Počasí dnes12 °C, zítra14 °C
Sobota 12. října 2024  |  Svátek má Marcel
Bez reklam

Středoevropská rally klepe na dveře. Kudy se jede a kam vyrazit?

Do Česka míří podruhé v historii soutěž mistrovství světa v rally. Na osmnácti rychlostních zkouškách se představí nejen kompletní světová špička, ale také několik českých posádek. Středoevropská rally, předposlední závod letošního mistrovství světa v automobilových soutěžích, chystá od 17. do 20. října pro fanoušky motorsportu zážitek od slavnostního startu v Praze po cílovou rampu v bavorském Pasově. Laťka je vysoko, v loňském roce zavítalo podél tratí 125 tisíc diváků.

Mistrovství světa v rally opět míří na Šumavu. Tentokrát s pěti českými posádkami

Druhý ročník Středoevropské rally, která zůstává součástí mistrovství světa, zná startovní listinu. Do soutěže by mělo odstartovat čtyřiačtyřicet posádek, z toho pět českých. Chybět nebude ani celá světová špička s vozy specifikace Rally1. Stejně...

Centrem dění prvního dne Středoveropské rally budou Praha a Klatovy. Už v 9:30 odstartuje v Točné na jižním okraji hlavního města shakedown a již v 9:00 se otevřou brány dostihového závodiště ve Velké Chuchli, na němž se odpoledne odehraje úvodní superspeciálka. Od dopoledních hodin ale poběží v areálu doprovodný program včetně přenosu shakedownu a dalších důležitých momentů soutěže na velkoplošné obrazovce.

Slavnostní start se odehraje ve dvě hodiny odpoledne na Hradčanském náměstí hned vedle Pražského hradu, kde budou mít fanoušci možnost potkat hvězdy světové rally při autogramiádě u rampy. Pražskou část programu pak uzavře od tří hodin odpoledne atraktivní super speciální rychlostní zkouška ve Velké Chuchli, jejíž součástí bude nově i skok, na němž budou posádky plachtit desítky metrů vzduchem.

V Klatovech se program pro fanoušky rozběhne v pravé poledne, chybět nebude opět přenos na velkoplošné obrazovce. Posádky po úvodní supererzetě v Chuchli dorazí do brány Šumavy během odpoledne a během přeskupení budou mít fanoušci šanci prohodit s hvězdnými jezdci pár slov či ulovit autogram. V podvečer pak v Klatovech odstartuje dvanáct kilometrů dlouhá druhá erzeta. Tipem organizátorů je fanouškovská zóna u obce Bolešiny, kde vozy přeletí přes skok a kde je bude možné dlouho sledovat.

Orientace diváků mezi fanzónami při Středoevropské rally by neměla činit žádné potíže. Na hlavních silnicích kolem tratí budou označené příjezdové cesty a každá zóna nese název tvořený písmenem a číslem. Písmeno označuje rychlostní zkoušku, číslo pak pořadí zóny podél tratě. Rychlostní zkouška v Klatovech, která přivítá posádky i v pátek ráno, tak nabízí divákům zóny B2-B8, zmíněný prostor u Bolešin má číslo B4.

Rychlostní zkouška Strašín (SS4/7, písmeno D) nabízí ideální příležitost pro, kteří přijedou na Středoevropskou rally kempovat. A to v areálu koňského ranče Hoslovice, který vedle možnosti zaparkovat obytný vůz nabídne v průběhu celé soutěže atraktivní program s jezdeckými vystoupeními, jízdou dětí, videoprojekcí, cateringem s místními specialitami a mnoho dalšího. Tipem na akční podívanou je pak fanzóna D10 u Hoslovic, kde posádky čeká prudká odbočka po rychlém nájezdu.

Na čtvrté erzetě na českém území v Šumavských Hošticích (SS 5/8, písmeno E) je pak tipem fanzóna E16. Z ní diváci uvidí posádky v akci na délce bezmála jednoho kilometru, na němž jezdce prověří dvě zatáčky a malý skok. Odtud závodní vozy pojedou do Prachatic na náměstí, kde projíždějí kontrolou.

V pátek večer se pak posádky přesunou do hlavní servisní zóny v Karpfhamu u Bad Griesbachu. Pokračovat se bude o víkendu na území Německa a Rakouska. Parádní podívanou při atraktivní erzetě „Granit und Wald“ (SS 9/12, písmeno F) slibuje fanzóna F20, na přeshraniční vložce „Beyond Borders“ by pak fanoušci neměli minout zónu G22, z níž bude dokonalý výhled na velkolepý skok.

V neděli mohou ještě zamíchat pořadím čtyři rychlostní testy a zlatým hřebem celé soutěže bude samotný závěr v Pasově: vozy totiž po projetí cílové čáry proskočí cílovým obloukem. Centrum historického města na třech řekách pak bude svědkem vyvrcholení Středoevropské rally v podobě dekorování vítězů i doprovodným programem pro fanoušky v průběhu celého dne.

Ohodnoť článek

Foto Central European Rally

Štítky rally, Česko, Klatovy, sportovní soutěž, Velká Chuchle, Praha, Bolešiny, Hoslovice, Německo, Pasov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Středoevropská rally klepe na dveře. Kudy se jede a kam vyrazit?  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.