Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Nehodu na kole v Česku zažil každý druhý. Reagují na to i pojišťovny

Podle statistik zažil každý druhý cyklista dopravní nehodu. Jen loni jich policisté evidovali přes 2 700. Zranění cyklistů a škody na kolech také nejsou žádnou výjimkou. Málokdo z českých kolistů ale ví, že pokud se pojistí, tak s opravou kola a jeho převozem do servisu mu pomůže asistenční služba.

Češi jsou národem cyklistů. Z lidí, kteří na kolo sednou alespoň jednou za půl roku, ho 60 procent používá alespoň jednou do týdne a 15 procent lidí na něj usedá dokonce každý den. Vyplývá to z průzkumu pojišťovny Generali, který se zaměřil na zvyky a chování Čechů cyklistů.

Kola taky nevyužíváme jen pro relax po náročném dni v práci nebo jako dopravní prostředek na víkendové výlety: 29 procent Čechů uvádí, že na kole jezdí i do práce nebo do školy.

Podle statistik se 56 procent cyklistů stalo alespoň jednou v životě aktéry dopravní nehody a 26 procent z nich uvádí, že se jim nehoda stala dokonce několikrát. Není se čemu divit. „Podle odpovědí respondentů využívají pro své cesty prakticky všichni cyklisté silnice. A zejména ve městech je hustý provoz na nich opravdu nebezpečný – téměř polovina cyklistů uvádí, že mají při svých cestách problém s agresivními a bezohlednými řidiči,“ vysvětluje Jan Marek, mluvčí pojišťovny Generali.

V celém Česku policisté jen za loňský rok evidují 2 724 dopravních nehod, kde byl alespoň jeden z účastníků cyklista. Nejvíce nehod policisté evidovali mezi dubnem a zářím, kdy se jich událo přes 1 900. Jen v Praze loni policisté vyjížděli k 251 dopravním nehodám, kde byl jeden z účastníků cyklista. 161 z těchto nehod se neobešlo bez zranění.

Podle průzkumu pojišťovny jen 15 procent cyklistů má nějak pojištěné kolo. A to je škoda. Pojištění kola totiž nemusí řešit jen škodu při jeho případném odcizení, ale také škodu, ke které dojde při dopravní nehodě. „Pokud se pojištěný cyklista dostane do dopravní nehody, může zavolat na asistenční linku, která zajistí převoz cyklisty na ošetření a jeho kola do nejbližšího servisu,“ vysvětluje Ivo Satek, manažer majetkového pojištění z Generali. Pojišťovna nabízí možnost doplňkového pojištění cykloasistence pro případ havárie ke klasickému pojištění domácnosti. Ročně vyjde na pár desítek korun. 

Převoz zraněného cyklisty i kola je přitom zdarma. A cyklista neplatí ani za opravu kola, kterou do výše pojistného limitu uhradí pojišťovna. „Rozhodně se nevyplatí podceňovat riziko dopravní nehody. Z průzkumu vychází, že se nehody nevyhýbají ani těm nejlepším z nás. A je jednodušší zvednout mobil a zavolat asistenční službu než složitě řešit, co s poničeným kolem,“ uzavírá Jan Marek z Generali. 

Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky nehoda, cyklista, zranění, dopravní nehoda, Česko, Generali Česká pojišťovna, havárie, Jan Marek, Praha

Nehodu na kole v Česku zažil každý druhý. Reagují na to i pojišťovny  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.