Počasí dnes14 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Jihočeští hygienici evidovali nejvíce případů lymeské boreliózy za poslední léta

Jihočeští hygienici letos zaznamenali nejvyšší počet případů lymeské boreliózy za poslední léta. Nemoc přenášenou klíšťaty evidovali u 87 lidí. Je to o 23 více než ve stejném období loni. V tiskové zprávě o tom informovala ředitelka jihočeské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

„Přes současnou studenou vlnu dosavadní ráz počasí a mírná zima velmi urychlily nástup aktivity klíšťat. Jsme krajem s dlouhodobě vysokým výskytem klíšťové encefalitidy, jedním z nejvyšších ve střední Evropě. V případě tohoto onemocnění je situace zatím klidná, podobně jako vloni registrujeme zatím jeden potvrzený případ. V posledních letech ale vidíme v kraji i výrazný růst počtu potvrzených případů lymeské boreliózy," uvedla.

Výjimkou byly jen roky ovlivněné pandemií koronaviru, kdy lidé nemohli tolik chodit do přírody. V roce 2019 šlo o 431 případů lymeské boreliózy, loni už jich bylo 518.

V končícím týdnu jsme zaznamenali 11 nově potvrzených případů. Pokud by tento trend pokračoval, můžeme letos zaznamenat jeden z nejvyšších výskytů lymeské boreliózy v historii," uvedla Kotrbová.

Lymeská borelióza je bakteriální onemocnění, asi pětkrát častější než klíšťová encefalitida, protože přítomnost borrelií vykazuje v ohniscích až deset procent populace klíšťat. V jižních Čechách se nejvíce případů vyskytuje dlouhodobě především na Jindřichohradecku a Táborsku, což znamená v povodí Nežárky a Lužnice. V posledních letech stoupá výskyt i ve vyšších nadmořských výškách a z okresů velmi výrazně v okrese Český Krumlov. Borelióza může způsobit potíže s klouby nebo se srdcem. Léčit se dá antibiotiky. Proti lymeské borelióze zatím ve středoevropských podmínkách neexistuje očkování.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, příroda, zdraví, klíšťata, Jihočeský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeští hygienici evidovali nejvíce případů lymeské boreliózy za poslední léta  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.