Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Na Šumavě dnes ráno klesly teploty k minus deseti stupňům Celsia

Na Šumavě dnes ráno klesly teploty k minus deseti stupňům Celsia. Mráz zasáhl území celého Jihočeského kraje, některé stanice zaznamenaly překonání minimálních rekordních hodnot pro 22. duben. Nejnižší hodnotu naměřili u Kvildy, kde bylo minus 10,6 stupně Celsia.

„Také minus 10,6 stupně Celsia bylo na Horské Kvildě," řekl František Vavruška z českobudějovické pobočky hydrometeorologického ústavu. Rekordy překonala Černá v Pošumaví na Českokrumlovsku, kde dnes bylo minus 6,6 stupně Celsia. Dosavadní rekord z roku 2005 měl hodnotu minus 6,4 stupně. Ve Strakonicích klesla teplota na minus 4,1 stupně Celsia, což znamenalo překonání rekordu z roku 1991 o 0,2 stupně.

„V následujících dvou dnech by ráno tak nízké teploty být neměly. Ale ve čtvrtek se mrazy možná vrátí. Výraznější oteplení by pak mohlo nastat až na konci týdne," uvedl Vavruška. Dnes má být nejprve polojasno, následně se zatáhne a bude pršet, ve vyšších polohách bude sněžit. Teploty se budou pohybovat od šesti do devíti stupňů, na horách od nuly do tří stupňů Celsia.

Pro celé Česko s výjimkou jihovýchodní Moravy platí od neděle do odvolání výstraha meteorologů před mrazem, který může poškodit vegetaci, zejména zeleninu, vinnou révu a ovocné stromy. Chladné počasí vydrží podle aktuální předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu většinu pracovního týdne. Oteplovat se začne před víkendem.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Horská služba

Štítky čhmú, šumava, zima

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Šumavě dnes ráno klesly teploty k minus deseti stupňům Celsia  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.