Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Úterý 17. září 2024  |  Svátek má Naděžda
Bez reklam

Extrémní stupeň nebezpečí. Jih Čech zasáhnou vydatné deště, hrozí i záplavy

Český hydrometeorologický ústav vydal dnes výstrahu s extrémním stupněm nebezpečí kvůli vydatným srážkám a možným povodním. Výstraha platí od čtvrtka až do neděle pro téměř celý kraj. Do Česka mají zítra dorazit velmi vydatné až extrémní srážky, které mohou výrazně zvednout hladiny řek.

„Během následujících dní, minimálně do neděle, bude počasí u nás ovlivňovat tlaková níže spojená s frontálním rozhraním, které bude na většinu území přinášet výrazné srážkové úhrny, v jihovýchodní polovině Česka a místy i na návětří výše položených míst až extrémní úhrny srážek," uvedli meteorologové na sociální síti X. 

Od čtvrtka má na území Česka výrazně pršet, srážky mohou být místy až extrémní, překračující i několik desítek milimetrů za pár hodin. „Na zbytku území, s výjimkou západu a severozápadu Čech, budou úhrny od pátečního poledne do půlnoci na pondělí převážně v rozmezí 100 až 150 mm (cca za 60 hodin),“ stojí ve výstraze Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Kvůli srážkám mohou od pátečního večera výrazně stoupat hladiny řek. Překročení třetího povodňového stupně na některých tocích předpokládají meteorologové během soboty a neděle. 

Na dnešní odpoledne je svolána tisková konference ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL) a ředitele Českého hydrometeorologického ústavu Marka Riedera, kde poskytnou bližší informaci o extrémních srážkách, které zasáhnou Česko v druhé polovině tohoto týdne a způsobí velmi pravděpodobně rozsáhlejší rozvodnění vodních toků na velké části území.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky čhmú, počasí, výstraha, meteorologové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Extrémní stupeň nebezpečí. Jih Čech zasáhnou vydatné deště, hrozí i záplavy  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.