Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

VOLBY 2022: Jak vypadají povolební jednání v dalších městech? Jasno je v Táboře, možná i Strakonicích

Povolební vyjednávání probíhají i v dalších městech v kraji. Jasno už mají v Táboře, kde bude vládnout koalice Tábor 2020, Společně pro Tábor a Piráti. Ve Strakonicích bude nejspíš vládnout samo hnutí Strakonická veřejnost. V ostatních městech se stále vyjednává.

Český Krumlov

Zástupci hnutí ANO v Českém Krumlově dnes jednali se čtyřmi dalšími hnutími o možné koalici. Setkali se se zástupci hnutí Občané patrioti, ČK rozumem a srdcem-Nezávislí, Žijeme Krumlovem a Krumlováci. Tato koalice by měla 13 mandátů ve 23členném zastupitelstvu. ANO chce ale širší koalici než pětičlennou, řekl lídr ANO Alexandr Nogrády.

„Směřujeme k tomu, co bylo cílem, což je nějaká změna ve vedení. Jednání se stranami, se kterými jsme se setkali, směřovala k tomu, že si ve většině bodů rozumíme a jsme schopni spolupracovat. Chceme jít cestou široké koalice, budeme jednat i s dalšími stranami. Chceme využít každého člověka, který má chuť přispět k tomu, aby se Krumlov někam posunul. Nechceme to uzavřít na pětikoalici. Chceme se potkat i se stranami dosavadní koalice. Neříkám, že se všemi, ale zkušenost a návaznost bychom asi uvítali. Jestli bude z těchto kruhů ochota se potkat a domluvit se na spolupráci, to teď nevím," řekl Nogrády.

Prachatice

Prachatická ODS+TOP 09 jedná o koalici s hnutími Živé Prachatice, Prachatice Společně, Pro Prachatice a KDU-ČSL. Pětikoalice by měla v 21členném zastupitelstvu 12 mandátů. Starostou chce být Jan Bauer z ODS, který je zároveň poslancem. Mandát poslance by si nechal.

„Domluvili jsme se, že budeme jednat o možné spolupráci na budoucím vedení města Prachatice. Ale není to ještě hotové, budeme na tom pracovat, čekají nás pravděpodobně série schůzek ohledně programových priorit," řekl Bauer.

Dodal, že ODS+TOP 09 se sešla se všemi hnutími, která se do zastupitelstva dostala, ale teď už jedná jen o pětikoalici. V opozici by tak skončili dosud vládnoucí Nezávislí a ANO.

VOLBY 2022: Strany napříč krajem dnes spřádají plány na vládnutí a hledají koaliční partnery

Politické strany a hnutí napříč Jihočeským krajem dnes usilovně jednají o tom, jakou podobu budou mít v následujících čtyřech letech jejich jednotlivá zastupitelstva. Ve většině měst už nějakou představu o případných koalicích mají, někde se ale...

Jindřichův Hradec

V Jindřichově Hradci zatím ANO, které vyhrálo obecní volby, nijak zásadně nepokročilo v jednání o případné koalici. Jasněji by hnutí mohlo mít v příštích dnech. „Jednání pokračují, ale stále jsme na bodě nula. Možností se nabízí několik a jedna z nich je i ta, že ostatní politické subjekty sestaví koalici bez nás," řekla Magda Blížilová, která vedla ANO v Jindřichově Hradci jako jednička do komunálních voleb.

Případné spolupráci s ANO se nebrání uskupení Nezávislí pro Hradec. „Chceme se sejít se všemi subjekty a uvidíme, co z toho vzejde. Myslím si, že se umíme domluvit s každým, záleží pak na podmínkách případné spolupráce," uvedl bývalý starosta Stanislav Mrvka.

Strakonice

Hnutí Strakonická Veřejnost, které vyhrálo obecní volby, bude ve městě stejně jako v končícím volebním období zřejmě vládnout samo. Starostou by měl zůstat Břetislav Hrdlička, prvním místostarostou Rudolf Oberfalcer.

Možnost, že by hnutí vzalo do koalice členy Spolu pro Strakonice, vedení radnice považuje za téměř vyloučené. „Nedává to smysl, abychom někoho brali. Myslím, že většinově to chtít nebudeme, já tedy rozhodně ne. Usuzuji, že starosta o tom ani neuvažuje. Bude se pracovat podobně jako doteď," řekl Oberfalcer.

Písek

V Písku vzniká koalice ANO, ODS a uskupení Pro Písek. Dohromady má 13 hlasů ve 27členném zastupitelstvu. Koalice proto hledá ještě jednoho partnera, se kterým by získala nadpoloviční většinu.

„S ODS a Pro Písek jsme se domluvili. Chceme, aby vznikla stabilní koalice, proto si představujeme partnera, který bude mít minimálně dva mandáty. Ale pokud bychom pak jako koalice měli třeba 16 zastupitelů, bylo by to ještě příznivější," uvedl lídr ANO v píseckých komunálních volbách Michal Čapek.

Dodal, že se současnými partnery zatím neřešili přesné personální obsazení vedení radnice. „Jen jsme se dohodli, že starostou by byl zástupce ANO a byl bych to já," řekl Čapek.

Tábor

V Táboře bude vládnout koalice Tábor 2020, Společně pro Tábor a Piráti. Budou mít 15 z 27 zastupitelů. Starostou zůstane lídr kandidátní listiny Tábor 2020 Štěpán Pavlík. Subjekty by měly podepsat koaliční smlouvu 3. října. „Pro nás je to koalice, která nám dává největší smysl, a máme v programech velké průniky," uvedl Pavlík.

Vítězné hnutí Tábor 2020 se po volbách sešlo i s dalšími politickými subjekty. Jednalo i s druhým nejsilnějším uskupením, kterým bylo hnutí ANO. „Ale naše členská základna se na základě průzkumu proti této spolupráci postavila. Důvodem je osobnost předsedy ANO Andreje Babiše a jeho současný soudní proces. Hnutí je tím stigmatizované," uvedl Pavlík.

Funkce místostarostů by v nové koalici měli zastávat Lenka Horejsková (Společně pro Tábor), Martin Mareda (Piráti) a Radoslav Kacerovský (Tábor 2020).

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Adámoz

Štítky volby, komunální volby, volby 2022, okresní města, koalice, ANO 2011, Strakonice, Tábor, Český Krumlov, Česká pirátská strana, ODS, Prachatice, Písek, Jindřichův Hradec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Jak vypadají povolební jednání v dalších městech? Jasno je v Táboře, možná i Strakonicích  |  Volby  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.