Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Voda zdraží od nového roku o devět procent. Metr krychlový vyjde na necelých 19 korun

Jihočeský vodárenský svaz (JVS) zvýší od příštího roku cenu vody, kterou dodává městům a obcím, o devět procent. Metr krychlový bude dražší o 1,55 Kč a bude stát 18,80 koruny. O zvýšení ceny rozhodlo představenstvo vodárenského svazu. Zdražení způsobily vyšší ceny elektřiny, zemního plynu i jiných materiálů.

„Kvůli obecnému masivnímu zdražování snad úplně všech komodit se nám bohužel nepodařilo udržet dosavadní dlouhodobý obchodní model. Tedy držet cenu pod nebo na úrovni roční inflace. Nyní to už nebylo možné. V dlouhodobém sledování inflace od roku 1998 jsme však stále ještě pod tímto vývojem,“ uvedl předseda představenstva JVS Antonín Princ.

Významnou roli v ceně podle něj představuje také povinná tvorba zdrojů na opravy a investice vodohospodářského majetku, které se po změně metodiky výpočtů zvýšily z letošních plánovaných 112 milionů na 117 milionů korun. „Tím se v ceně vody předané projevuje masivní růst cen stavebních prací při obnově a údržbě vodohospodářského majetku. Nemalou položkou do kalkulace vstupuje i celostátní trend zvyšovat mzdy a tím i odvody za zaměstnance,“ řekl Princ.

Jihočeská vodárenská soustava měří přes 550 kilometrů, vodu z ní pije a používá na 400 tisíc Jihočechů, více než polovina obyvatel jižních Čech. JVS ročně prodá více než 16 milionů metrů krychlových vody. Na vodárenskou soustavu JVS je napojeno 155 obcí a měst. JVS vznikl v roce 1993, sdružuje 265 obcí a měst a je největším producentem a distributorem pitné vody v kraji. Jeho základem je vodárenská nádrž Římov, úpravna vody Plav, čerpací stanice a 35 vodojemů. Jde o majetek za sedm miliard korun.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky voda, správa, Jihočeský kraj, Jihočeský vodárenský svaz, Antonín Princ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Bílý

František Ringo Čech o privatizaci vody z roku 1997 !!! https://www.vimo.sk/watch/fMriXdM3PLKe9O4

Čtvrtek, 30. září 2021, 16:26Odpovědět

Jiří Bílý

@Jan Novák. Z letošního. Těch 19 korun je reálná cena ze které lze dělat i údržbu sítě a vytvořit přiměřený zisk. Rozdíl mezi 19 korunami a Vaší cenou jde úplně celý na účet pár miliardářům, kteří vlastní překupnické firmy, které Vám vodu dodávají.

Čtvrtek, 30. září 2021, 16:26Odpovědět

Jiří Bílý

@Jan Novák. Z letošního. Těch 19 korun je reálná cena ze které lze dělat i údržbu sítě a vytvořit přiměřený zisk. Rozdíl mezi 19 korunami a Vaší cenou jde úplně celý na účet pár miliardářům, kteří vlastní překupnické firmy, které Vám vodu dodávají.

Čtvrtek, 30. září 2021, 16:25Odpovědět

Jan Novák

Prosím z kterého roku je ten článek. U nás v Libereckém kraji je metr krychlový vody za 100 +- něco.

Čtvrtek, 30. září 2021, 13:51Odpovědět

Voda zdraží od nového roku o devět procent. Metr krychlový vyjde na necelých 19 korun  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.