Počasí dnes18 °C, zítra16 °C
Středa 9. října 2024  |  Svátek má Štefan / Sára
Bez reklam

Budvar Aréna bouřila a pomohla českým hráčům k zisku jednoho setu nad Francií

Ještě lepší podívanou viděla vyprodaná Budvar Aréna v sobotu, kdy se česká volejbalová reprezentace představila v odvetném domácím utkání proti Francii. Dlouhou dobu byla víc než vyrovnaným soupeřem, v jeden moment i lepším. Nakonec ale padla ve čtyřech setech.

Odvážně začala česká volejbalová reprezentace ve druhém domácím utkání proti Francii a od prvních výměn ukazovala, že to hosté nebudou mít ani dnes jednoduché. Po technickém time-outu však znovu přišly chyby na příjmu a soupeř vedl 14:7. To už byl ve hře Vašíček, který přišel oživit hru. To se částečně povedlo, národní tým stáhl náskok a rozdíl byl jen tříbodový. Jenže Francie znovu zatlačila na servisu a brzy vstupovala do koncovky s podobným vedením. To už díky pevným blokům udržela a znovu se ujala vedení v duelu.

Skvělý start se českým reprezentantům podařil ve druhé dějství. Domácí borci od začátku tlačili na pilu a dokázali Francouze ve všech ohledech přehrávat. Velkou zásluhu na tom měli Štokr s Habrem, kteří ničili protivníka přesnými zakončeními. Hlavně Habr z nahrávky několikrát zvládl překvapit hráče Francie. Tříbodový náskok vydržel i při druhém povinném oddechovém čase. V laufu hrající české volejbalisty navíc hnala téměř vyprodaná Budvar Aréna. Do hry přišel N’Gapeth a Toniutti, ale ani oni nepomohli zastavit rozjetou českou mašinu, která do koncovky vstupovala za vedení 21:16. Pak ale přišly tři nevynucené chyby domácích v řadě a lídr tabulky D byl znovu v kontaktu. Dramatický závěr rozhodl až při třetím setbolu vytlučeným blokem Štokr, národní tým sebral Francii vůbec první set a vyrovnal střetnutí.

Rozjetí Češi pokračovali ve stejném výkonu i v úvodu třetí části. Drobné vedení však bylo před technickým time-outem na straně Francie. Zvrátit to musel až Jakub Veselý, který na podání otočil vývoj duelu ve prospěch svého týmu pětibodovou sérií. Volejbalová reprezentace se dostala do vedení 12:10. A dvoubodový náskok držela hodně dlouho, před koncovkou ho dokonce navýšila na 20:17. Jako by se ale lekla možnosti zisku další sady a svými zbytečnými chybami nabídla Francouzům vyrovnání a následné stav 21:20. Přestože se domácí ještě dostali do vedení 22:21, závěr absolutně nezvládli a ztratili slibně rozjetý třetí set.

Ve čtvrté části už to tak slavné nebylo. Čeští hráči byli díky kvalitnímu podání soupeře pod velkým tlakem na příjmu a z toho pramenily chyby. Ať už vynucené, nebo nevynucené. Francie vedla 13:5 a trenér Šmejkal poprvé sáhl ke změně nahrávače. Ani to však nepomohlo, Toniutti po chvíli zvyšoval esem na 15:6. A to už rezignovaní Češi nevěděli, kde jim hlava stojí. S nastupujícím závěrem vycházelo hostům vše a nakonec to byl jasný set ve prospěch Francie. Nic to ale nezměnilo na tom, že národní tým byl lídrovi víc než rovnocenným soupeřem.

Nejvíce bodujícím hráčem se stal Jan Štokr, který úspěšně zakončil hned pětadvacetkrát. Na druhé straně byl o sedm bodů horší Kevin Le Roux.

Zdeněk Šmejkal (trenér České republiky): Začali jsme hrát špatně od poloviny třetího setu, kdy na nás při naší šňůře zatlačili. To byl klíčový moment, od kterého se dál odvíjel náš výkon.

Aleš Holubec (kapitán České republiky): První tři sety jsme byli rovnocenným soupeřem, škoda toho třetího, kdy se nezvládla koncovka, což se nám nemůže stát. Oni mají obrovskou sílu, vystřídají dva hráče a změní totálně hru. Nemůžeme k sobě být kritičtí nechali jsme na hřišti všechno a doufám, že s Jižní Koreou a Japonskem vyhrajeme čtyři zápasy.

Laurent Tillie (trenér Francie): Česká republika hrála dnes lépe, ale my jsme začali s jinými hráči, takže bylo těžké najít správný rytmus. Ale takové vítězství 3:1 je pro nás hodně dobré.

Benjamin Toniutti (kapitán Francie): Změnili jsme několik hráčů, takže to bylo odlišné utkání. Bylo to pro ně těžké, ale je to pro nás klíčové vítězství, protože jsme se kvalifikovali do Final Four. Pokusíme se vyhrát všechny zbylé zápasy.

Česká republika - Francie 1:3 (17:25, 25:23, 22:25, 14:25)

Česká republika: Veselý, Holubec, Habr, A. Bartoš, Štokr, Michálek - libero Kryštof.
Střídali: Vašíček, Mach, Haník, Fila.
Trenér: Zdeněk Šmejkal.

Francie: Rouzier, Jaumel, Le Roux, Lyneel, Marechal, Lafitte - libero Grebennikov.
Střídali: Toniutti, N’Gapeth, Le Goff.
Trenér: Laurent Tillie.

Foto: Ondra Driml

Štítky Francie, Budvar aréna, volejbal, reprezentace, Česko, Jan Štokr, národní tým, Benjamin Toniutti, Zdeněk Šmejkal, Kévin Le Roux

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budvar Aréna bouřila a pomohla českým hráčům k zisku jednoho setu nad Francií  |  Míčové sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.