Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Třígólové vedení nad Slavií málem na výhru nestačilo

Série třech domácích zápasů budějovického Mountfieldu pokračovala v Budvar aréně pátečním utkáním 4. kola Tipsport extraligy proti dosud neporažené Slavii Praha. Domácí hokejisté byli na svého soupeře po vítězství nad úřadujícím mistrem z Třince patřičně nažhaveni, což začali potvrzovat hned od úvodních momentů zápasu, který byl přenášen v přímém přenosu na televizní obrazovky.

Začátek střetnutí měl podobný průběh jako úterní duel, kdy se radovali Oceláři z prvního gólu už v první minutě. Tentokrát šli v čase 1:06 do vedení domácí, když Gulaš našel před brankou volného Lukáše Květoně, jenž se trefil mezi Kopřivovy betony a poslal Mountfield do vedení. Nebyla to přitom první šance svěřenců Františka Výborného – nedlouho před prvním gólem chybovala slávistická obrana, čehož využil k nebezpečné střele Šimánek. Rychlé vedení Motoru jakoby poslalo hostující tým do kolen, protože se Pražané jen velmi těžko dostávali ke slibnému zakončení. Nepomohli jim k tomu ani dvě přesilovky po vyloučení Vydareného a Mikesky. Velkou šanci měl Čermák, kterému se po kombinaci se Sklenářem nepodařilo Kováře překonat.

Na opačné straně kluziště se po klidné části hry z další branky radovali českobudějovičtí hráči. Červený přihrál v 17. minutě do dobré pozice před Kopřivou Davidu Kuchejdovi a ten zakončil do horní části slávistické svatyně – 2:0. Hosté mohli skóre korigovat minutu před sirénou, když Doležal dostal dobrou přihrávku od Kůrky, odkrytou branku ale trestuhodně minul. Do šaten tedy šli hokejisté Mountfieldu se slibným dvoubrankovým vedením.

Ani na druhou třetinu nebudou slávisté vzpomínat v dobrém. Aktivně hrající Budějčáci si vypracovali šanci až ve čtvrté minutě prostřední části hry, přesto byla hned gólová. V závaru před Kopřivou byl nejdůraznější Roman Pšurný, který nadvakrát překonal pražského brankáře – 3:0. V tu chvíli bylo na ledě jenom jedno mužstvo. Hráči Českých Budějovic svého soupeře z hlavního města doslova válcovali a takřka ho nepustili do zakončení. Slávistům navíc chybělo i potřebné štěstí, když se k nim puky neodrážely a většina střel končila ve skrumáži těl ještě před Kovářovým brankovištěm.

Z větších šancí domácích ve druhé části hry můžeme zmínit například slibný únik Kašpaříka nebo příležitosti Martynka a Podlešáka. Oba totiž v rozmezí necelých třech minut rozezvonili pravou tyčku Kopřivovy svatyně. Trápící se tým vedený bývalým reprezentačním koučem a zlatým olympionikem z Nagana Vladimírem Růžičkou nevyužil ani dvě přesilovky v posledních čtyřech minutách. Před závěrečnou třetinou působila Slavia odevzdaným dojmem…

Do poslední dvacetiminutovky však nastoupil úplně jiný tým. Slávisté hráli mnohem důrazněji, lépe kombinovali a častěji se dostávali na polovinu Mountfieldu. Jejich aktivita vyústila v branku na 3:1, kterou se podařilo ve 44. minutě vsítit po ose Sklenář – Kalus zkušenému Pavlu Kolaříkovi. Následně dostali domácí výhodu třech početních výhod pět na čtyři, ani z jedné se však nedokázali prosadit. Slavia sice neinkasovala, přesto na nějakou dobu ztratila vypracovanou převahu.

Necelých deset minut před koncem se přesto hosté dočkali kontaktního gólu. Mountfield přišel po buly o puk a Tomáš Svoboda ho uklidil do sítě – 3:2. Nedlouho před vypršením základní hrací doby se ocitl v další šanci Svoboda, tentokrát ale proti Kovářovi neuspěl. Slávisté ještě hráli v posledních minutách dvě přesilové hry v řadě za sebou, naštěstí se domácí dokázali jejich obrovskému tlaku ubránit a podruhé v této sezoně si připsali všechny body.

Extraligový program pokračuje už v neděli, kdy přivítají hokejisté Mountfieldu na svém ledě od 17 hodin HC Plzeň 1929.

HC Mountfield – HC Slavia Praha 3:2 (2:0, 1:0, 0:2)

Branky a asistence: 2. Květoň (Gulaš, Langhammer), 17. Kuchejda (Červený, Kranjc), 24. Pšurný (Kolarz) - 44. Kolařík (Kalus, Sklenář), 51. Svoboda.Vyloučení: 7:7. Bez využití. Střely na branku: 27:26. Rozhodčí: Hribik, Husička – Kis, Jindra. Diváci: 3802.

HC Mountfield: Kovář - Ptáček, Kranjc, Novák, Vydarený, Němeček, Vráblík, Kolarz, Mikuš - Šimánek, Kašpařík, Martynek - Gulaš, Langhammer, Květoň - Polodna, Mikeska, Podlešák - Kuchejda, Červený, Pšurný. Trenér František Výborný.

HC Oceláři Třinec: Kopřiva - Kadlec, Šulc, Kuboš, Vašíček, Kolařík, Krejčík, Roth - Svoboda, Růžička, Tomica - Kalus, Čermák, Sklenář - Kůrka, Doležal, Jelínek - Jaškin, Hertl, Poletín. Trenér Vladimír Růžička.

Hodnocení trenérů

Trenér Českých Budějovic František Výborný: „Všichni viděli, že jsme dvě třetiny kontrolovali hru, vedli o tři góly a měli ještě další šance ke skórování. Na obou stranách navíc bylo několik nevyužitých přesilovek. Slavia, která hrála po dvou vítězstvích v klidu, se k nám přijela o něco pokusit. Gól na 3:1 ji určitě nakopnul, proto si vážím toho, že kluci tlak hostů ustáli. Získali jsme určitě hodně cenné body.“

Asistent trenéra Slavie Jiří Čelanský: „Po první brzy inkasované brance jsme se v podstatě čtyřicet minut nemohli dostat do naší hry. Tu jsme se snažili praktikovat až ve třetí třetině a vstřelili dva góly. Bohužel to ale už nestačilo na zkorigování výsledku, abychom si odtud odvezli alespoň bod. Domácím gratuluji k vítězství.“

Ohlasy hráčů

Nejlepším domácím hráčem zápasu mezi Mountfieldem a Slavií byl vyhlášen útočník ze třetí formace Rudolf Červený. Po skončení zápasu dvaadvacetiletý hráč, který asistoval Davidu Kuchejdovi u druhé branky, řekl: „Dneska jsme hráli všichni výborně, proto jsem byl překvapený, když mě vyhlásili nejlepším hráčem. Snažím se vždycky makat na sto procent, abych se prosadil do kádru a pomohl týmu k vítězství. Snad mi teď ještě trochu přibude sebevědomí,“ uvedl Červený. „Chceme mít domácí stadion jako tvrz, aby každé mužstvo, které sem pojede, vědělo, že tu prohraje. Doufám, že se nám bude dařit i nadále,“ dodal mladý forvard.

„Každopádně nás prohra mrzí, protože tabulka soutěže bude stejně jako vloni vyrovnaná. Hlavně se teď musíme poučit z chyb, které děláme, a vyvarovat se jich. To, co jsme chtěli hrát celý zápas, se nám dařilo až v poslední třetině. Byli jsme málo důrazní, nešli do osobních soubojů a nebyli zodpovědní dozadu. Budějovice totiž mohly dát mnohem víc gólů,“ řekl slávistický střelec kontaktní branky a nejlepší hráč hostů Tomáš Svoboda. Vzápětí ale přiznal, že rychlý gól v úvodu zápasu výkon mužstva neovlivnil. „V hokeji jeden gól nic neznamená. Když jsme ale dostali druhou a třetí branku, tak už se to venku jen velmi těžko otáčí.“

Štítky HC Slavia Praha, Mountfield Hradec Králové, hokejista, HC Oceláři Třinec, Extraliga ledního hokeje, Rudolf Červený, Tomáš Svoboda, Budvar aréna, Madeta Motor České Budějovice, Lukáš Květoň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Třígólové vedení nad Slavií málem na výhru nestačilo  |  Hokej  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.