Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

VOLBY 2022: V Jindřichově Hradci se domluvily na spolupráci ANO, ODS, STAN a Společně s Piráty

V Jindřichově Hradci se domluvily na spolupráci ve vedení radnice vítězné hnutí ANO, ODS, STAN a Společně s Piráty. Dohromady mají v zastupitelstvu 14 mandátů z 27. Jejich zástupci se však nebrání tomu, aby do případné koalice přibrali ještě jednoho partnera.

„Máme nejtěsnější možnou většinu a přivítali bychom, pokud by byla o malinko výraznější. Uvidíme, zda se nám podaří ještě někoho najít. Každopádně s potenciálním partnerem musí souhlasit všechny čtyři subjekty, které se domluvily na spolupráci," uvedla Magda Blížilová, která vedla ANO v Jindřichově Hradci jako jednička do komunálních voleb.

Dodala, že nově se rýsující vedení radnice zatím neřešilo personální otázky ve vedení města. „Ale vzhledem k tomu, že nás ODS, STAN a Společně s Piráty uznaly jako vítěze voleb, budeme usilovat o pozici starosty. Nebyla bych jím já, ale vykonával by ji kolega z ANO Michal Kozár," řekla Blížilová.

Komunální volby v Jindřichově Hradci vyhrálo ANO, získalo pět mandátů v zastupitelstvu. Druzí skončili Nezávislí pro Hradec v čele s bývalým starostou Stanislavem Mrvkou a rovněž s pěti mandáty. Třetí Hradec srdcem a rozumem bude mít čtyři zastupitele. Voleb se zúčastnilo 42,27 procenta voličů. Čtvrtá ODS má tři mandáty, tři zastupitele bude mít na pátém místě STAN. Šestí jsou Společně s Piráty se třemi mandáty. Sedmou příčku obsadí SPD se dvěma zastupiteli. Na osmém místě skončili SNK ED a nezávislí kandidáti se dvěma mandáty.

Starostou Jindřichova Hradce v letech 2010 až 2020 byl Stanislav Mrvka, jenž nyní jako lídr vedl do voleb kandidátní listinu Nezávislí pro Hradec. Před dvěma lety však Mrvku nahradil Jan Mlčák, když zastupitelé předtím vedení města odvolali. Mlčák byl nyní lídr SNK ED.

Koalice v Českém Krumlově

I v Českém Krumlově vyhrálo komunální volby ANO. Hnutí má zatím domluvenou koalici se zástupci hnutí Občané patrioti, ČK rozumem a srdcem-Nezávislí, Žijeme Krumlovem a Krumlováci. Přálo by si ještě širší koalici, jedná s ODS a hnutím Jihočeši 2012. Tato koalice by měla 17 mandátů ve 23členném zastupitelstvu. ANO bude usilovat o pozici starosty. Jednání budou pokračovat v sobotu. V koalici tak nebudou lidovci a Společně pro Krumlov, kteří měli nyní starostu i prvního místostarostu.

„Domluvili jsme se, jaké jsou požadavky ODS, aby se přidala, a ještě bude jedna debata s Jihočechy (2012), jaká je jejich představa, jestli by byla možná spolupráce, nebo nebyla. Chtěli bychom být širokou koalicí," řekl lídr ANO Alexandr Nogrády. Debaty podle něj směřují k tomu, že ANO jako vítěz voleb bude mít starostu. Kdo to bude, není ještě jasné.

Komunální volby v Českém Krumlově vyhrálo ANO, získalo pět mandátů v zastupitelstvu, které má 23 členů. Od posledních obecních voleb si o dva mandáty polepšilo. Druzí skončili Občané patrioti se třemi mandáty. Třetí lidovci mají tři zastupitele. Čtvrtí ČK rozumem a srdcem-Nezávislí drží tři mandáty, dva zastupitele budou mít na pátém místě Jihočeši 2012. Šestá je ODS se dvěma mandáty. Po jednom mandátu získali Nezávislí a Zelení, pak také Společně pro Krumlov (TOP 09), KSČM, Žijeme Krumlovem a Krumlováci. Do zastupitelstva se dostalo všech 11 kandidujících stran a hnutí. Voleb se zúčastnilo 40,71 procenta voličů.

Nové zastupitelstvo v Českém Krumlově bude výhradně mužské. Ve volbách neuspěla ani jedna z 95 žen, které kandidovaly za 11 stran a hnutí. Nejméně, jen čtyři ženy, měly na 23členné kandidátce shodně vítězné hnutí ANO a druhé nejúspěšnější hnutí Občané patrioti. Nejvíc, 15 žen, bylo na listině Nezávislých a zelených, za něž jako dvojka kandidovala bývalá ministryně školství Dana Kuchtová. Vyplývá to z výsledků voleb na webu statistiků. V končícím volebním období byly mezi zastupiteli tři ženy.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, volby, obce, Jindřichův Hradec, ANO 2011, ODS, Česká pirátská strana, Starostové a nezávislí, koalice, radnice, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, Český Krumlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: V Jindřichově Hradci se domluvily na spolupráci ANO, ODS, STAN a Společně s Piráty  |  Volby  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.