Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Dělníci na dálnicích mají v horku víc přestávek, řidiči jim nadávají

Dělníci stavební skupiny Eurovia CS, kteří staví a opravují několik částí dálnic v České republice, se kvůli horku přes den více střídají a mají častěji kratší přestávky. Pracují vždy alespoň ve dvojicích, aby se navzájem hlídali, kdyby se některému z nich udělalo špatně. V horku jeden dělník na stavbě spotřebuje v průměru čtyři litry vody, firma pracovníky vodou zásobuje. Řidiči na dělníky v horku často křičí, proč se prý schovávají ve stínu.

I v mimořádných teplotách dnešních dní pracují zaměstnanci Eurovie podle harmonogramů. „Extrémní teploty mají na naše pracovníky na stavbách vliv. Celý den se pohybují v otevřeném prostoru, kde se de facto nemají kam schovat. Pokud se pohybují u pokládky asfaltových směsí, tak zažívají situace, kdy jim slunce nadělí až čtyřicetistupňová vedra a pod nohama mají směs o teplotách kolem 150 stupňů Celsia,“ řekla mluvčí Eurovia CS Iveta Štočková.

Za těchto podmínek se firma snaží využívat pro práci dobu, kdy není takové horko, to znamená brzy ráno či večer. Firma každý rok obnovuje mechanizaci, strojníci tak mají pro horké dny v kabinách klimatizaci.

Extrémní teploty mají vliv i na materiály. Při pokládce asfaltových směsí se musí na silnici déle válcovat, protože pomaleji chladnou. To ale podle mluvčí nemá vliv na postup prací. S vedry souvisí i sucho, na mnoha stavbách musí firma často zkrápět povrchy, aby se tolik neprášilo.

„Bohužel, v těchto náročných dnech, kdy naši lidé pracují za provozu, se často stává, že okolní řidiči nejenže nedodržují stanovené rychlosti, ale pokřikují na naše zaměstnance, že pracují málo a pomalu a proč se schovávají ve stínu. To je bohužel další faktor, který nám poslední dny neulehčuje,“ uvedla Štočková.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky počasí, silnice, firmy, České Budějovice, Eurovia CS, Česko, dálnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Richter

JE jim vedro ? Tak at makaj v noci taky !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!jinak se tý dálnice NEdočkáme !!!!

Neděle, 30. června 2019, 19:33Odpovědět

Dělníci na dálnicích mají v horku víc přestávek, řidiči jim nadávají  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.