Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Neděle 22. září 2024  |  Svátek má Darina
Bez reklam

VOLBY 2024: Do senátu budou lidé příští týden vybírat mezi Sýkorou za ODS a Ondřichem za ANO

Do druhého kola senátních voleb v obvodu České Budějovice se dostal českobudějovický radní Zbyněk Sýkora (ODS) a bývalý vojenský pilot Ladislav Ondřich (za ANO). Sýkora získal necelých 40 procent hlasů, Ondřich má 22 procent hlasů. O hlasy usilovalo šest kandidátů.

Českobudějovický radní Zbyněk Sýkora získal v prvním kole senátních voleb 39,84 procenta hlasů. „Velmi si toho vážím a všem moc děkuji. Připravovali jsme se na obě varianty, na postup i nepostup. Teď už víme, do čeho jdeme. Máme připravený plán, který teď už v uvozovkách jen naplníme,“ řekl Sýkora po sečtení hlasů.

Kampaň chce znovu zaměřit na online i offline svět. „Moc dobře víme, že ten souboj neskončil, jdeme do druhého kola, jdeme od nuly a s respektem k tomu přistupujeme,“ komentoval. 

Lídr jihočeské ODS a hejtman Martin Kuba zmínil, že druhý postupující Ladislav Ondřich, je soupeř, kterého si pro Sýkoru do druhého kola přál. „Samozřejmě z nějakých statistických údajů to může být soupeř, kterého jsme si přáli, ale já na tohle neřeším. Nekoukám se doleva nebo doprava, chci prostě vyhrát,“ komentoval.

Volební účast v druhém kolem senátních voleb bývá vždy nižší. S tím Sýkora počítá. „Budou nejspíš opravdu rozhodovat menší počty hlasů. V sobotu je navíc svátek, takže to se tam také určitě ukáže. Pokusíme se ale lidi namotivovat naším přístupem, cíli a uvidíme, jak to dopadne,“ uzavřel.

Zbyněk Sýkora
Předseda Českého paralympijského výboru (od prosince 2021), zastupitel (od 2018) a radní (od 2022) Českých Budějovic.

Jako sedmnáctiletý ochrnul po nehodě na motocyklu na spodní polovinu těla, během rehabilitace se začal intenzivně věnovat sportu. Začal s atletikou, později přešel na basketbal, florbal nebo badminton. Získal bakalářský titul na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích, později absolvoval manažerské studium (MBA).

Pracoval na různých pozicích, mimo jiné jako IT manažer, v energetické společnosti E.ON. Začal se také věnovat věnovat podnikání, zaměřil se na sportovní pomůcky pro hendikepované. Nejprve dovážel sportovní vozíky ze Velké Británie, později spoluzaložil firmu, která se věnuje výrobě tohoto vybavení. Angažuje se také v různých organizacích sdružujících hendikepované sportovce, například Atletika vozíčkářů, Český paraflorbal nebo Aktivně s vozíkem, třetím rokem je předsedou Českého paralympijského výboru.

Od roku 2015 je členem ODS, o tři roky později byl zvolen do českobudějovického zastupitelstva. V komunálních volbách v roce 2022 mandát obhájil, stal se také radním. Na podzim 2020 neuspěl v krajských volbách, letos do regionálního zastupitelstva nekandiduje. V roce 2021 kandidoval do Sněmovny, ani tehdy mandát nezískal. Je ženatý, má dvě děti.

Úspěch v senátních volbách na jihu Čech slavil také kandidát ANO Ladislav Ondřich. Bývalý ředitel Českobudějovického letiště v Plané získal 22,06 procent hlasu a těsně tak utekl českobudějovickému zastupiteli a kandidátovi koalice STAN+HOPB Juraji Thomovi, který se ziskem 20,67 procent hlasu skončil na třetím místě.

„Můj výsledek je nejspíše výsledkem toho, že mě tady za těch 14 let, co tu působím, už lidé znají a vědí, že jsem poctivě pracoval také jako ředitel letiště,“ sdělil Ondřich s tím, že před druhým kolem se chce zaměřit zejména na kontaktní kampaň a sociální sítě.

„Týden je krátká doba, ale budu se snažit, oslovit co nejvíce voličů. Navážu na svou dřívější kampaň, kdy jsem objížděl obce ve svém volebním obvodu, bavil jsme se s lidmi a zjišťoval jsem, jak se lidem žije a co je trápí,“ popsal Ondřich.

V případě výhry by se Ondřich v senátu rád zaměřil na dvě jemu blízká témata. „Osobně bych se chtěl angažovat v dopravě a v bezpečnosti. V dopravní výboru jsem již 12 let a také jsem plukovník v záloze. Obě témata jsou mi tak velice blízké,“ sdělil.

Ladislav Ondřich:
Bývalý ředitel českobudějovického letiště, někdejší stíhací pilot.

V armádě létal už jeho otec, Ondřich v roce 1986 absolvoval tehdejší Vysokou vojenskou leteckou školu Slovenského národního povstání v Košicích, po jejímž absolvování byl převelen do Plané u Českých Budějovic. Létal na stíhačkách MiG-21, ke konci kariéry v armádě Ondřich sloužil jako zástupce velitele opravárenské základny v Plané.

Do výslužby odešel v roce 2005 v hodnosti plukovníka, poté se stal ředitelem českobudějovického letiště, které armáda opustila na začátku roku 2006. V čele společnosti Jihočeské letiště České Budějovice, kterou vlastní kraj, strávil 13 let, byl také předsedou představenstva. Za jeho působení se letiště modernizovalo a přizpůsobilo civilnímu provozu, dodnes ovšem není příliš využívané. Ve funkci skončil v květnu 2019, odejít se rozhodl podle svého vyjádření z osobních důvodů. Je ženatý, má dvě děti.
Na třetím místě skončil s více než dvaceti procenty hlasů bývalý primátor Českých Budějovic Juraj Thoma (hnutí Občané pro Budějovice). Téměř deset procent pak získal bývalý předseda KSČM Vojtěch Filip. 

Dosavadní senátor Ladislav Faktor (nezávislý) v letošním roce nekandidoval. V roce 2018 zvítězil v Českých Budějovicích ve druhém kole s 61,88 procenta hlasů. Druhý skončil Jiří Šesták (za STAN).

Půjdete volit v druhém kole senátních voleb?

Celkem hlasovalo84 čtenářů

Ohodnoť článek

Foto Elmira Talířová, ČTK / Václav Pancer, Anh Tuan Tran

Štítky volby, senátní volby, senát, Zbyněk Sýkora, Ladislav Ondřich

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2024: Do senátu budou lidé příští týden vybírat mezi Sýkorou za ODS a Ondřichem za ANO  |  Volby  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.