Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Dotace a investice. Demagog.cz ověřil lídry kandidátek v Jihočeském kraji

Demagog.cz zkontroloval faktické výroky, které lídři kandidátek v Jihočeském kraji pronesli v předvolební debatě České televize. Řada politiků přitom opřela svá tvrzení o nepravdivé či zavádějící údaje. Hlavními tématy diskuse byly investice, bydlení, dotace a dopravní infrastruktura.

Pozvání do předvolební debaty České televize přijali Jiří Zimola (ČSSD), Radka Maxová (ANO), Petr Braný (KSČM), Jiří Švec (PRO JIŽNÍ ČECHY - Starostové, HOPB a TOP 09), Jan Zahradník (ODS), Pavel Talíř (KDU-ČSL), Pavel Hroch (Jihočeši 2012) a Svatomír Mlčoch (Strana zelených). 

Nejbohatší na faktické výroky bylo vystoupení stávajícího sociálnědemokratického hejtmana Jiřího Zimoly. Z celkem 12 jeho tvrzení bylo: 5 pravdivých, 4 nepravdivé, 2 zavádějící a jedno neověřitelné. Pravdivě se vyjadřoval například o stavbě obchvatu Českých Budějovic, který může pokračovat za dotační podpory od Evropské unie navzdory podle Evropské komise nesprávné implementaci směrnice EIA. 

Z převážné části pravdivé byly výroky Radky Maxové z ANO. Mýlila se ale například, když tvrdila, že zákon o sociálním bydlení (připravovaný MPSV — pozn. Demagog.cz) není přívětivý k našim starostům, protože jim dává jenom povinnosti a nedává jim žádné kompetence. Zavádějící bylo její tvrzení ohledně toho, kolik lidí v České republice vlastní byt, nebo dům. Není to totiž totéž, jako kolik procent nemovitostí je užívaných lidmi, kteří je mají ve vlastnictví. 

S čísly se ve svém vystoupení potýkal Svatomír Mlčoch. Neměl pravdu, když tvrdil, že Jižní Čechy mají čtvrtou nejnižší průměrnou i mediánovou mzdu, nadhodnotil objem investic i hypoték v kraji a naopak příliš optimistický má obrázek o procentu lidí, kteří v rámci celé ČR žijí v chudobě.

 

Tisková zpráva

Štítky investice, Jihočeský kraj, Česká televize, Česko, Radka Maxová, Jiří Zimola, ANO 2011, Svatomír Mlčoch, Jan Zahradník, Petr Braný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dotace a investice. Demagog.cz ověřil lídry kandidátek v Jihočeském kraji  |  Volby  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.