérů z občanského sdružení HC České Budějovice donutily vedení Motoru k vyjádření.

„Na to, komu ČEZ poslal své sponzorské peníze, jsme neměli žádný vliv,“ vysvětluje generální manažer klubu Stanislav Bednařík, který má naopak velký zájem na tom, aby spolupráce mezi mládeží a A týmem fungovala.

ČEZ byl dlouholetým partnerem mládežnického hokeje v Českých Budějovicích. Od roku 2009 putovalo od energetické společnosti do pokladny mládežnického hokeje 23 milionů korun. Letos se ČEZ kvůli kritické situaci v Motoru rozhodl podporu nasměrovat právě do dospělého týmu.

„Došli jsme k závěru, že pokud dospělému hokeji nepomůžeme, tak se může stát, že nebude takový, jaký ho všichni mnohá desetiletí známe. Žádný hokejový klub ale nemůže mít budoucnost bez mládeže. Proto pro další podporu budějovického hokeje bude pro nás důležitá stabilizace situace mezi mládežnickým hokejem a A týmem,“ uvedl už na tiskové konferenci generální ředitel firmy ČEZ Daniel Beneš.

Generální manažer Motoru Stanislav Bednařík pak dodává: „My jsme standardně žádali o sponzorské peníze společnost ČEZ, ona sama se rozhodla, komu a jakou formou je pošle. Rozhodně jsme nikterak nepřispěli k tomu, aby je nedostala mládež. Naopak, naším cílem je, aby mládežnické týmy prosperovaly. Jsme připraveni je do budoucna podpořit i z našich peněz,“ popisuje situaci Bednařík.

Celá spolupráce mezi profesionálním týmem ČEZ Motor České Budějovice a mládeží čeká na klíčový moment - valnou hromadu občanského sdružení. Na její výsledky ostatně čeká i ČEZ. Pokud se vztahy mezi oběma subjekty, tedy A týmem a mládeží, dostanou na stejnou úroveň, jak je běžné ve všech týmech po celé zemi, určitě se ustálí i finanční situace kolem mládežnických celků HC České Budějovice.

ČEZ Motor České Budějovice

Štítky hokej, ČEZ Motor České Budějovice, HC České Budějovice o.s., tisková prohlášení, Madeta Motor České Budějovice, občanské sdružení, ČEZ, správní rada, Drbna.cz, Jihočeský kraj, Daniel Beneš, Karel Pražák, Miroslav Joch

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Miroslav Styrec Novák

Kdyby odešly hráčská práva našich kluků do Hradce za tržní hodnotu tak jste měli mít minimálně dvacet milionů. ( jen Šimánek s Kovářem maji hodnotu přes deset mil.) Což je tedy rozpočet na mládež na dva roky.. Ale jelikož jste je prodali za 300 tisíc tak teď tu budete brečet že vám nikdo nechce přispívat. Za mojí firmu říkám že rád přispěji na mládež, ale ne v případě že ty peníze ve finále skončí v kapse nějakých gaunerů. Dokud nebude smlouva s A mužstvem a OZ nebude transparentní organizace, tak žádný příspěvky nečekejte.

Čtvrtek, 12. prosince 2013, 18:20Odpovědět

Mládežnický hokej se může dostat do existenčních problémů  |  Hokej  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.