Počasí dnes28 °C, zítra20 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Kandidátní listiny do voleb na jihu Čech zatím podaly dva politické subjekty

Kandidátní listiny do krajských voleb na jihu Čech zatím podaly pouze dva politické subjekty. Termín pro podání končí za týden. O hlasy voličů však hodlá usilovat výrazně více politických uskupení.

Jako první veřejně oznámil svou kandidaturu současný hejtman Martin Kuba. Stalo se tak v lednu, kdy uvedl, že do voleb povede ODS. Postupně představovaly lídry i další subjekty.

Hnutí ANO povede poslanec Roman Kubíček. STAN a hnutí Občané pro Budějovice (HOPB) vytvoří společnou kandidátku, volební jedničkou bude starostka Vimperku na Prachaticku Jaroslava Martanová (STAN). Sociální demokracii (SOCDEM) na jihu Čech povede do krajských voleb Tomáš Polanský, Jihočechy 2012 náměstek hejtmana Pavel Hroch a Piráty písecký místostarosta Josef Soumar.

Jedničkou koalice Společně pro jižní Čechy, kterou tvoří TOP 09, KDU-ČSL a Tábor 2020, bude poslanec a náměstek hejtmana Pavel Klíma (TOP 09). Aliance Stačilo, která se skládá se z KSČM, České suverenity sociální demokracie (ČSSD), České strany národně sociální a dalších nezávislých kandidátů, vsadila na lékařku Kateřinu Jirousovou.

Krajské volby se uskuteční 20. a 21. září. Před čtyřmi lety na jihu Čech vyhrálo ANO těsně před ODS. Oba subjekty mají po 12 mandátech z 55. Do zastupitelstva se ještě dostali Piráti s devíti mandáty, společně TOP 09 a KDU-ČSL (sedm mandátů), ČSSD s šesti křesly, STAN s pěti a Jihočeši 2012 se čtyřmi mandáty. O hlasy voličů usilovalo 20 uskupení. Kraj vede koalice ODS, KDU-ČSL a TOP 09, ČSSD a Jihočeši 2012. Volební účast tehdy byla 39,51 procenta.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky volby, kandidátky, kraje, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kandidátní listiny do voleb na jihu Čech zatím podaly dva politické subjekty  |  Volby  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.