Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

VOLBY 2021: SPOLU na jihu Čech přeskočilo ANO. Třetí jsou Piráti

, aktualizováno 9. října 2021, 17:46

Na jihu Čech je sečteno přes 95 procent okrsků. Průběžné výsledky vedlo ještě po čtvrté hodině hnutí ANO, poté ho ale přeskočila koalice SPOLU. Na třetím místě zůstávají Piráty a Starostové. První výsledky přišly před půl třetí odpoledne z Žimutic na Českobudějovicku.

SPOLU splnilo cíl

Volební účast na jihu Čech se pohybuje kolem sedmašedesáti procent. Předběžné výsledky ještě krátce po 16. hodině vedlo hnutí ANO s 27,44 procenty hlasů. Poté ho ale přeskočila koalice ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Od voličů získala zatím 29 procent hlasů. 

„My jsme si v jižních Čechách, kde má mimo jiné ODS dlouhodobě velkou pozici, dali v rámci koalice SPOLU cíl, že chceme volby vyhrát. Já jsem věděl, že soupeři jsou silní, a že to nebude žádná sranda, a proto, pokud to dneska vypadá, že koalice SPOLU v jižních Čechách vyhraje, tak ten cíl byl splněn a z toho mám obrovskou radost a chtěl bych za to poděkovat,“ komentoval lídr SPOLU Jan Bauer (ODS). 

Podle něj dojde k přeskupení kandidátky kvůli preferenčním hlasům. „Musím už teď dopředu říct, že to je vůči Občanské demokratické straně nepříjemné, ale s tím se nedá nic dělat a já doufám, že tím naším dobrým výsledkem přispějeme k tomu celostátnímu,“ dodal.

Nespokojenost Pirátů

Na třetím místě zůstávají zatím s více než třinácti procenty Piráti a Starostové. Kandidáti z prvních příček sledují volby v pražském volebním štábu. V Českých Budějovicích se nachází například Zuzana Kudláčková (Piráti), která kandiduje ze čtvrtého místa. „S výsledkem na jihu Čech nejsem spokojená, čekala jsem, že získáme celkově víc procent. Samozřejmě jsme pro to udělali maximum, bohužel vůle lidu se projevila, takže to takhle prostě dopadlo,“ okomentovala výsledky.

Předběžně to vypadá, že by koalice PirSTAN získala na jihu Čech dva poslanecké mandáty. „Měli jsme cíl až pět mandátů, realistické se nám zdály tři mandáty,“ dodala Kudláčková.

Podle aktuálních výsledků by se na jihu Čech do Poslanecké sněmovny kromě třech zmiňovaných hnutí a koalice dostala také SPD a ČSSD. Komunisté se pohybují pod pětiprocentní hranicí.

Na jihu Čech byly volby bezproblémové. „Nezaznamenali jsme žádné komplikace a neřešili jsme ani porušování protiepidemických opatření ve volebních místnostech,“ shrnula Alena Karvánková z jihočeského krajského úřadu.

„Za celé dva dny jsme v souvislosti s volbami nezaznamenali žádný problém, který by vyžadoval policejní vyšetřování,“ reagoval krátce po 14. hodině mluvčí jihočeské policie Milan Bajcura.

Ohodnoť článek

Foto Petr Tibitanzl | Zdroj Český Statistický Úřad

Štítky volby, volby 2021, poslanecká sněmovna, Jihočeský kraj, Česko, ANO 2011, koalice, Česká pirátská strana, ODS, Starostové a nezávislí, okres České Budějovice, Žimutice, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Richter

DĚKUJI ŽE JSTE VOLILI LHÁŘE . KSČM má spravdivý témata . tž. ZASTAVIT PRACOVNÍ AGENTURY NEBO JISTOTU PRÁCE, ČI SLUŠNOU MZDU ZA SLUŠNOU PRÁCI na to vůbec neslyšíte . JEŠTĚ jedou děkuji že jste zvolily FETÁKY , LHÁŘE A KRIMINÁLNÍKY . děkuji moc . do budoucna jste mě připravily o PRÁCI .

Sobota, 9. října 2021, 18:33Odpovědět

VOLBY 2021: SPOLU na jihu Čech přeskočilo ANO. Třetí jsou Piráti  |  Volby  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.