Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

VOLBY 2022: V Českém Krumlově bude koalice pěti stran a hnutí, starostou lídr vítězného ANO

V Českém Krumlově vznikne koalice hnutí a stran ANO, ČK rozumem a srdcem-Nezávislí, ODS, Krumlováci a Žijeme Krumlovem. Starostou bude lídr vítězného hnutí ANO Alexandr Nogrády. ANO se původně domlouvalo i s hnutím Občané patrioti, to ale nakonec v koalici nebude. Dnes to řekl Nogrády. Koalice bude mít 12 mandátů ve 23členném zastupitelstvu. Koaliční smlouvu chtějí politici podepsat příští týden.

„Domluvili jsme se na prohlášení o budoucí spolupráci na přípravě koalice a koaliční smlouvy. Chybí tam Patrioti, o které jsme hodně stáli. Domluvili jsme se, že budou účastni na konkrétních bodech, úkolech, co město trápí, ale součástí koalice být nechtějí. Není to tak, že by z nich vznikla nepřátelská opozice,“ řekl Nogrády.

Občané Patrioti podle něj chtěli širokou koalici. V ní by bylo sedm subjektů včetně hnutí Jihočeši 2012, jehož krumlovským lídrem byl dosavadní místostarosta Martin Hák. Jihočeši 2012 ale účast v koalici odmítli a společně s dosud vládnoucími lidovci, zelenými, nezávislými a TOP 09 budou v opozici. Hnutí Občané patrioti proto podle Nográdyho do koalice nevstoupí.

ANO předpokládá, že vedle starosty budou dva místostarostové, tedy o jednoho méně než v uplynulém volebním období. „Myslím si, že na město Krumlov je to dostatečné,“ řekl dvaačtyřicetiletý Nogrády, který pracuje jako vedoucí prodejních a výrobních jednotek firmy Jednota Kaplice.

VOLBY 2022: Zastupitelstvo v Českém Krumlově bude jen mužské, neprošla ani jedna z 95 žen

Nové zastupitelstvo v Českém Krumlově bude výhradně mužské. Ve volbách neuspěla ani jedna z 95 žen, které kandidovaly za 11 stran a hnutí. Ženy tvořily 37,5 procenta všech kandidátů. Nejméně, jen čtyři ženy, měly na 23členné kandidátce shodně...

Komunální volby v Českém Krumlově vyhrálo ANO, získalo pět mandátů v zastupitelstvu, které má 23 členů. Od posledních obecních voleb si o dva mandáty polepšilo. Druzí skončili Občané patrioti se třemi mandáty. Třetí lidovci mají tři zastupitele. Čtvrtí ČK rozumem a srdcem-Nezávislí drží tři mandáty, dva zastupitele budou mít na pátém místě Jihočeši 2012. Šestá je ODS se dvěma mandáty. Po jednom mandátu získali Nezávislí a Zelení, pak také Společně pro Krumlov (TOP 09), KSČM, Žijeme Krumlovem a Krumlováci. Do zastupitelstva se dostalo všech 11 kandidujících stran a hnutí. Voleb se zúčastnilo 40,71 procenta voličů.

Podle hnutí ANO si lidé přáli změnu, je třeba také změnit řízení městských firem, řekl Nogrády. Dosavadní místostarosta Josef Hermann (KDU-ČSL) krátce po volbách řekl, že lidé dali najevo touhu po změně. V koalici nebudou jak lidovci, tak Společně pro Krumlov, kteří měli nyní starostu i prvního místostarostu.

Nové zastupitelstvo v Českém Krumlově bude výhradně mužské. Ve volbách neuspěla ani jedna z 95 žen, které kandidovaly za 11 stran a hnutí. V uplynulém volebním období byly mezi zastupiteli tři ženy.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, volby, obce, Jihočeský, ANO 2011, koalice, Český Krumlov, ODS, Jihočeši 2012, KDU-ČSL, TOP 09, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, KSČM

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: V Českém Krumlově bude koalice pěti stran a hnutí, starostou lídr vítězného ANO  |  Volby  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.