Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Informační tabule na hraničních přechodech odkazují lidi jedoucí z Itálie na web ministerstva zdravotnictví

Ředitelství silnic a dálnic nově zveřejnilo na informačních tabulích na dálnicích odkaz na webové stránky ministerstva zdravotnictví. Je určen především pro lidi, kteří se vracejí z Itálie. Na odkazu se lidé dozví, co mají dělat po návratu z rizikových oblastí jako je Emilia – Romagna, Lombardie, Piedmont a Veneto.

„Po návratu z uvedených regionů pečlivě sledujte svůj zdravotní stav. V případě výskytu příznaků respiračního onemocnění zůstaňte doma, omezte kontakt s ostatními osobami a telefonicky kontaktujte svého lékaře, který bude organizovat další poskytovaní zdravotní péče ve spolupráci krajskou hygienickou stanicí,“ uvedlo ministerstvo zdravotnictví na svých stránkách. 


Foto: ŘSD

Informační tabule ŘSD instalovalo například na hraničních přechodech Strážný, Dolní Dvořiště a Halámky. Na situaci kolem koronaviru v Itálii zareagovaly i České dráhy, které na svém Twitteru zveřejnily příspěvek s informací o možném vrácení jízdenek.  

Lidé vykupují trvanlivé potraviny 

Po internetu začaly kolovat fotografie prázdných regálů v obchodech. Rychle mizí zásoby těstovin, rýže nebo potravin v konzervách.

V Tescu je vyšší poptávka zejména po těstovinách, rýži, mouce, konzervách a olejích. „Nárůsty prodejů jsou v desítkách procent," uvedl mluvčí prodejen Tesco Václav Koukolíček. V Globusu je podle vedoucí korporátní komunikace Rity Gabrielové zvýšený zájem o některé trvanlivé potraviny v posledních hodinách. „Stále však věříme, že není důvod k panice, jak zaznívá v dnešním prohlášení Světové zdravotnické organizace. Dnes i v dalších dnech podnikneme dostatečná opatření k tomu, abychom uspokojili poptávku našich zákazníků i dostatečně zabezpečili případnou ochranu našich zaměstnanců," uvedla Gabrielová.

Vykoupené regály v obchodech

Čtvrtek, 27. února 2020, 14:21

Vykoupené regály v obchodech
Vykoupené regály v obchodech

„U těchto produktů může dojít ke krátkodobému nedostatku. Ve spolupráci s našimi dodavateli pracujeme intenzivně na tom, aby byla zajištěna dostupnost zboží v našem řetězci," řekla o trvanlivých potravinách mluvčí Kauflandu ČR Renata Maierl. I Albert hlásí zvýšené prodeje o desítky procent. Lidé zde kupují zejména oleje, mouku, rýži, těstoviny a další suché potraviny. „Zvyšujeme objednávky do obchodů a závozy zboží. Předpokládáme, že zvýšený zájem potrvá pouze několik dní, než se zákazníci dostatečně předzásobí," pověděl ředitel komunikace obchodů Albert Jiří Mareček.

Větší zájem o trvanlivé potraviny hlásí i internetový obchod Košík.cz. Tomáš Čupr, který vlastní konkurenční e-shop Rohlík.cz řekl pro Forbes.cz, že pětkrát vyšší prodeje zaznamenal Rohlík u paštik, luštěnin, těstovin či dětských výživ. Zboží, které prodají běžně za týden, lidé nakoupili za den, řekl. Nové zásoby by měl Rohlík.cz mít už během dneška a do pátku slibuje zásobu na mnoho týdnů.

Podle ministra zdravotnictví je ale tato panika přehnaná. „Ani když by tu byl první případ, což nemůžeme vyloučit, není to důvod k panice, ani ke skupování potravin. Byla by to cestovatelská anamnéza, nemocný by byl izolován a léčen," řekl ČTK ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

Čtete také:

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Jelínek, ŘSD

Štítky koronavir, opatření, hraniční přechody, ŘSD, nakupování, ministr zdravotnictví, Itálie, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, informační tabule, jídlo, Ředitelství silnic a dálnic, České dráhy, Lombardie, Piemont, Romagna, těstoviny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Informační tabule na hraničních přechodech odkazují lidi jedoucí z Itálie na web ministerstva zdravotnictví  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.