Počasí dnes29 °C, zítra20 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Ubojované vítězství nad Slavií vrací Motor do hry

Po vysokých porážkách se Zlínem, Karlovými Vary a nevydařené derniéře v European Trophy proti brněnské Kometě, které HC Mountfield ve středu podlehl 1:4, si Jihočeši spravili chuť a na domácím ledě porazili zcela zaslouženě pražskou Slavii 3:0. Dva góly dal Prospal, jednou se prosadil Hanzal.

V první třetině utkání 26. kola Tipsport extraligy ledního hokeje nepříliš zaplněná Budvar Aréna branku neviděla. Hrál se vyrovnaný hokej bez větších příležitostí, na střely sice vyhráli domácí hokejisté 11:6, ale spolehlivý Furch hájící svatyni Pražanů ani jednou nekapituloval.

Nejzáživnější okamžiky úvodní části hry byly k vidění až v samém závěru, když slávisté hráli minutovou přesilovku pěti proti třem. V té se vytáhli nejen skvěle bránící hráči Mountfieldu, ale především gólman Pavel Kantor, jenž efektním zákrokem lapačkou zlikvidoval gólovou střelu Hertla.

Úvod druhé třetiny Jihočechům nevyšel podle představ a dostali se pod slávistický tlak. Vedoucí brankou zaváněl především pokus Micky z otočky. Domácí trenér Draisaitl na ospalou hru svých svěřenců zareagoval trochu překvapivě oddechovým časem.

Ve 23. minutě udeřilo na druhé straně, když puk nahozený od mantinelu dokázal za Furchova záda usměrnit ze vzduchu Milan Michálek. Podle rozhodčích však zahrál vysokou holí, takže gól i přes protesty mužů v červených dresech i diváků nebyl uznán.

Budějčáky naštěstí tento sporný moment do kolen nesrazil a dál byli při chuti. Slávistům zatápěla především Hanzalova zámořská formace, která měla po přehoupnutí zápasu do druhé poloviny v přesilovce několik vyložených gólovek. Výsledek se přesto nezměnil.

Do zaslouženého vedení se nakonec domácí přeci jen dostali. Zatímco rozhodčí signalizovali trest pro hokejistu pražského celku, v čase 35:17 dokázal Martin Hanzal doklepnout do branky Prospalovu vyraženou střelu z mezikruží - 1:0.

Dosud poměrně nevýrazní sešívaní zahrozili ve 39. minutě, když Sobotka naservíroval puk zcela volnému Hertlovi, ten ale místo prázdné branky Jihočechů trefil Kantora, jenž si připsal další výborný zákrok. Neúspěšný byl proti němu zanedlouho i velezkušený Bednář.

Ve třetí třetině hodlali domácí hokejisté potvrdit svoje vedení, což se jim povedlo beze zbytku. Hned z první vážnější akce dal druhý gól zápasu po další parádní souhře s Hanzalem a Michálkem osamocený Václav Prospal a nálada v hale byla hned o poznání lepší.

Zanedlouho putoval hostující Krenželok na trestnou lavici, tam se však moc neohřál, jelikož za deset sekund jej vrátil zpátky na led výborně hrající Václav Prospal, který dostal před brankovištěm puk od Hanzala a díky svému důrazu ho dotlačil až do brány - 3:0.

Hlavním hrdinou zbytku zápasu se stal Kanaďan v dresu Mountfieldu Andrew Ference, který v pěstním souboji vyhrál nad vzrostlejším Michalem Poletínem, od něhož předtím utržil tvrdou sekyru. Netrvalo dlouho a hráč Bostonu slávistického útočníka povalil na led.

HC Mountfield si zodpovědným výkonem zajistil proti Slavii Praha veledůležité tři body, které mu před domácím zápasem s Vítkovicemi nejenže vrátily sebevědomí, ale také Jihočechy posunuly tabulkou o něco výš. Duel s Ostravou se bude hrát v neděli od 17 hodin.

„Nemusím říkat, že to byl pro nás nesmírně důležitý zápas. Tři body jsou proto ještě cennější. Hráči to proti těžce hratelné Slavii zvládli dobře. Navíc Kantor konečně vychytal nulu, což je po minulých zápasech ještě důležitější než samotný výsledek,“ pochválil hráče Motoru jejich trenér Peter Draisaitl.

„Odehráli jsme asi nejhorší utkání v této sezoně, a proto jsme prohráli tímto výsledkem,“ zhodnotil v krátkosti zápas na budějckém ledě kouč Slavie Praha a bývalý český reprezentant Vladimír Růžička.

HC Mountfield - HC Slavia Praha 3:0 (0:0, 1:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 36. Hanzal (Prospal, Ptáček), 47. Prospal (Michálek, Hanzal), 48. Prospal (Hanzal, Kotalík). Rozhodčí: Pešina, Hribik - Jelínek, Pešek. Vyloučení: 8:8. Využití: 1:0. Diváci: 4211.

HC Mountfield: Kantor - Ference, Vráblík, Kolarz, Vydarený, Ptáček, Jank, Makovský - Michálek, Hanzal, Prospal - Kotalík, Langhammer, Šimánek - Dej, Mertl, Podlešák – Kohn, Knotek, Květoň - Suja. Trenér Peter Draisaitl.

HC Slavia Praha: Furch - Kadlec, Kučný, Kuboš, Beňovič, Kolařík, Kempný, Dresler - Bednář, Sobotka, Hertl - Micka, Alinč, Krenželok - Sklenář, Jelínek, Růžička ml. - Skokan, Stránský, Poletín - Klhůfek. Trenér Vladimír Růžička st.

Štítky hokej, HC Mountfield, HC Slavia Praha, extraliga, Madeta Motor České Budějovice, Martin Hanzal, Václav Prospal, Mountfield Hradec Králové, FC Fastav Zlín, HC Kometa Brno, HC Energie Karlovy Vary, European Trophy, Pavel Kantor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ubojované vítězství nad Slavií vrací Motor do hry  |  Hokej  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.