Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jihočeský kraj hospodaří bez dluhů. Problémem je podle opozice letiště

Jihočeský kraj třetím rokem v řadě hospodaří bez dluhů a ani nyní si nebude brát úvěr. Za klíčové investice považuje hejtmanka Ivana Stráská (ČSSD) peníze na silnice, nemocnice a sociální zařízení. Podle opozice jsou hlavním ekonomickým problémem kraje finance vložené do Jihočeského letiště. Aktuální problém jsou výpadky příjmů v souvislosti s koronavirem, měsíčně kolem 100 milionů Kč.

Stráská uvedla, že koalice v čele s ČSSD se nechtěla zadlužovat. „Co je největší přínos, je nebývale vysoká míra investic. Velmi důležité jsou investice do komunikací, oprav mostů, do nemocnic. Další skupina jsou investice do sociálních zařízení, ty jsme od roku 2008, kdy jsme nastoupili (jako ČSSD na kraj), prosazovali významně. Příklady jsou Kaplice, Chýnov, Dačice, Horní Stropnice. Jsme si vědomi, že populace stárne a místa jsou potřeba," řekla hejtmanka.

Hlavním ekonomickým problémem jsou podle opozice neefektivně investované peníze do letiště, už přes miliardu korun. „A i v dalších letech s sebou letiště velmi pravděpodobně dál ponese roční náklady v desítkách milionů a poměrně zbytečně. Přitom kraj by měl mnohem více spolupracovat s městy na výstavbě infrastruktury, protože kraj nejsou jenom krajské organizace: kraj jsou lidé, kteří tady žijí, kraj je stejně Písek jako Strakonice. V tomhle nepovažuji strukturu rozpočtu za šťastnou a rád bych ji viděl úplně jinak," řekl opoziční zastupitel Martin Kuba (ODS).

Hejtmanka označila letiště za příležitost pro kraj, hlavně díky tomu, že se kraji podařilo koupit pozemky okolo letiště.

Část fondu rezerv a rozvoje využije kraj v letošním roce

Zhruba miliardu korun má Jihočeský kraj ve fondu rezerv a rozvoje. Z nich je podle ekonomického náměstka hejtmanky Jaromíra Nováka (ČSSD) 720 milionů určeno pro rozpočet na příští rok. V předchozím volebním období čerpal kraj úvěr kvůli tomu, aby dokončil projekty spolufinancované z EU.

„V posledních letech jsme fond nedrancovali. Z toho důvodu můžeme využít našich rezerv, abychom pokryli ztráty, které jdou z covidu," řekl Novák. Výpadek příjmů kvůli koronaviru vnímá jako hlavní problém i hejtmanka. Každý měsíc teď podle ní chybí kolem sto milionů. „Pokud budeme chtít udržet vysokou míru investování, což je pro obnovu ekonomiky důležité, budou se muset omezovat jiné výdaje," řekla Stráská.

Z fondu rezerv hradil kraj i ochranné pomůcky při pandemii koronaviru či zvýšené náklady příspěvkových organizací. O úhradu ale požádal podle mluvčí kraj Hany Brožkové ministerstvo vnitra a bude moci využít i peníze z Fondu solidarity EU.

Kvůli koronavirovému výpadku daňových příjmů přijde letos kraj o 915 milionů. Snížil proto výdaje o víc než 514 milionů, některé investice odsunul. Zbytek chybějících peněz, 411 milionů, vezme z fondu rezerv.

Kraj v letošním rozpočtu počítal s příjmy 19,11 miliardy korun. Schodek 880,7 milionu kryje zejména z fondu rezerv. Letos chtěl investovat 4,13 miliardy: v tom jsou dopravní projekty podpořené EU za 1,9 miliardy nebo další fáze modernizace českobudějovické nemocnice za 250 milionů.

Autoři | Foto

Štítky Jihočeský kraj, finance, hospodaření, ekonomika, letiště, investice, ČSSD, peníze, Ivana Stráská, Evropská unie, Jaromír Novák, pandemie covidu-19, Martin Kuba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský kraj hospodaří bez dluhů. Problémem je podle opozice letiště  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.