Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Budějovické sportovkyně uspěly ve světě

Ve dnech 4.–11. srpna se ve francouzském městě Limoges uskutečnily dvě světové soutěže v twirlingu. Jednalo se o nejvyšší soutěže, které pořádají zastřešující organizace IBTF (International Baton Twirling Federation) a WBTF (World Baton Twirling Federation). Twirlerky z českobudějovického klubu se ve světě neztratily a domů se vrátily se čtyřmi cennými kovy.

Světový pohár (International Cup) byl otevřen v neděli 4. 8. slavnostním zahájením za účasti 19 států z celého světa. Druhá soutěž, Grand Prix, následovala po skončení od pátku do neděle. Budějovický twirlingový klub STARLETTE se zúčastnil obou soutěží. Měl zde poměrně široké zastoupení v porovnání s ostatními českými kluby.

Za sólisty z Budějc se účastnily Alexandra Vaněčková (Sólo s 1 a 2 hůlkami), Nikola Kutilová (Sólo se 2 hůlkami) a Veronika Kadlecová (Sólo 1 hůlka, Sólo 2 hůlky, Sólo 3 hůlky, Artistic Twirl – umělecké sólo). Pro první dvě dívky byla tato soutěž premiérou. Veronika naopak obhajovala zlatý titul z roku 2017 v disciplíně Sólo 1 hůlka (baton). 

Veronika jako historicky první Češka soutěžila v disciplíně Sólo se 3 hůlkami, kde se utkala s dívkami, které mají v této disciplíně několikaletou zkušenost. Po prvním kole se ve všech disciplínách dostala do přímého finále TOP 5, ve 3 disciplínách rovnou z prvního místa, které ji udělili všichni porotci. Saša Vaněčková postoupila do semifinálového kola.

Ve čtvrtek se pak konalo velké finále. Výsledky:
Saša Vaněčková – celkové 13.místo z 24 soutěžících, Nikola Kutilová – 21.místo z 47 soutěžících a Veronika Kadlecová – Solo 1 baton - 1.místo, Solo 2 batons – 1.místo, Artistic Twirl – 1.místo, Solo 3 batons – 3.místo.

V úterý soutěžil tým složený z děvčat ze Starlette a z klubu SK Nephilim Štětí – tým zvaný TwirlDream. Skupina děvčat a jednoho chlapce byla jednou z nejmladších na šampionátu. Zde soupeřily všechny věkové kategorie dohromady a minimální hranice byla 12 let, a to byl i věk většiny dětí z našeho týmu. TwirlDream se ale nezalekl a svým tématem Justice League si získal publikum – nejen české, ale především francouzské a americké. Získal krásné 21. místo z 31 skupin z celého světa. Pro všechny to byla také první twirlingová zahraniční soutěž.

Po skončení Světového poháru se konalo vyvrcholení celého týdne – soutěž GRAND PRIX. Soutěž, kde se sešli ti nejlepší twirleři všech výkonnostních levelů Elite, A i B z celého světa a ze dvou nejprestižnějších světových federací – WBTF + WFNBTA. Jedná se o velký zážitek stát po boku svých idolů z Japonska, které Češi většinou sledují pouze na internetu. Dalo by se říci, že toto byla taková „Olympiáda“ našeho sportu. Za Budějce zde závodila Nikola Kutilová a opět Veronika Kadlecová. Nikola obsadila 32. místo a Veronika obsadila příčky hned za profesionálními twirlerkami z Japonska, Ameriky a Francie na krásném 23. (6. místo z Evropy) a 19. místě (5. místo z Evropy), kde se jí podařilo nechat za sebou i některé Japonky, Američanky a Norky, což byl doposud pouhý sen.

Autoři

Štítky twirling, mistrovství, soutěž, Limoges, Grand Prix, Solo Kleinmotoren, Japonsko, Evropa, olympijské hry, Justice League, Francie, České Budějovice

Budějovické sportovkyně uspěly ve světě  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.