Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Výborně bránící Bílí Tygři na jihu urvali oba zápasy

Na letošní domácí čtvrtfinálový dvojzápas hokejistů budějckého Mountfieldu se nebude vzpomínat v dobrém. Stejně jako v pondělním duelu mezi Jihočechy a libereckými Bílými Tygry měli navrch hosté, kteří se po výhře 3:1 dostali do stejného vedení i v celé sérii tohoto vyřazovacího souboje. Pokud Motor v pátek pod Ještědem padne, sezona pro něj skončila.

Do branky Liberce se po vychytané nule z pondělního zápasu překvapivě nepostavila gólmanská jednička Marek Pinc, nýbrž jeho náhradník, dvaadvacetiletý strážce svatyně prvoligových Benátek nad Jizerou Tomáš Vošvrda. Ani výměna muže v hostující kleci však českobudějovickému mančaftu neprospěla a bezzubí střelci Mountfieldu dali za oba čtvrtfinálové zápasy pouze jeden gól.

Po aktivnějším nástupu Tygrů do čtvrtého mače série zažil domácí celek horkou chvilku hned v první minutě, když se za brankou srazili kapitán Ptáček s gólmanem Kovářem. Druhý jmenovaný zůstal otřesen ležet na ledě, po několika okamžicích se však postavil na nohy a byl připraven pokračovat v zápase. O další vzruch se v Budvar aréně postaral domácí Mertl, který poprvé vážněji ohrozil pozorného Vošvrdu. Na dlouhou dobu to ale bylo ze strany obou celků všechno a častými přerušeními rozkouskovanou hru okořenilo jen několik střeleckých pokusů.

Až ve 13. minutě se v přesilové hře dobře uvolnil liberecký Bartovič a za jeho bekhendovým pokusem se musel Kovář pořádně natáhnout. Nedlouho poté si poradil i se šancí kapitána Tygrů Nedvěda. Nepříjemnou chvilku zažil v 18. minutě, jelikož proti domácímu celku bylo po faulu Ptáčka na Urbana nařízeno trestné střílení. Dvoumetrový liberecký forvard si přesto na domácí oporu v brance nepřišel a se svojí kličkou a střelou na lapačku reprezentačního gólmana nepřekonal. První třetina tedy skončila bez branek.

Na začátku druhé periody měli domácí výhodu téměř dvouminutové přesilovky, tuto noblesní šanci dát vedoucí gól zápasu ale v početní výhodě, která se jim dlouhodobě nedaří, trestuhodně zahodili. Ve 26. minutě se Jihočeši dostali do další dobré příležitosti, ale na čtyři třetiny očekávaný přesně mířený projektil se nezmohli. Se střelami Gulaše a Langhammera si Vošvrda, který toho v extralize zatím moc neodchytal, bez větších problémů poradil.

Spolehlivý defenzivní výkon Liberce přinesl kýžené ovoce v 36. minutě, když zazářila největší osobnost severočeského klubu. Odraženou střelu Bartoviče si v útočném pásmu našel Petr Nedvěd, puk trefil do nestřeženého místa Kovářovy svatyně a Tygři šli do vedení opět (stejně jako ve všech předchozích střetnutích) jako první – 0:1. Ještě před sirénou se stačili poprat Kuchejda s Ulrychem, za což oba vyfasovali desetiminutový trest.

Hned v úvodu třetí třetiny přišlo rozhodnutí celého zápasu. Nedvědovu přihrávku z rohu využil Tomáš Urban a letící puk usměrnil za Kovářova záda. Dvě a půl minuty nato vykřesal naději domácímu celku Pavel Kašpařík, který tečoval střelu Kranjce od modré a snížil na 1:2. Vstřelená branka domácí nabudila ke zvýšené aktivitě a Vošvrdu se pokusili překonat ještě Kotalík, Červený a Sailer.

V 54. minutě bohužel o sobě znovu dal vědět kapitán Mountfieldu František Ptáček, který tentokrát neodehrál šťastné utkání. Při špatném střídání se za záda domácí obrany dostal Bartovič a zkušený zadák jej musel faulovat. Již druhé trestné střílení ale Kovář opět zlikvidoval. V závěrečných minutách mohl vyrovnat Kašpařík, jeho pokus však skončil mimo. Minutu a půl před koncem zkoušel Motor hru bez brankáře, soupeře tlačil, ale v čase 58:37 za odraženým pukem vyrazil ostřílený útočník Petr Nedvěd a neměl problém trefit odkrytou branku – 1:3.

Přestože si Jakub Kovář připsal ve třetí třetině pouhé tři zákroky, stejně jako v pondělí utkání vyhráli Liberečtí. Ti můžou už v pátek od 18:10 hodin ve své domovské Tipsport Aréně celou sérii rozhodnout. Pokud se svěřencům trenérů Výborného a Kupky podaří na kluzišti soupeře uspět, celá série se v neděli vrátí do Budějc. V opačném případě si hráči můžou začít objednávat pobyty u moře...

HC Mountfield – Bílí Tygři Liberec 1:3 (0:0, 0:1, 1:2)

Branky a nahrávky: 43. Kašpařík (Kranjc, Červený) – 36. Nedvěd (Bartovič, Urban), 41. Urban (Nedvěd, Bartovič), 59. Nedvěd (Urban, Čakajík). Rozhodčí: Minář, Hribik – Barvíř, Blümel. Vyloučení: 5:10, navíc Kuchejda (Č. Budějovice) 10 minut OT, Ulrych a Bartovič (oba Liberec) 10 minut OT. Bez využití. Diváci: 5373. Stav čtvrtfinálové série: 1:3.

HC Mountfield: Kovář – Ptáček, Kranjc, Novák, Mikuš, Němeček, Kolarz – Kotalík, Kašpařík, Šimánek – Gulaš, Langhammer, Martynek – Kuchejda, Mertl, Burian – Podlešák, Červený, Horna. Trenér František Výborný.

Bílí Tygři Liberec: Vošvrda – Trončinský, Derner, Čakajík, Výtisk, Roth, Moravec, Štich – Urban, Nedvěd, Bartovič – Bárta, Vantuch, Špaček – Kudrna, Vak, Víšek – Ulrych, Kica. Trenér Jiří Kalous.

Štítky Bílí Tygři Liberec, Madeta Motor České Budějovice, Mountfield Hradec Králové, Petr Nedvěd, Jakub Kovář, Tomáš Urban, FC Slovan Liberec, Ještěd, Pavel Kašpařík, Tomáš Vošvrda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výborně bránící Bílí Tygři na jihu urvali oba zápasy  |  Hokej  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.