Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

VOLBY 2020: Sčítání hlasů začalo. Kdo usedne do zastupitelských lavic a Senátu?

Volební místnosti se uzavřely, začalo sčítání hlasů. Už dnes bude jasné složení krajského zastupitelstva a také třetiny senátu. O přízeň voličů na jihu Čech se uchází celkem 20 politických uskupení. Do letošních krajských voleb jde v našem kraji celkem 919 kandidátů. Veškeré dění kolem voleb sleduje redakce Budějcké Drbny.

Volit do krajů a v některých částech Česka i do třetiny Senátu po sobotního poledne přišlo kolem 30 procent oprávněných voličů. Účast je tak podobná jako při hlasování před čtyřmi lety. Mírně vyšší zájem mají lidé o volby do krajů než do horní komory parlamentu. 

ČTĚTE TAKÉ: Vše podstatné týkající se voleb na jihu Čech

Krajské volby v roce 2016 vyhrála na jihu Čech ČSSD, získala 22,55 procenta hlasů a 15 mandátů. Druhé skončilo hnutí ANO 2011 s 17,67 procenta a 12 mandáty, třetí ODS, která získala 12,67 procenta hlasů a osm mandátů. Pro komunisty před čtyřmi lety hlasovalo deset procent voličů, což představovalo sedm zastupitelů. Kraji vládne koalice ČSSD, PRO jižní Čechy, Jihočeši 2012 a KDU-ČSL.

Ohodnoť článek

Foto Petr Bezděk

Štítky volby, Jihočeský kraj, zastupitelstvo, Senát Parlamentu ČR, Česko, Drbna.cz, ČSSD, Parlament České republiky, ANO 2011, ODS, KDU-ČSL, Jihočeši 2012

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2020: Sčítání hlasů začalo. Kdo usedne do zastupitelských lavic a Senátu?  |  Volby  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.