Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Další ohnisko chřipky je v malochovu slepic blízko Vodňanské drůbeže

, aktualizováno 13. dubna 2021, 20:00

Ve Vodňanech na Strakonicku potvrdili veterináři 34. letošní ohnisko ptačí chřipky v malochovu s devíti slepicemi. V blízkosti ohniska je podnik Vodňanská drůbež, který je součástí koncernu Agrofert. Potvrzený byl subtyp choroby H5N8. Podle jihočeských veterinářů jde o letošní nejhorší ohnisko v kraji, protože jsou poblíž Vodňanská drůbež a jedna jatka.

Vodňanská drůbež zpřísní hygienická opatření. Z malochovu, kde se nákaza prokázala, společnost nezpracovává žádná kuřata, řekl mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

„Chovatelce uhynuly dvě z devíti slepic. V blízkosti chovu se nachází rybník, mohlo dojít ke kontaktu s volně žijícími vodními ptáky," uvedl ze Státní veterinární správy (SVS) Petr Majer. Zbývající slepice veterináři utratí. Kolem ohniska vymezí tříkilometrové ochranné pásmo a pásmo dozoru o poloměru deseti kilometrů. V těchto pásmech vyhlásí veterináři mimořádná veterinární opatření.

„Je to nejhorší ohnisko, které jsme v jižních Čechách (letos) měli, co se týče problémů. Je to hned vedle Vodňanské drůbeže, pak tam máme ještě jedna malá jatka, tam dokonce poráží svoji drůbež, tam se to bude muset všechno značit jiným způsobem, alternativní značkou zdravotní nezávadnosti a může se to prodat pouze v regionu nebo musí jít veškerá produkce do tepelně opracovaných výrobků," řekl ředitel jihočeské veterinární správy František Kouba.

Pro Vodňanskou drůbež budou platit mimořádná opatření, protože je v tříkilometrovém ochranném pásmu. Podle Kouby tam poráží drůbež z celé republiky. U drůbeže odjinud než z ochranných pásem bude porážka normální, jen veterináři zvýší opatření zaměřená na pohyb aut a vedlejších produktů živočišného původu, což jsou odpady, které se dál zpracovávají na krmiva pro psy nebo kočky.

„Jsme v kontaktu s veterináři a řešíme další kroky. Budeme se řídit jejich pokyny a ještě více zpřísníme nastavená hygienická a sanitační opatření," uvedl Hanzelka. Dodal, že kvalita a bezpečnost výrobků není ohrožena.

„Bude to daleko složitější než všechna opatření, co jsme měli předtím. Soupis malochovů bude také složitější, protože do toho spadá celé město Vodňany, a tam bude těch chovatelů hodně. Je to celé město, veškeré okrajové části," řekl Kouba.

V Česku by neměl být kvůli chřipce problém s produkcí vajec, přestože se muselo vybít už přes 170 tisíc nosnic. Nemoc letos zasáhla mimo jiné chov 170 tisíc slepic v Kosičkách na Královéhradecku. Kosičky leží v oblasti, kde bylo od poloviny března zasaženo ptačí chřipkou devět chovů kachen společnosti Perena se 75.000 ptáky. Ptačí chřipka se letos potvrdila v osmi krajích. Vedle Jihočeského dále ve Zlínském, Středočeském, Moravskoslezském, Královéhradeckém, Pardubickém a Plzeňském kraji a na Vysočině. V jižních Čechách se prokázala na Táborsku, Strakonicku i Písecku.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ptačí chřipka, nákaza, epidemie, Státní veterinární správa, veterinární lékař, Vodňanská drůbež, Vodňany, Agrofert, okres Strakonice, Karel Hanzelka, Státní veterinární správa České republiky, ochranné pásmo, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Další ohnisko chřipky je v malochovu slepic blízko Vodňanské drůbeže  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.