Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

VOLBY 2017: Také pacienti v českobudějovické nemocnici mohli volit

Někteří lidé hospitalizovaní v českobudějovické nemocnici v termínu voleb do Poslanecké sněmovny České republiky uplatnili své volební právo na základě zápisu do zvláštního seznamu voličů nebo po předložení voličského průkazu.

Českobudějovická nemocnice již tradičně umožnila svým pacientům vhodit hlasovací lístek s jejich kandidáty do volební urny. „Máme zkušenosti s přípravou a průběhem voleb v našem zdravotnickém zařízení, a i tentokrát jsme byli připraveni. Všichni pacienti, kteří projevili zájem a splnili zákonné podmínky, mohli volit v prostorách nemocnice,“ potvrzuje předseda představenstva Nemocnice České Budějovice Břetislav Shon.

Možnost volit využila i Miroslava Tomanová. „Jsem z Humpolce. Ležím tady s totální endoprotézou kolene. O volbách ví většina pacientů, i sestřička se nás ptala, takže jsem toho hned využila. Volit chodím skoro vždycky. Letos jsem měla jasného favorita, ten se od posledně změnil. Stranu jsem vybírala podle toho, aby tu bylo bezpečno, abych se nebála nikam pustit děti a nebyli tu migrani,“ řekla ke své volbě pacientka.

Dlouhodobě hospitalizovaní pacienti, kteří měli zájem volit v nemocnici, jsou zapsáni ve zvláštním seznamu voličů. V zákonném termínu bylo v tomto seznamu zapsáno 67 pacientů českobudějovické nemocnice. Lidem, kteří plánovali krátkodobou hospitalizaci v nemocnici v termínu voleb, nebo nevěděli, kde se budou v tyto dny pohybovat, umožnil volbu voličský průkaz. Ten si mohli v předstihu opatřit. „Po jeho předložení a potvrzení totožnosti můžou volit v kterékoliv volební místnosti, tedy i v naší nemocnici,“ říká náměstkyně pro ošetřovatelskou péči a hlavní sestra Monika Kyselová.

Ani pobyt v nemocnici nezabránil pacientům vhodit do volební urny svůj hlas 

O možnosti volení v nemocnici jsem věděla zhruba od loňska. Sestřičky mě uporoznily týden před volbami, nahlásila jsem se jim do seznamu a získala jsem voličský průkaz. Myslím si, že je to super možnost, především pro lidi, kteří jsou delší dobu v nemocnici a nemůžou se dostatvit na obecní úřad,“ pochvalovala si Jana Jandová, která leží na rehabilitačním oddělení.

Pacienti hlasovali do přenosné volební schránky. S ní za nimi přišli členové okrskové volební komise hned první volební den, v pátek 20. října. „V horním i dolním areálu nemocnice se pohybovala dvojice volebních komisařů a postupně navštívila všechna nemocniční oddělení. Voličům předal kompletní sadu hlasovacích lístků a úřední obálku,“ vysvětluje Kyselová. „Ti pacienti, kterým to jejich zdravotní stav dovolil, a kteří požádali o propustku, mohli volit přímo v místě svého bydliště,“ dodává hlavní sestra.

Celkově byl ale o volby v českobudějovické nemocnici menší zájem než v roce 2013.

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky volby, nemocnice, pacienti, Nemocnice České Budějovice, pacient, Poslanecká sněmovna ČR, Česko, Miroslava Tomanová, Jana Jandová, Humpolec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2017: Také pacienti v českobudějovické nemocnici mohli volit  |  Volby  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.