Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Prezident Zeman vyhlásil termín komunálních a senátních voleb

Letošní volby do obecních zastupitelstev a do třetiny senátních obvodů se uskuteční v pátek 23. září a sobotu 24. září. Termín voleb vyhlásil prezident Miloš Zeman, informoval dnes Pražský hrad v tiskové zprávě. Zeman měl podle zákonných pravidel na vyhlášení termínu čas do začátku prázdnin, rozhodnutí podléhá kontrasignaci premiéra Petra Fialy (ODS).

Předchozí senátní volby v 27 obvodech, kde se bude volit i letos, se v roce 2016 konaly 7. a 8. října. Obecní volby byly o dva roky později ve dnech 5. a 6. října. Prezident tak tentokrát nezvolil nejzazší možný termín pro konání voleb.

Strany i nezávislí kandidáti budou mít čas na sestavení a odevzdání obecních kandidátek do 19. července. Ve stejný den skončí také lhůta pro nominace na senátory. Případné druhé kolo se v příslušných senátních obvodech uskuteční 30. září a 1. října.

Termín voleb vyhlašuje prezident nejpozději 90 dnů před jejich konáním. Volby do obecních zastupitelstev se musejí konat ve třicetidenní lhůtě končící dnem uplynutí volebního období místních zastupitelů. Stejná pravidla platí i pro senátní volby.

Většina z 27 senátorů, kterým letos končí funkční období, bude na podzim mandát obhajovat. Patří mezi ně všichni čtyři z pěti členů vedení horní komory včetně jejího předsedy Miloše Vystrčila (ODS). Místo v Senátu naopak uvolní například ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL).

Vítězství ANO 2011

Poslední komunální volby v Českých Budějovicích v roce 2018 vyhrálo hnutí ANO 2011 s více než 21 procenty hlasů. Společně s hnutím Občané pro Budějovice a stranami Starostové a Nezávislí a Čisté Budějovice a Lidovci a TOP09 podepsalo ANO 24. října 2018 koaliční smlouvu. V opozici zůstala ODS, Piráti a KSČM. 

Ve stejném roce se konaly také senátní volby v jejichž prvním kole získali nejvíce hlasů Ladislav Faktor a Jiří Šesták. Nakonec zvítězil v druhém kole Faktor a stal se tak novým senátorem. Funkční období mu končí v roce 2024.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky volby, komunální volby, senátní volby, termín, Miloš Zeman, Jihočeský kraj, Volby do Senátu Parlamentu České republiky, ODS, Petr Fiala, Pražský hrad, ANO 2011, funkční období, Ladislav Faktor, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prezident Zeman vyhlásil termín komunálních a senátních voleb  |  Volby  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.