Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Do pátku vydrží chladné počasí a noční mrazy, víkend přinese oteplení

Většinu pracovního týdne vydrží v Česku chladné počasí. Teploty přes den zpočátku nepřekročí deset stupňů Celsia, v noci a k ránu bude dál mrznout, ve vyšších polohách sněžit. Až před víkendem se začne oteplovat, v neděli se už teploty budou pohybovat kolem 20 stupňů a začátkem příštího týdne dál porostou. Vyplývá to z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

V noci na dnešek na některých místech v Česku silně mrzlo. Nejchladněji bylo na Rolavě na Sokolovsku, kde naměřili minus 11,7 stupně Celsia. Mrzlo také třeba na Horské Kvildě, kde teplota klesla na minus 10,6 stupně. Teplotní rekordy ale byly překonány jen na sedmi z více než 160 stanic, které měří teploty 30 a více let.

Tento týden čeká Česko ještě několik mrazivých nocí, varoval dnes ČHMÚ. V noci na úterý bude teplota klesat pod bod mrazu na většině území, výjimkou je pouze jih a jihovýchod Moravy. „V noci na středu bude riziko mrazů přetrvávat na Karlovarsku, na ostatním území zůstanou v důsledku velké oblačnosti teploty většinou nad nulou," uvedli meteorologové.

Na Šumavě dnes ráno klesly teploty k minus deseti stupňům Celsia

Na Šumavě dnes ráno klesly teploty k minus deseti stupňům Celsia. Mráz zasáhl území celého Jihočeského kraje, některé stanice zaznamenaly překonání minimálních rekordních hodnot pro 22. duben. Nejnižší hodnotu naměřili u Kvildy, kde bylo minus...

Na většinu území se mrazy vrátí pravděpodobně v noci na čtvrtek, případně i na pátek. Výstrahu meteorologové vydají v dalších dnech. Noční mráz může poškodit ovocné stromy, vinnou révu a vzešlou zeleninu.

V úterý přes den bude převážně zataženo, s občasným deštěm či sněžením. Denní maxima budou nejčastěji mezi šesti a deseti stupni Celsia. Ještě o něco chladnější má být středa, kdy se odpolední nejvyšší teploty dostanou jen na dva až šest stupňů, v Čechách ale místy bude až devět stupňů Celsia. Od čtvrtka se začne postupně oteplovat, v pátek už budou odpolední maxima mezi 13 a 17 stupni.

O víkendu a na začátku příštího týdne bude podle meteorologů většinou polojasno s ojedinělými přeháňkami. V noci teploty klesnou nejčastěji mezi dva až sedm stupňů Celsia. Nejvyšší denní teploty budou nejprve mezi 15 až 20 stupni, na začátku příštího týdne stoupnou na 20 až 25 stupňů Celsia.

Oteplení předpokládá i dnes zveřejněný měsíční výhled počasí ČHMÚ. Nejvyšší teploty v příštím týdnu se podle něj budou pohybovat v průměru kolem 21 stupňů Celsia. „Ostatní dva týdny se budou pravděpodobně držet normálu s nejvyššími teplotami kolem 19 stupňů Celsia," uvádí meteorologové.

I přes nynější chladné počasí bude nakonec období ode dneška do 19. května teplotně průměrné a vybočovat nebude ani množstvím srážek. Ty budou zpočátku i v nižších polohách smíšené a nad 800 metrů nad mořem sněhové, uvedl ČHMÚ.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky čhmú, počasí, meteorologové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do pátku vydrží chladné počasí a noční mrazy, víkend přinese oteplení  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.