Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Běžecké boty provětralo přes 1200 závodníků

Již třetí ročník oblíbeného běžeckého závodu RunTour vylákal v sobotu do centra Českých Budějovic stovky běžců a pasivních sportovních fanoušků.

Už od pátku bylo jasné, že se na náměstí Přemysla Otakara II. a v přilehlém okolí schyluje k velké sportovní akci. Stánky sponzorů rostly jako houby po dešti a trénující závodníci zkoušeli terén.

Organizátoři RunTour mysleli i na děti, a tak se jako první běžel dětský závod na 500 metrů, který bezpečně ovládl pětiletý Martin Nepraš s časem 2 minuty a 12 sekund. Pro náročnější a vytrvalejší dětské běžce byl pak připraven závod na jeden kilometr a triumfu dosáhl patnáctiletý Jan Šprincl z Nové Včelnice s časem 3 minuty a 17 sekund. Dětí dohromady běželo 226.

Na RunTour se sjeli závodníci ze všech koutů České republiky i Slovenska. Chápe se jako vstupní brána do závodnického světa. Je vhodný pro začátečníky, jelikož se ho neúčastní běžecké světové hvězdy.

Do hlavního závodu na deset kilometrů se letos přihlásilo 602 závodníků. Největší pozornost mířila na amerického běžce Ryana Vaila, od kterého se očekával rekordní čas na hlavní desetikilometrové trati. Jeho běh za 31:49 minuty však na zápis do historických tabulek nestačil.

„Bohužel to nevyšlo. Já tu ale nebyl kvůli rekordu, chtěl jsem si hlavně s manželkou zaběhnout v její rodné zemi,“ vysvětloval svou účast Vail. „RunTour mě nezklamala, potvrdila, že je rodinným závodem s výjimečnou atmosférou,“ chválil si americký vytrvalec.

A proč podle něj útok na rekordní čas pod třicet minut na deseti kilometrech nevyšel? „Trať byla náročnější, než jsem si myslel. Navíc bylo velké teplo,“ vysvětloval důvody Vail. Jeho manželka Eva skončila na stejné distanci mezi ženami druhá. Rodinný triumf překazila suverénka RunTour - Květa Pecková dosáhla času 37:02 a získala tak dvanácté místo.

Poloviční trasu pak zvolilo 362 běžců a ovládl ji Michal Háša za 16:55. Ze žen byla v běhu na pět kilometrů nejlepší Hana Randáková. Trasu pokořila za 19:22 a umístila se na třináctém místě.

Každý závodník obdržel po doběhnutí památeční medaili a běžcům na prvních příčkách byla odměnou finanční prémie.

RunTour 2014 v Českých Budějovicích

Neděle, 27. dubna 2014, 19:45

RunTour 2014 v Českých Budějovicích
RunTour 2014 v Českých Budějovicích

Štítky Česká pojišťovna Mizuno RunTour, České Budějovice, RunTour, Přemysl Otakar II., Jan Šprincl, Česko, Slovensko, Nová Včelnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Běžecké boty provětralo přes 1200 závodníků  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.