Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Mountfield dostal od Sparty čtyři nemilé dárečky

Bitvu o první místo budějčtí hokejisté nezvládli a v zápase 34. kola Tipsport extraligy podlehli pražské Spartě na domácím ledě 1:4. Letošní derniéra před vlastními fanoušky tak svěřencům Františka Výborného rozhodně nevyšla podle představ, když první a zároveň poslední branku vsítil Mountfield po pětačtyřiceti sekundách hry.

Před velmi pěknou návštěvou vstoupili Jihočeši do televizního utkání aktivně a už v 1. minutě šli do vedení. Šimánek si u levého mantinelu počkal na dobrou střeleckou pozici, od modré čáry vyslal na Pöpperleho nepříjemný projektil a jeho směr těsně před sparťanským gólmanem změnil ideální tečí Pavel Kašpařík. Povedený úvod Budějčáci potvrdili dalšími pokusy v podání Martynka a Pšurného, bohužel ani jeden z domácích kohoutů gól nedal. Skórovat se nepovedlo ani Tomáši Rachůnkovi, jenž pálil mimo Kovářovu svatyni.

Dvě ideální příležitosti v řadě za sebou měl na přelomu třinácté a čtrnácté minuty Mertl. Nejprve nezúročil pěknou přihrávku od Gulaše zpoza branky, když jej vychytal spolehlivý Pöpperle, vzápětí byl pětadvacetiletý útočník proti brankáři hostí opět neúspěšný. Pět minut před koncem první části hry se ke slovu začali dostávat také Pražané. Nájezd Fostera zastavil jen za cenu faulu Martynek, přihrávku od Pacovského zase nevyužil Ton. Skvělým zákrokem proti střele Tenkráta se blýskl v 17. minutě domácí strážce brankové konstrukce Kovář, díky němuž přestál Mountfield oslabení třech proti pěti bez úhony.

Úvod druhé třetiny patřil znovu Motoru. Nejprve měl další dobrou šanci k navýšení skóre Mertl, mnohem větší příležitost zanedlouho promarnil Kotalík, který zblízka trefil tyčku sparťanské klece. Ve 24. minutě dostali domácí výhodu hrát skoro minutu a půl dvojnásobnou přesilovou hru, zahrozili však pouze jednou, a to střelou Kotalíka mířící přímo do Pöpperleho. A právě početní výhody jsou největším kamenem úrazu hry jihočeského mančaftu. Místo tlaku, který by měli hráči smrští střel vyvinout na soupeře, jsou k vidění jen skoro samé přihrávky a nevynucené ztráty kotouče.

Aktivněji než v úvodní dvacetiminutovce hrála v těchto minutách Sparta, která se tlačila mnohem častěji do zakončení, dobré možnosti zahodili Ton a Yorick Treille. Jelikož střelecké pokusy Gulaše za zády gólmana Pražanů neskončily, zákonitě musel přijít trest. Nestárnoucí Petr Tenkrát nabruslil do útočné třetiny, lehce nahodil puk na Kováře, jemuž se ale rotující kotouč odrazil od hřbetu lapačky a skončil v síti – 1:1. Gól do šatny musel Budějcké hodně mrzet, což se projevilo na jejich výkonu ve zbytku zápasu.

Na začátku třetí periody hrály prim především obrany obou celků, které důsledně plnily svoje úkoly, a tak se forvardi jen těžko dostávali do zakončení. Ve 45. minutě přesto musel Kovář vytáhnout jeden ze svých lepších zákroků, když ramenem vyrazil bombu Tenkráta. Zanedlouho ale udeřilo podruhé. Sparťané dokonale rozebrali domácí pětici, Ton poslal přihrávku mezerou mezi beky přesně na hokejku Petra Tenkráta a ten se podruhé tento večer nemýlil. Na 3:1 pro hosty zvýšil v 52. minutě Petr Ton, který vybojoval před Kovářem puk a jeho střelu mířící vedle si srazil do vlastní branky kapitán Ptáček.

Závěrečné minuty opravdu nebyly pro hráče Motoru šťastné. Na kolena srazil domácí hokejisty Američan Alex Foster, když tečovanou ranou Sersena od modré rozvlnil síť za Kovářem počtvrté, čímž pečetil konečný výsledek. Ten se nezměnil ani ve vlastním oslabení při útočném výpadu Tomáš Rachůnka, který dokázal přejet celé hřiště až před branku a žádný ze zdecimovaných hráčů domácího Mountfieldu jej nedokázal zastavit. Před koncem zápasu ještě stihli fanoušci Motoru vyvolat jméno sparťanského trenéra Josefa Jandače, jenž dosáhl na lavičce jihočeského celku v minulých letech velkých úspěchů.

Třetí porážkou v řadě sice HC Mountfield o druhou příčku extraligové tabulky nepřišel, ale Sparta se mu před vánočními svátky vzdálila už na rozdíl pěti bodů. V roce 2011 čeká svěřence kouče Výborného ještě středeční utkání v Liberci.

HC Mountfield – HC Sparta Praha 1:4 (1:0, 0:1, 0:3)

Branky a asistence: 1. Kašpařík (Šimánek) - 39. Tenkrát (Kučný), 48. Tenkrát (Ton, Bližňák), 52. Ton, 55. Foster (Sersen, Tenkrát). Vyloučení:  5:7. Využití: 0:1. Rozhodčí:Homola, Pešina – Jindra, Kis. Diváci: 5207.

HC Mountfield: Kovář – Ptáček, Dvořák, Novák, Vydarený, Němeček, Mikuš – Martynek, Kašpařík, Šimánek – Gulaš, Kotalík, Mertl – Kuchejda, Langhammer, Květoň – Sailer, Červený, Pšurný. Trenér František Výborný.

HC Sparta Praha: Pöpperle – Milam, Sersen, Philipp, Krstev, Kučný, Kočí, Kasík – Jánský, Broš, I. Rachůnek – Ton, Bližňák, Tenkrát – Y. Treille, Foster, T. Rachůnek – Pacovský, Žalčík, Lapšanský. Trenér Josef Jandač.

Štítky Mountfield Hradec Králové, AC Sparta Praha, Petr Ton, František Výborný, Petr Tenkrát, Extraliga ledního hokeje, Madeta Motor České Budějovice, Tomáš Rachůnek, Alex Foster, Pavel Kašpařík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mountfield dostal od Sparty čtyři nemilé dárečky  |  Hokej  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.