Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Rallye Český Krumlov má za sebou první soutěžní den. Vedení se ujal Kopecký s novou Fabií

, aktualizováno 18. května 2019, 0:11

Rallye Český Krumlov má za sebou napínavou první etapu, která nabídla posádkám sedmašedesát měřených kilometrů. Po prvním dni figuruje v čele soutěže Jan Kopecký se Škodou Fabia R5. Tomu "šlape na paty" vítěz předchozího podniku Václav Pech s Fordem Fiesta R5.

Kopecký v Krumlově představil novou evoluci soutěžní Fabie R5, která mu podle všeho padla do ruky hned při prvních měřených kilometrech. Po prvním dni se totiž ujal vedení s náskokem necelých čtyř sekund. „Krumlov je pokaždé hodně těžký. Po Valašce a Šumavě jsou zdejší zkoušky opravdu hodně náročné a navíc jedeme s novým autem, takže je to o to větší výzva. Auto funguje bezvadně, ale přeci jenom ostrý závod je něco jiného než testování. Některé věci zkusíme tedy změnit, ale musíme to probrat s týmem. Rozdíly v evoluci jsou drobné, ale každý detail se počítá,“ řekl Kopecký v půli páteční etapy.

Kopecký si v pátek navíc připsal třicetisekundovou penalizaci za kontakt s retardérem. Právě díky penalizaci továrního pilota mladoboleslavského týmu se po páté rychlostní zkoušce do čela závodu vyhoupl Václav Pech. Toho ale bezchybnou jízdou odsunul Kopecký v závěru etapy zpět za svá záda. „Líbí se mi to. Jede se rychle, rychlostní vložky jsou náročné, ale jedeme na hranici toho, co umíme. Auto funguje perfektně, jsem naprosto spokojený, protože vím, že rychleji už to prostě neumíme. Prostě mi to chutná,“ komentoval svůj výkon před poslední páteční sekcí Václav Pech.

Po první etapě uzavíral pomyslné stupně vítězů Filip Mareš s Fabií R5. Ten za nejrychlejší posádkou zaostal o necelých deset sekund.

Druhý průjezd Rožmitálem se stal osudným Romanu Odložilíkovi, který se svou Škodou Fabia R5 havaroval. Kuriózní nehodu na přejezdu mezi rychlostními zkouškami měl Jan Černý, kterému na jeho voze chyběl pravý přední blatník. „Měl bych se vrátit na začátek své závodní kariéry a naučit se ohřívat pneumatiky. Uklouzlo mi to na přejezdu,“ dodal k celé situaci jezdec. Ale i tak to na něm nezanechalo žádné negativní stopy. 

Na posádky je během víkendu připraveno obvyklých patnáct rychlostních zkoušek o délce přes 160 kilometrů, tedy téměř 30 procent z celkové kilometráže rallye. Jede se na tradičně velmi náročných úsecích, byť některé měřené testy se letos dočkaly úprav, zejména s ohledem na diváky.

Nejvýraznější proměnou prošla populární „erzeta“ Ján, která v pátek nabídla v Blansku u Kaplice, poblíž tamního motokrosového areálu, zcela nové a zároveň velmi atraktivní divácké místo se startem a ostrou „kosou“. Po dvouleté pauze se trasa vrátila na účelové komunikace v areálu bývalého svatojanského statku.

Nové zážitky nabídne také sobotní zkouška Kohout, která odstartuje v Bídě a hned po několika stech metrech bude následovat pravá vracečka na ruční brzdu, známá z minulých ročníků v opačném směru. Supertipem na trase této vložky je další bašta rallyesportu na jihu Čech. „Erzeta“ bude namotána přes celý Soběnov, a tak na návsi diváci uvidí soutěžní vozy hned několikrát. Stejně jako Kohout se pojede v protisměru zkouška Rožmitál, chybět nebude umělý kruhový objezd po startu zkoušky Citajl v Bukovsku nebo legendární místo v Malontech.

Druhá etapa startuje v sobotu prvním měřeným úsekem v 9:46. Slavnostní cíl a vyhlášení vítězů bude jako každý rok hostit parkoviště v Jelení zahradě pod českokrumlovským zámkem.

Pořadí po první etapě závodu

1. Kopecký / Dresler – Škoda Fabia R5 EVO 37:40.0
2. Pech / Uhel – Ford Fiesta R5 +3,7
3. Mareš / Hloušek – Škoda Fabia R5 +9,9
4. Jakeš / Machů – Škoda Fabia R5 +42,8
5. Černý / Černohorský – Škoda Fabia R5 +44,6
6. Štajf / Havelková – Volkswagen Polo Gti R5 +1:00,2

Foto Rallye Český Krumlov/Dalibor Benych

Štítky Český Krumlov, Rallye Český Krumlov, rallye, motorsport, Jan Kopecký, Škoda Fabia, Škoda Fabia R5, Václav Pech, Ford Fiesta R5, Filip Mareš, Šumava, Jan M. Černý

Rallye Český Krumlov má za sebou první soutěžní den. Vedení se ujal Kopecký s novou Fabií  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.