Počasí dnes31 °C, zítra25 °C
Sobota 27. července 2024  |  Svátek má Věroslav
Bez reklam

Změny na smeči. Z Jihostroje odchází Luengas i Balabanov

Nejlepší hráč extraligy volejbalistů Argentinec Ignacio Luengas opustil mistrovské České Budějovice. V týmu měl osmadvacetiletý smečař sice ještě na rok platnou smlouvu, ale rozhodl se ji kvůli jiné nabídce rozvázat. Obhajovat titul bude Jihostroj i bez druhého smečaře základní sestavy Bulhara Kalojana Balabanova.

Čerstvě vyhlášený nejlepší hráč ČEZ extraligy Ignacio Luengas měl původně zůstat v Jihostroji. Klub na něj uplatnil opční právo a smlouva se tak automaticky prodloužila na sezonu 2024/25. „Nacho měl zůstat ještě rok u nás. Díky jeho výkonům mu ale během sezony přišlo několik atraktivních nabídek z prestižních soutěží, které chtěl využít. Udělali jsme naprosto vše pro jeho udržení, včetně nabídnutí vylepšených podmínek na příští sezonu oproti dohodnuté smlouvě. Rozhodnutí hráče smlouvu rozvázat bylo definitivní, takže jsme se nakonec s těžkým srdcem rozhodli dohodnout se s jeho budoucím zaměstnavatelem na jejím ukončení,“ vysvětluje neobvyklou situaci Robert Mifka.

Jihostroj už má za Argentince vyhlédnutou náhradu. Stejně tak za Bulhara Kaloyana Balabanova, který se po nepříliš přesvědčivém začátku sezony dostal v play-off do skvělé formy. „Formu načasoval ideálně na vrchol sezony a měl obrovskou zásluhu na našem konečném úspěchu. Bohužel v souvislosti s nejistotou po potvrzeném odchodu Ignacia jsme museli ještě před koncem soutěže začít pro novou sezonu shánět útočněji laděného smečaře. Děkujeme Kaloyanovi za jeho zásadní přínos v cestě za titulem,“ sdělil Mifka.

V českobudějovickém klubu bude naopak nadále rozvíjet svůj talent devatenáctiletý Josef Leština, který se ve své první profesionální sezoně pomalu otrkával na hřišti. „Pepa získal během uplynulé sezony první ostruhy. Do příštího ročníku půjde opět v pozici smečaře číslo tři, ale pod trenérem Šmejkalem by už měl dostávat na hřišti větší prostor. Věříme, že má talent na to, aby se postupně stal hráčem základní sestavy A-týmu,“ hodnotí Robert Mifka.

Čtvrtý smečař Ondřej Zelenka ve svých jednadvaceti letech příliš prostoru na hřišti nedostal, a tak zamíří na hostování do jiného extraligového klubu. „Jsem rád, že se nám podařilo dohodnout hostování pro Ondru Zelenku, který tak bude mít možnost se dostat na hřiště v extralize a zúročit svou dravost a chuť do volejbalu,“ říká generální manažer Jihostroje.

Jeho místo pro sezonu 2024/25 zaujme teprve devatenáctiletý Vojtěch Pitner. „Vojta je velký talent, další člen klanu Pitnerů, kteří mají v Jihostroji dlouhou historii. V minulé sezoně už s námi byl během play-off, kdy nasál atmosféru, a nyní nastal čas na trvalé zařazení do A-týmu,“ uzavírá Robert Mifka.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dan Kubát

Štítky Sport, volejbal, muži, České Budějovice, Luengas

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Změny na smeči. Z Jihostroje odchází Luengas i Balabanov  |  Míčové sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.