Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Levačka Jana Nováka: 17 strikeoutů v jednom utkání zatím žádný Čech v extralize nehodil. Odnesla to Olympia Blansko

Sokol Hluboká zvládl skvělé sérii pátého kola s Olympií Blansko. V pátek a v sobotu zvítězil v Blansku 1:0 a 8:5 a v neděli doma ve sportovně relaxačním areálu po excelentním představení 12:2. Krásné sérii dominovali nadhazovači, z nichž ten momentálně nejlepší, Jan Novák, vytvořil v pátek rekord extraligy, když v utkání v osmi směnách rozdal jako první Čech v historii 17 strikeoutů v jediném utkání, před ním už jsou jenom zahraniční hráči.

Historickým tabulkám vévodí Dylan Brammer (skokani Olomouc), který v sezóně 2017 rozdal 22 strikeoutů Blansku a 19 Tempu, a společně s Honzou dokázali 17 strikeoutů naházet Joe Rivera (Technika Brno) a Jason Jarvis (Draci Brno). Gratulujeme!

Ale zpátky do Blanska. V pátek totiž proti sobě jako startéři na kopci stáli dva vynikající nadhazovači – Jan Novák a Venezuelan Luis Rengel v dresu Olympie. Oba předváděli bezchybné výkony a podle toho se neslo celé utkání. Bylo jasné, že těsně v chladném večeru zvítězí ten, kdo neudělá chybu. Jediná přišla po balku Rengela v šesté směně. I po střídání na nadhozu jak tradiční hlubocký finišman Wesley Roemer i jeho protějšek Václav Tauš rozdali dohromady celkem 31 strikeoutů, což je v jednom utkání raritní výkon, a tak jediná chyba rozhodla o těsném vítězství Sokola 1:0.

Sobotní utkání už nebylo tak defenzivní, naopak, obrany často chybovaly. Sokol zvládl dva doběhy ve třetí směně proti Štěpánu Pavlíčkovi, který za Olympii odcházel sedm směn. Ve čtvrté směně s Williamem Parsonsem na nadhozu obrana Sokola chybovala a Blansko zvládlo tři doběhy a stav otočilo. Hluboká ale zaúřadovala v osmé směně, kde proti Jakubu Kostkovi na nadhozu zvládla po jednom nezachyceném „pop fly“ u „backstopu“ postupně šest doběhů a bylo rozhodnuto. Blansko už v deváté směně proti nové posile Sokola Lukáši Josefusovi jenom mírnilo stav na 8:5.  

V neděli v krásném slunečním odpoledni zažila Hluboká parádní útočné představení. Prvním stikeoutem zklidnil sebe i domácí Sokol startér Jimmy Boyece a odházel pak parádní zápas. Velmi dobře začal na kopci i nadhazovač Olympie David Farkaš, ale domácím tentokrát vycházela pálka a Jimmy Boyece zařídil první doběh pro Josefa Nováka. Na pálce začali postupně úřadovat domácí Martin Mužík, Vasil Zhupanin a ve druhé směně si došel pro doběh Martin Klimovič, který měl výborný den i v poli. Pro třetí bod ve zmatcích v obraně Olympie dosprintoval Vasil Zhupanin. Na pálce se rozstříleli i další hráči Sokola a téměř každý si postupně připsal hit. Jimmyho Boyce, který si s chutí zaházel i skvěle pálil, na nadhozu střídal v šesté směně za stavu 5:1 Petr Vojta. Ten ustál poslední silný protiútok Blanska a Sokol, hrající v pohodě a s chutí, přidával další doběhy – po hitu Petra Vojty, kterému tohle utkání sedlo, dobíhal Vasil Zhupanin pro 6:1, díky ostré pálce Martina Mužíka doběhl pro sedmý bod Josef Novák, Kamil Miranda na pálce vyslal pro osmý bod Petra Vojtu a bylo prakticky rozhodnuto. Další hit přidal Matěj Vlach a Martin Mužík pak poslal pro svůj první extraligový doběh v životě patnáctiletého Lukáše Jelínka, který prakticky celé utkání skvěle odchytal jako zadák a svůj křest ohněm prošel ve velkém stylu. Druhým benjamínkem, který okusil extraligu, byl v dresu Sokola i šestnáctiletý talent Michal Malát. Sokol Hluboká nakonec dosáhl v osmé směně s Vojtou Vlachem na nadhozu desetibodového rozdílu na 12:2 a utkání bylo ukončeno.

„Jsem rád, že jsme dostali výjimku České baseballové asociace pro start patnáctiletého hráče, protože Lukáš Jelínek prošel jako zadák celým utkáním, předvedl klid a přehled a byl to pro něj velký křest. Dařilo se i šestnáctiletému Michalu Malátovi, Petrovi Vojtovi je vlastně také teprve osmnáct a už si počíná jako mazák. Poslední směny jsme odehráli bez cizinců, jen s vlastními odchovanci a to je dobře. Daří se nám nyní více zapojovat lavičku a to je příslib toho, že budeme mít pro další těžká utkání vyrovnanější a rozehranější kádr,“ zhodnotil nedělní zápas trenér Sokola Zdeněk Josefus.

Spokojen byl i předseda Sokola Hluboká, nadhazovač David Šťastný: „Dnešní utkání se muselo líbit, zvládli jsme celou sérii s Blanskem a čekají nás nyní velmi těžcí soupeři. Naším snem byla před extraligou účast v TOP 6 a máme, myslím, sezónu od začátku velmi dobře rozehranou. Těší mne, že hraje prakticky celá lavička a pro náš tým je vizitkou dobré práce s mládeží, že do extraligy naskočili patnácti, šestnáctiletí kluci, a jsou skvělí,“ soudí David Šťastný.            

V šestém kole čeká Sokol série s Kotlářkou Praha. Sobotní utkání se hrají od 13.00 a 16.00 v Praze na Vypichu, nedělní utkání hraje doma od 13.00 ve sportovně-relaxačním areálu na Hluboké. Všechna utkání jsou samozřejmě streamována a komentována a vidět je můžete na webech pořádajících týmů nebo na webu České baseballové asociace.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva

Štítky baseball, Hluboká nad Vltavou, extraliga, report, Blansko, TJ Olympia Blansko, Česká baseballová asociace, David Šťastný, Praha, VSK Technika Brno, Jason Jarvis, William Parsons, Olomouc, James Boyce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Levačka Jana Nováka: 17 strikeoutů v jednom utkání zatím žádný Čech v extralize nehodil. Odnesla to Olympia Blansko  |  Míčové sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.