Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Na všech stromech mi záleží a ani covid mě nezastaví, říká zakladatel iniciativy Obnovme jihočeské lesy Libor Moravec

PR článek

Místo lesů vykácené holiny. Místo košatých zelených stromů jen po kůrovci suché a poničené stromy. Taková je realita v mnoha lesích nejen na jihu Čech. Proti tomu se snaží bojovat iniciativa Obnovme jihočeské lesy, kterou založil na konci roku 2019 Libor Moravec. Proč se rozhodl pomáhat kůrovcem zasaženým lesům? Kolik stromů už vysadili, a kde všude pomáhá? Na to jsme se zeptali v následujícím rozhovoru.

Začnu trochu netradičně. Jaké je vaše nejoblíbenější místo na jihu Čech?
Nechci se dotknout žádného místa na jihu Čech. Rád tu trávím volný čas, téměř všude. Jezdím po celém kraji. Trempuji například na Toulavě na Táborsku, jezdím rád na Třeboňsko za rybníky, rád se procházím Novohradskem. Těch míst je opravdu hodně moc. Mám také rád Šumavu, kam se asi vracím nejčastěji.

Asi se dá tedy obecně říct, že rád vyrazíte do přírody. Je i to důvod, proč jste se rozhodl pomáhat lesům, které zasáhl kůrovec?
Ano. Rve mi srdce, když v současné době vidím všechna ta zničená místa, a to nejen na Šumavě, ale třeba také na Dačicku, Vodňansku, Strakonicku, prostě a jednoduše téměř všude. A hlavně mi vadí, že o kůrovci se převážně jen tlachá a skoro nikdo proti tomu nic nedělá. Tak jsem se rozhodl to změnit. A co si vezmu do hlavy, to vždycky dotáhnu do konce. Proto jsem na konci roku 2019 založil iniciativu Obnovme jihočeské lesy.

Jaká je aktuální situace s kůrovcem v jihočeských lesích?
Situace není vůbec radostná. A to se netýká pouze Jihočeského kraje. Kůrovec a také vichřice se v nich různě vyřádili a bohužel, někteří vlastníci nezareagovali správně a nechali lesy prostě uschnout. To jsme se rozhodli změnit.

Iniciativa Obnovme jihočeské lesy funguje necelý rok, jaký ohlas na to máte?
Ta iniciativa vyvolala doslova poprask. A nejen na jihu Čech, ale i v dalších krajích České republiky. Postupně se k nám přidávaly stovky dobrovolníků a dostávali jsme tipy na kůrovcem nebo vichřicí zničené lesy.

Téměř 50 tisíc nových stromků

Kolika lesům jste už za tu dobu zvládli pomoci?
Sázet jsme začali na jaře 2020. Na začátku nás přibrzdila pandemie, ale nezastavila nás. Začali jsme v Mutiněvsi na Jindřichohradecku, pak jsme pokračovali v Novohradských horách, na Šumavě nebo také u Soběslavi. Konkrétně se jednalo o lesy u Frymburku, u Nových Hradů, na Žofiině huti. Skutečně jsme vysázeli téměř 50 tisíc smíšených stromků.

A sledujete potom, jak se jim daří?
Ano, když jsme se byl o prázdninách do těchto lesů podívat, neskutečně mě to hřálo u srdce, kolika lesům jsme vrátili život. Téměř všechny stromy se chytily. A to je to nejdůležitější. Na všech stromech záleží.

Jak takový sázecí den vypadá?
Logisticky to není vůbec jednoduché. Nejprve musím vybrat lokalitu, obhlédnout ji a pak zařídit dostatečný počet sazenic, které je potřeba na místo přivézt. K tomu musím zkoordinovat dobrovolníky a také sázecí náčiní. Zajistím občerstvení a vodu pro všechny účastníky. Ráno se pak vždy u lesa sejdeme, rozdělíme si úkoly a začneme sázet. Na vše dohlíží lesník, abychom něco neudělali špatně. Končíme vždy pozdě odpoledne nebo večer. Mezi tím si upečeme již pověstné špekáčky.

Vaše odhodlání inspirovalo další lidi a rozhodli se vás následovat?
Mám z toho velkou radost, jelikož jsem dokázal vzburcovat stovky lidí, kteří chtějí zničeným lesům pomáhat. Navíc těchto dobrovolníků stále přibývá, jak se moje iniciativa dostává do širšího povědomí. Dokonce si nás všimli i za hranicemi kraje a byli se tady už inspirovat. Vypadá to, že moje inciativa by se mohla rozkročit a zachraňovat lesy i na dalších místech republiky. Prioritou pro mě budou ale vždy jihočeské lesy a příroda zde, kterou tolik miluji.

Připojily se i školy…
Nejenom školy, ale mladí lidé jako takoví. To mě popravdě těší asi nejvíce. Probudit u mladých lidí zájem o přírodu, o ochranu naší přírody a o les jako takový. Navíc se mi podařilo zvednout je od počítačů a mobilů a vzít je do přírody z jejich domovů a obchodních center. Věřte mi, že při sázení nemají čas na mobily. Udělat dvě tři selfie a pak zase do práce. A na čerstvém vzduchu. Mladí lidé získají vztah k přírodě a naučí se novým věcem. Co víc si přát.

Kdy se znovu chystáte vyrazit do lesů?
Už máme pevně stanovený termín, a to je sobota 17. října. Pak budeme opět pokračovat, dokud nám to příroda dovolí. Uvidíme, jak nám do sázení promluví současná opatření. Zda budeme muset mít i venku roušky nebo dodržovat dvoumetrové odstupy. Rozhodně nás ale Covid nezastaví. Máme dostatek dobrovolníků, nářadí, odhodlání i sazenic. Kdo by se k nám chtěl přidat nebo měl tip na zničený les, stačí aby napsal na info@obnovmelesy.cz nebo se může podívat na facebookový profil Obnovme jihočeské lesy.


​Zadavatel ANO 2011, zpracovatel ANO 2011

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Obnovme jihočeské lesy, Libor Moravec, rozhovor, les, strom, kůrovci, příroda, Česko, Šumava, ANO 2011, Toulava, okres Tábor, CHKO Třeboňsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na všech stromech mi záleží a ani covid mě nezastaví, říká zakladatel iniciativy Obnovme jihočeské lesy Libor Moravec  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.